El Festival de fotografia Emotiva mostrarà exposicions compromeses i crítiques

No Comment

Del 7 d’octubre al 14 de novembre es podrà gaudir de 16 exposicions d’una vintena de fotògrafs, 4 tallers de fotografia, 4 conferències i l’estrena europea del documental sobre Sergio Larraín, El instante eterno.

Mar Sáez, Lucía Herrero, Gervasio Sánchez, Frank Horvat o Ignacio Llamas són alguns dels artistes que participen en aquesta edició.


Gabriel_MarSaez Fotografia de ‘Gabriel’, de Mar Sáez

La tercera edició del l’Emotiva Festival Internacional de Fotografia Contemporània s’inaugura oficialment el pròxim 7 d’octubre amb dues exposicions crítiques i compromeses. A la Sala Muncunill de Terrassa, Elisa Miralles i la Lurdes Basolí qüestionen el cànon de bellesa femení a l’exposició Ser Llobes i a la Fact Cultural, Raül Clemente retrata la vida dels gossos llebrers a Pescuezos. El festival tancarà la nit amb la projecció en primícia del documental El instante eterno, de Sebastián Moreno, sobre la vida de l’icònic fotògraf Sergio Larraín al Cinema Catalunya.

El tret distintiu d’aquesta edició és el seu esperit crític. “Són projectes que et claven un cop de puny, que t’atrapen pel seu missatge compromès i per la seva poesia” explica Paulo Cacais, director artístic del festival. “Ens interessa l’art que qüestiona la societat, que ens commou i planteja preguntes i això es nota en tots els projectes que hem portat aquesta edició”, afegeix.

És el cas de l’exposició Pescuezos, on Raül Clemente denuncia com viuen i moren els llebrers a Espanya; Un de cada tres de Mingo Venero, on amb molta sensibilitat ens parla de la pobresa infantil al nostre país; Tributo a la bata, on la Lucía Herrero reivindica amb ironia i humor el paper de les dones en un món fortament patriarcal; o l’exposició Now you see me Moria, un treball que combina les imatges realitzades per refugiats amb el treball de dissenyadors i artistes d’arreu del món.

La fotografia d’autor també està representada, entre d’altres, per l’Ignacio Llamas, artista de reconeguda trajectòria que presentarà Lugares de la muerte, una instal·lació que reflexiona sobre les relacions entre la vida i la seva absència, i com, en algunes ocasions, s’unifiquen dolor i bellesa.

L’altra gran aposta del festival són les activitats al voltant de la fotografia. Durant poc més d’un mes s’han programat tallers, conferències i taules rodones obertes a qualsevol amant de l’art i la fotografia. “El nostre objectiu és oferir propostes per a tota mena de públics durant tot el que dura el festival – explica Mireia Comas, presidenta de Xafa’T la Xarxa Fotogràfica de Terrassa- Per això, també era clau una política de preus assequibles i una aposta per oferir activitats gratuïtes amb reserva prèvia”.

Entre els tallers programats destaquen el del fotoperiodista i Premi Nacional de Fotografia, Gervasio Sánchez “La dignidad es lo que importa”. Durant dos dies, els assistents podran debatre amb ell i conèixer com ha evolucionat la premsa i el periodisme de guerra en els darrers 30 anys.

Uno de cada tres_MingoVenero Fotografia de ‘Uno de cada tres’, de Mingo Venero

El festival també comptarà amb el “Taller para que tus fotos las conozca hasta el Tato” de Roberto Villalón, fundador de la revista Clavoardiendo i especialista en fotografia i copywriting. El ponent explicarà les claus per a
fer visibles els nostres treballs fotogràfics en els circuits professionals i també per mitjà de les xarxes socials. 

Els tallers més pràctics es complementaran amb xerrades com la de Llorenç Raich, curador i professor de l’IEFC, sobre poesia i fotografia, o la de Luca Pagliari sobre l’estat actual de la investigació i la pràctica fotogràfica en l’àmbit artístic, entre d’altres. Totes les conferències són gratuïtes amb reserva prèvia.

Emotiva Km0

Un dels objectius de Xafa’T és donar visibilitat a les fotògrafes i fotògrafs de la ciutat i els espais i entitats culturals. “La ciutat ha tingut un paper molt important en la història de la fotografia catalana i espanyola, sobretot en la dels anys seixanta – explica Mireia Comas- però no volem que això quedi en el passat. Per això treballem per recuperar aquest bagatge i reivindicar-lo des d’una mirada contemporània, plural i crítica”.

Per això, la programació oficial del festival es complementa amb les exposicions de l’Emotiva Km0 focalitzades en mostrar el treball d’artistes egarencs. Aquestes exposicions, organitzades de forma autònoma per diferents entitats i associacions de Terrassa, són un viu reflex del dinamisme de la ciutat.

La programació completa d’exposicions i activitats es pot consultar al web https://www.xafat.cat/emotiva-2021

Han col·laborat en l’edició d’enguany del festival Emotiva nombroses entitats, entre les quals, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa, amb el suport de la Fundació Vila Casas, la Fact Cultural, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el Museu Tèxtil de Terrassa, el Museu de l’Aigüa de Salt, Museu de Terrassa, la Parròquia de Sant Pere, Amics de les Arts i Joventuts de Terrassa, el Centre Excursionista de Terrassa, la galeria d’art Estudi Tigomigo, el Fotoclub Terrassa i l’Hotel Don Cándido.

Emotiva21_cartel

 

Related Articles

Deixa un comentari