Elisabeth Arpal, presidenta de CdT, atenta a l’execució d’un castell. Foto: CdT
La colla de Castellers de Terrassa no para durant el confinament
Entrevista amb Elisabeth Arpal, presidenta de Castellers de Terrassa: “Des de la colla tenim clar que ens anirem adaptant a la situació i no ens rendirem”
Després de gairebé dos mesos d’estat d’alarma, com esteu els Castellers de Terrassa?
Els membres de la colla es troben en bon estat de salut. Hem estat en contacte amb totes les persones per conèixer com es trobaven; si bé algú ha presentat símptomes, no ha sigut greu. Un antic casteller, el Toni Guirado, va estar ingressat però ha superat la Covid-19 exitosament.
A escala social i personal, hi ha tota mena de situacions (dificultats econòmiques, persones amb necessitats específiques, famílies nombroses, gent gran, entre d’altres), però com habitualment, des de la colla, donarem costat a totes les persones i famílies.
L’activitat castellera consisteix en una pràctica familiar, de baix cost, que acull a persones amb diferents situacions, i ens permet viatjar i recórrer les places difonent el fet casteller. A més, també hi ha un vessant social molt important, on destaca les celebracions de diades, els esmorzars i dinars de colla, els concerts i les festes temàtiques, les taules rodones i assemblea, etc.
De quina manera us ha afectat la crisi actual al vostre dia a dia?
La situació de pandèmia ha provocat la suspensió de tota l’activitat castellera i social. Des del dimarts 10 de març, des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, coincidint amb la suspensió d’extraescolars on convivien infants de diferents escoles, es recomana suspendre l’activitat castellera per evitar possibles contagis a causa de:
● Coincidència d’infants de diferents escoles
● Coincidència de persones de diferents edats
● Assistència de persones vulnerables
Per tant, ja portem gairebé 8 setmanes sense fer assaig. Durant l’estiu fem 4 setmanes de vacances, i a l’hivern unes 8, per tant, ens trobem en una situació d’estat de forma baix, com si tornéssim a començar la temporada.
Quines accions realitzeu des dels Castellers per a mantenir contacte amb la gent de la colla?
L’objectiu és no perdre el contacte amb les persones, saber que tothom està bé i que no es perdi l’entusiasme per a fer castells. Les accions que estem realitzant per intentar aconseguir-ho són:
1. Trucades personals des de la presidència a tots els membres de la colla.
2. Seguim enviant setmanalment un mail i un missatge pel grup de difusió, informant de les novetats que es van produint i compartint missatges positius.
3. S’han realitzat i compartit amb la colla uns vídeos amb missatges positius de la canalla, del jovent i del grup d’havaneres “Sons Blaus”.
4. Hem estat actius en les campanyes per xarxes socials que s’han iniciat des de la CCCPTRS com la Culturassa i Sant Jordi. Pròximament ens sumarem a la Modernista i la Festa Major.
5. Hem iniciat un espai a l’instagram de la colla anomenat “Castellers des de Casa” on entrevistem a persones de la colla des de l’equip de comunicació. Les preguntes contenen contingut casteller de la colla, del món casteller i qüestions personals sobre el confinament. Es realitzen els dimarts i divendres al vespre, en horari de l’assaig casteller.
6. Ens connectem cada dia via Skype per fer una sessió de preparació física.
7. Cada divendres, la canalla es connecta via Zoom amb els caps d’àrea i fan diverses activitats per mantenir-se en contacte.
Pinya de CdT. Foto: CdT
Aquest any era important amb la celebració del vostre 40è aniversari, de quina manera ha afectat especialment aquesta crisi als actes programats?
El nostre 40è aniversari està programat des del maig del 2020 fins al maig del 2021. Aquesta situació ens ha afectat molt, donat que començàvem els actes amb la tradicional caminada des de Martorell en el context de la Fira Modernista.
El segon acte és el festival de 40 hores que havíem de realitzar al Recinte Firal de Terrassa del 15 al 17 de maig. De moment està ajornat sense data prevista, ja que no sabem quan estarà permès realitzar aquests actes i també ens ha de coincidir que tinguem durant la temporada el cap de setmana lliure. Si enguany no és viable, intentarem realitzar-ho l’any vinent.
I la Diada del 40è aniversari?
Per la Diada del 40è, el 14 de juny, amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Castellers de Sants, estem negociant amb les colles poder traslladar-la a l’any vinent, donat que, en cas de poder fer castells després d’estiu, no podríem fer coincidir els calendaris de les tres colles. Aquest cap de setmana també realitzàvem l’acte protocol·lari; en aquest cas, si la situació ho permet, el realitzaríem durant aquest any en un altre context. Si no, seria l’acte de cloenda del 2021.
I tenim el viatge a Zumaia del 10 al 12 d’octubre. Aquest ha estat aturat temporalment, donada la incertesa. Tot i això, tenim les portes obertes per l’any vinent.
Des de la colla tenim clar que ens anirem adaptant a la situació i no ens rendirem: no podem controlar la pandèmia però si podem controlar el nostre estat d’ànim i les nostres il·lusions.
En l’àmbit econòmic creus aquesta crisi pot afectar a les colles de cultura popular?
Evidentment, les colles no deixem de ser una representació de la societat. L’economia de les colles es veuran afectades, ja que la majoria d’aquestes vivim de les subvencions i els patrocinis que rebem. Si no fem activitat, en aquest cas, castellera, no sabrem com justificar les subvencions rebudes. Si bé és cert que es redueixen les despeses (de contractació de transport o serveis d’ambulància), n’hi ha unes que es mantenen, com el manteniment del local, la llum, aigua, gas, la internet, la inscripció al registre, despeses de secretaria per enviar cartes, etc. N’hi ha que han de pagar hipoteca de local o lloguer. Algunes colles estan preocupades per la desaparició de les pròpies per aquestes qüestions.
I en l’àmbit social?
Hi ha possibles escenaris arran d’aquesta situació. La crisi econòmica pot fer que les persones es bolquin a l’activitat cultural, que és econòmica, ja que és possible que no es puguin permetre altre tipus d’oci més costós. D’altra banda, pot ser que la qüestió de proximitat o de coincidir diferents edats, faci que la població tingui por de realitzar aquesta pràctica. Esperem que resulti el primer escenari i puguem retrobar-nos ben aviat i fer créixer la família dels castellers.
Elisabeth Arpal saluda des de casa durant el confinament. Foto: CdT
Veurem castells enguany?
És complicat avançar-se a aquesta resposta, ja que és una situació que mai abans havíem viscut. Es contempla l’escenari de fer castells amb un màxim de 30 persones, personalment no ho acabo de veure ni entendre donat que els castells els fa tothom: des del baix, fins a l’enxaneta, des del vent fins el terceres lateral. Tot i això, des dels Castellers respectarem i seguirem les indicacions que se’ns doni des de l’administració, l’Ajuntament de Terrassa i la CCCC. I en el moment que ens donin el tret de sortida, seguint totes les mesures de seguretat, reprendrem la pràctica castellera. Desitgem poder fer castells enguany, però no farem res que pugui posar en risc als nostres membres.
Un missatge per a concloure l’entrevista?
Des dels Castellers de Terrassa, tenim ganes que tot passi, per poder retrobar-nos, tornar-nos a enfaixar, descalçar-nos, enfilar-nos i donar pit, d’anar a dormir tard després de fer assaig i llevar-nos aviat per anar a actuar.
Tenim ganes de tornar a portar els castells a plaça, de superar reptes i celebrar els èxits, d’abraçar-nos i d’aixecar la mà amb la mateixa alegria que té l’Enxaneta en tocar el cel.
Tot anirà bé! Ben aviat, hi tornarem amb més il·lusió i força que mai!
Deixa un comentari