Amics de les Arts i Joventuts Musicals presentarà del 15 al 28 de setembre de 2018 una exposició de record i homenatge a Jacint Morera: «A toc de pito i altres coses» en la que s’exposaran reproduccions de tots els dibuixos i textos que formen part del llibre que amb el mateix títol va publicar a la nostra ciutat l’any 1954.
L’exposició, organitzada pel Laboratori Creatiu d’Amics de les Arts, es podrà visitar totes les tardes de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00h, i els matins de dimarts, dimecres i dijous de 09:00h a 13:00h a La Cúpula (carrer de Sant Pere, 46, primer pis).
La inauguració s’efectuarà el dissabte 15 de setembre, a les 19:00h, i inclourà un parlament d’Adela Farré, antiga presidenta d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals i bona coneixedora de l’obra de Jacint Morera.
Qui va ser Jacint Morera?
Jacint Morera (Terrassa, 1915 – Calonge, 1989) va ser un destacat pintor, caricaturista, muralista, escultor i activista cultural terrassenc.
Entre 1934 i 1936, va publicar dibuixos i caricatures al periòdic local El Dia i el 1935 exposa algunes d’aquestes obres a l’Associació Catalanista de Terrassa.
Els anys 1940 i 1942 va presentar dues exposicions, també de dibuixos i caricatures, a Amics de les Arts, entitat amb la qual sempre va mantenir una estreta relació, des que es va fer soci el 1935, i on al llarg dels anys va exposar de manera habitual. També formaia part de la seva Penya dels Ximples, la colla que dotava d’un cert esperit transgressor a l’entitat.
L’aprenentatge de la pintura a l’oli el va fer sota el mestratge de Tomàs Viver i és a partir de 1944 quan es professionalitza com a artista plàstic. Alguns dels seus primers treballs van ser murals d’inspiració noucentista en cases particulars i al Convent dels Carmelitans de Terrassa.
Des de finals de la dècada de 1940 i fins a mitjan de la de 1960, va escriure sobre arts plàstiques a la premsa local i va realitzar diverses conferències: «Humorismo y caricatura» (1947), «A on va la pintura» (1948), «Elogio del arte abstracto» (1949), «Aproximació a l’art actual» (1960) i «Problemàtica de l’art actual» (1963).
El 1948 va participar en el primer Saló d’Octubre a les Galeries Laietanes juntament amb Modest Cuixart, Maria Girona, Josep Hurtuna, Jordi Mercadé, Ramon Rogent, Albert Ràfols-Casamada, Josep Maria de Sucre, Francesc Todó, Pere Tort i Antoni Tàpies. També participarà en anys posteriors als Salons de Maig i als Ciclos Experimentales de Arte Nuevo.
El 1954 va publicar, amb text i il·lustracions de la seva autoria, el llibre A toc de pito i altres coses, inspirat en el lèxic del món tèxtil terrassenc; i el 1981, Ramon Cortès i el seu entorn, de caire memorialístic.
El 1958 va guanyar la Biennal de Pintura – Ciutat de Terrassa amb l’obra L’Odissea. El 1975 rep el Premi de la Crítica Juan Cortés i el 1977 la Medalla d’Or Théodore Rousseau, ambdós guardons obtinguts a Palamós. El 1977 va participar amb una obra a la mostra Cent anys de pintura catalana a Madrid.
Durant els seus 50 anys de trajectòria, la seva obra es va manifestar amb tècniques variades (tremp, pastel, oli, dibuix, il·lustració, collage…) i en gèneres diversos (retrat, natura morta, paisatge, pintura religiosa…); i es pot dividir en diferents períodes: neonoucentisme, neocubisme, surrealisme, informalisme, paisatgisme colorista, minimalisme i constructivisme; diferents… però sempre caracteritzats per uns trets comuns a totes les seves creacions: el desig d’experimentació i l’afany de virtuosisme.
Deixa un comentari