Els grups de teatre de Terrassa donen la seva opinió sobre què és el teatre i què aporta a la societat pel Dia Mundial del Teatre.
Demà 27 de març és el Dia Mundial del Teatre, data escollida el 1961 per iniciativa del Institut Internacional de Teatre (ITI) per tal de donar a conèixer a més persones el món de les arts escèniques.
Durant aquest dia diferents esdeveniments es fan arreu del món i es representen una gran quantitat d’obres, sent un dels actes més representatius la lectura del Missatge a tots els teatres aquest dia, aquest Missatge està escrit per una figura reconeguda en el món del teatre o la cultura i es difon arreu del món.
Des del periòdic Malarrassa volem fer el nostre petit homenatge i amb l’estimada ajuda el nostre col·laborador Eloi Falguera hem preguntat a les nostres companyies de teatre amateur terrassenques dues qüestions: Què és per a tu el teatre? i Què aporta a la societat?:
“És l’activitat artística més real, vital i subjecta a imprevistos, això la fa més màgica que qualsevol altra”.
“Frescor, immediatesa. I un bon antídot contra tot el que està excessivament prefabricat. La possibilitat de rebre un impacte diferent cada vegada que gaudim d’una representació,
encara que sigui la mateixa”.
Joan Salvador, director i actor a “El Social Teatre”
“A mí el teatro me sirve de terapia. Cuando actúo me olvido de Paco y paso a ser el personaje que interpreto”.
“En segundo lugar, nos da placer el saber que, durante la obra, el público tiene la oportunidad de desconectar de sus problemas cotidianos”.
Paco Burguillos, director i actor del Grup Menos es Más
“Per a mi el teatre és art, és l’oportunitat de ser qui vulguis per un moment, un joc on tots som protagonistes”.
“Crec que aporta moltes coses, des entreteniment, i una forma d’escapar de la rutina fins al transmetre un missatge i fer que els espectadors reflexionin sobre diferents problemes socials”.
Bibi Farfán , actriu d’Estèreo Rum’s Teatre
“ Per a mi és una desconnexió total del món. És una manera de dir, ja us ho fareu! Jo vull viure, ni estar de mala fava cada dia, i amb la gent de teatre ho aconsegueixo”.
“ Sota el meu punt de vista, la seva aportació a la societat és, a part del lleure i diversió, el poder expressar opinions que en d’altres contextos, actualment, et portarien molts problemes”.
Enric Miró, actor de Punt i Seguit Teatre
“Per mi el teatre és empatia. Per mi com actriu és poder-me posar en la pell d’una altra persona amb les vivències, experiències, reaccions, neguits i situacions en què mai m’he trobat perquè no sóc ella i fer que prengui vida quan només la veia viva el seu autor a la seva manera”.
“Per mi el teatre és molt important ja que vivim en un món de passat i de futur, en què s’està poc al moment present i ens posem poc en els peus de l’altre amb les sabates que porta i, per tant, és un retorn a la humanitat d’allò que com espècie ens fa lliures”.
Elisabet Garcia, actriu de Punt i Seguit Teatre
Jordi Serra, al centre, en La Corona d’espines, de Josep M. de Sagarra. Fotografia Eloi Falguera
“Per a mi el teatre com activitat és aparcar les cabòries i netejar la ment, és una descàrrega d’adrenalina i compartir un moment molt especial amb els companys i el públic.
“El teatre aporta a la societat:
– respostes a preguntes que no es vol plantejar
-a voltes és mirall d’allò que no vol veure reflectit
-artesania enfront de la producció en cadena i l’alienació
– i sempre entreteniment”.
Jordi Serra actor i president del grup Qollunaka
“Per mi el teatre, les arts en viu, és un joc, moments màgics que passen en viu i en directe i són irrepetibles, els comparteixes amb la gent que està allà en aquell moment. A més a més és una eina per canviar, millorar la societat i fer de mirall, autocrítica i reflexió per fer-nos sentir i pensar i així promoure canvis”.
Alba Valldaura actriu de l’Embarral
“És un art. Un mitjà expressiu per a comunicar històries”.
“Aporta sensibilitat i cultura”.
Rosa Aguado, professora i directora d’Acció Teatre
“El teatre, com la literatura, per mi és un retrat de la societat. Cada època està representada en les obres que s’hi van generar. Aquest retrat pot ser caricatura, realista, figuratiu, abstracte (teatre del absurd) però sempre pots veure trets de la cultura en la que es desenvolupa”.
“Per a molta gent sembla que només aporti entreteniment, però fins i tot els que ho creuen així no poden negar que aporta sentiments, emocions, reflexió, aprenentatge i també el gaudir (per descomptat)”.
Robert Rué, actor del Grup Teatral Egarenc
“El teatre és un espai de reflexió sobre el que podem qualificar com les absurdes simfonies de la imaginació”.
“El teatre aporta a la societat diversió, pensament i anàlisi de la condició humana”.
José Antonio Aguado, director de la Companyia8
“El teatre per mi és un espai col·lectiu on es treballa amb la imaginació i es juga amb la realitat”.
“ A la societat el teatre aporta reflexió sobre la realitat, diversió, entreteniment”.
“El teatre per mi es un lloc per compartir. Un moment per millorar la nostra capacitat de treball en equip i per aprendre a ser mes solidaris amb tothom”.
“El teatre aporta a la societat una visió diferent de la realitat. On es pot ensenyar que amb ganes es pot arribar fer coses impensables per molts de nosaltres .I per descomptat, s’ofereix un moment de desconnexió amb els problemes que ens envolten”.
Manuel Baños, actor i responsable del grup Ja Som Algú
En Portada, el darrer projecte de Farga’m Teatre. Fotografia Eloi Falguera
“Per nosaltres el teatre significa un munt de coses. És una família,llibertat,poder ser un mateix i mil persones més,diversió,un joc”
“Aporta cultura, imaginació, distracció, perspectives noves, l’oportunitat de viure vides i veure mons sense moure’s del lloc, poder-te evadir del teu propi món”.
Actors, actrius, tècnics i director de Farga’m Teatre
“Per alguns el teatre és una forma de vida, per a mi el teatre, n’és l’eina per disfrutar de la vida!!”
“Entreteniment sobretot. No obstant això, actualment ens serveix per evadir-nos de la trista realitat que viu actualment el nostre País, Catalunya!”
Jaume Gil, director i actor de la Companyia de Teatre 34 Passes
“Una forma de vida, una manera de veure i d’entendre el món”.
“Com totes les arts, el teatre (o al menys el teatre amb el que m’identifico) té la capacitat d’activar el sentit crític i de tornar a la societat una imatge que no li sigui aliena, que la interpel·li i la qüestioni”.
Esther Lázaro, actriu de Therkas Teatre
“El teatre per mi ho és tot. Una manera de fer, una manera de viure, una manera de fer les coses. Perquè quan vius el teatre vius moltes coses. En el teatre pots fer allò que vulguis i ho pots fer de veritat, perquè com diu la dita “el teatre és veritat i el teatre és mentida”. A part és un activitat que fan xarxa social, fa barri, fa ciutat. A més a més és una droga, i de les dures. Un cop tastes el gust de ser un altre a l’escenari, de viure baries vides, ja no ho pots deixar. Vius cada moment de la teva vida pensant en que pots fer a l’escenari, en quin serà el següent muntatge en solucions pel aquella escena que està encallada… el teatre, quan caus a les seves urpes, t’absorbeix i ja estàs perdut”.
“Moltes coses, pq a part de ser una activitat grupal en la que aprens el respecte als diferents a tu i la importància de ser solidari, et permet ser molt critic amb la societat des de un faristol privilegiat. Només cal veure que els grans classics critiquen grans prototips socials que continuen vigents al llarg dels anys”.
Xavier Pallejà, actor i director de PAM Teatre del Casal de Sant Pere
“Una expressió artística. Un món fabulós que et permet descobrir altres vides, altres raons per viure, altres maneres de viure, crear opinió i despertar sensibilitats”.
“ Aporta coneixement, opinió, diversitat de punts de vista, diversió, fa aflorar sentiments que potser no et coneixies i t’ajuda a coneixe’t a tu mateix”.
Maria Miralda, directora del Grup de Teatre d’Amics de les Arts
2 Comments
dèbora
26 març 2018 - 15:07El teatre és un exercici artístic d’empatia, reflexió, crítica i denúncia que fa passar molt bones estones.
Matilda
26 març 2018 - 15:34El teatro es para mi aquello en que me dá momentos de sosiego y bienestár,compartimos buenos momentos entre compañer@s ,relaciones entre las personas y disfrutando cuando te pones frente al publico.
Para mi puedo decir que es una terapia y un difrute.
Matilda