Al sud dels Estats Units, al bell mig dels pantans de l’estat de Florida, hi ha un petit parc temàtic dels aiguamolls, on la família Bigtree fa dècades que mostra als turistes les famoses lluites de caimans. Però el seu dia a dia comença a trontollar quan El Món de la Foscor, un gran complex turístic de temàtica infernal (literalment), obrirà les portes no gaire lluny, i poc a poc els turistes aniran minvant.
A partir d’aquí, la família s’anirà desintegrant: l’avi serà confinat a una residència, la mare morirà de càncer, el pare anirà a terra ferma per intentar eixugar els deutes de la família, el germà gran anirà a treballar al parc rival i la germana del mig començarà a tenir estranyes relacions d’amor adolescent amb esperits que ronden els pantans. Tot això ens ho explicarà l’Ava, la petita dels Bigtree.
L’Ava Bigtree tenia com a objectiu vital seguir els passos professionals de la seva mare i convertir-se en una famosa lluitadora de caimans a qui tots els visitants adoressin.
Malgrat ser tan jove, posseeix una imaginació i una valentia excepcionals, i per això, quan la seva germana desapareix amb el seu amant fantasmagòric, no dubtarà a buscar les portes de l’Inframón i, amb l’ajuda de l’enigmàtic Home-Ocell, intentarà creuar la Llacuna Estígia, entremig dels manglars, per poder trobar la seva germana i potser,també, la seva mare.
Paral·lelament, el llibre seguirà la difícil adaptació del germà gran a la vida laboral i a les relacions interpersonals que regeixen el món de la terra ferma, que impliquen alguns dels sentiments omnipresents en aquesta novel·la: la contraposició entre la vida als pantans —en harmonia amb la naturalesa i l’educació a casa— i la vida a terra ferma, a la gran ciutat, en nius de contaminació, superficialitat i sotmetiment a normes sovint antinaturals.
Malgrat que en alguns moments l’obra peca de lentitud o se’n va per les branques, s’ha de destacar l’estil sumptuós, potser sobrecarregat, però indubtablement imaginatiu de l’autora, que beu de les fonts del realisme màgic i de la novel·la americana “del sud” per conformar un cas clar del que es coneix com a southern gothic.
Aquest és un llibre a voltes fantàstic, però que també ens parla de relacions familiars i socials; d’aventures, però també de drames; amb moments humorístics però també creepy (anguniosos).
Llegint les peripècies de l’Ava Bigtree tenim la sensació de llegir un conte clàssic americà, com si Huckleberry Finn es trobés en un ambient surrealista i tenebrós, com si Mark Twain hagués estat conversant amb Flannery O’Connor, i el brainstorming posterior s’hagués salpebrat amb referències a Dante i a històries clàssiques de fantasmes.
Karen Russell (1981) està considerada una de les veus més prometedores de la literatura nord-americana, i amb Terra de caimans va quedar finalista del Premi Pulitzer d’obres de ficció el 2012. Aquest fet no només té mèrit perquè ho va aconseguir amb només 30 anys, sinó també perquè ho va aconseguir amb la seva primera novel·la. I és que cal recordar que aquest premi l’han guanyat autors com Cormac McCarthy, Philip Roth, Toni Morrison o John Kennedy Toole.
Jordi Sellarès
especulacionsapeudepagina.blogspot.com.es/
Deixa un comentari