L’exposició «On tot va començar» es podrà veure a la Sala Muncunill del 20 de novembre de 2021 al 23 de gener de 2022.
Del 20 de novembre de 2021 al 23 de gener de 2022, la Sala Muncunill acollirà la retrospectiva fotogràfica de Ramon Masats, «On tot va començar», un dels autors espanyols claus en la renovació del reportatge documental dels anys seixanta del segle passat, Premi Nacional de Fotografia i considerat com un dels millors fotògrafs d’Espanya. La inauguració de l’exposició, comissariada per Chema Conesa, tindrà lloc el 20 de novembre a les 18 h a la Sala Muncunill i comptarà amb la participació de la regidora de Cultura, Rosa Boladeras i del mateix Ramon Masats.
Aquesta exposició retrospectiva pretén ser un homenatge i un reconeixement de la ciutat de Terrassa a la figura d’un fotògraf que va estar molt vinculat en els seus inicis, a la nostra ciutat. L’obra de Ramon Masats (Caldes de Montbui, 1931) va aconseguir dotar el reportatge fotogràfic d’autoria i modernitat. La seva obra va marcar la diferència en la fotografia documental, tot palesant la mirada pròpia que tots els fotògrafs imposen a la seves imatges fins i tot quan retraten la realitat propera. Les seves primeres passes com a aficionat les va fer a l’Associació Fotogràfica del Casino de Terrassa, ciutat on havia arribat des de Barcelona per ajudar en el negoci familiar de bacallà i pesca salada acabat d’instal·lar en una plaça del mercat.
L’afició de Masats per la fotografia va fer que acabés esdevenint fotògraf professional, inscrivint-se a l’Associació Fotogràfica de Terrassa. Masats va començar a treballar com a fotògraf reporter en diversos diaris. Aviat es va reconèixer la seva tasca com a cronista i la seva especial intuïció per capturar la realitat més immediata sense manipular-la. Masats va compaginar la seva pràctica fotogràfica amb el cinema i la realització de documentals.
Les imatges que aplega l’exposició dibuixen un recorregut per tota la seva obra, des de les seves fotografies d’aficionat, a escenaris de Terrassa i de Barcelona que l’autor és la primera vegada que ha consentit a exposar com a reconeixement a la ciutat on va iniciar la seva trajectòria, fins a la seva obra més consagrada.
L’exposició ret homenatge a l’autor i a una època, els anys cinquanta, en què s’escatia la forma del llenguatge fotogràfic i l’estètica de com representar-lo, anys en què una generació magnífica de fotògrafs a Catalunya, com Miserachs, Terré, Maspons, Pomés i Masats, va definir la modernitat en la fotografia.
Deixa un comentari