“MetaMètode: Diàlegs entre art i ciència” a l’ESPAId’ARTS del mNACTEC fins el 5 de juny

No Comment

img_5523-600x396L’exposició “MetaMètode. Diàlegs entre art i ciència”, dins l’espai expositiu ESPAId’ARTS del mNACTEC, és la primera mostra que ocupa aquest nou espai, situat al costat de l’Àgora del Museu, que explora els vincles multidisciplinaris entre les ciències, les tecnologies i les arts i exhibeix els resultats d’una sèrie de trobades, diàlegs i col·laboracions entre artistes i científics, en el marc del projecte d’investigació “MetaMètode: Metodologies compartides i processos artístics en la societat del coneixement”, del grup de recerca Imarte, inscrit a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.


La mostra conté nou projectes de diferents artistes que han treballat per trobar estratègies metodològiques d’investigació artística a partir de la interrelació amb altres disciplines. Tots els artistes afronten de diferents maneres les qüestions que afecten directament les nostres formes de vida i de sociabilitat. Per a fer-ho, alguns artistes se serveixen d’experiències científiques per elaborar el seu discurs, i s’interroguen sobre nocions clau com l’ètica, la temporalitat, la matèria o els processos tecnològics; mentre que d’altres han optat per explorar la interacció de les tecnologies com a dispositius d’instal·lacions multimèdia o la creació col·lectiva com a forma de resistència als models culturals i socials basats en la mecànica de l’economia actual. Avui, en la investigació artística hi conflueixen diversos llenguatges i és un camp d’exploració obert on hi dialoguen diferents coneixements i mirades.

El grup de recerca Imarte de la Universitat de Barcelona analitza els canvis que s’han anat produint en la concepció de l’art en la societat del coneixement i fa èmfasi en el procés de transformació de la pràctica artística a través de les noves formes de producció. Alguns artistes utilitzen experiències científiques per elaborar el seu discurs i s’interroguen sobre temes com la matèria, el temps, l’ètica o els processos tecnològics. Altres exploren la interacció de les tecnologies amb instal·lacions multimèdia. Uns projectes plantegen diferències i límits entre l’observació científica i l’artística i d’altres han compartit programari o han treballat sobre la visualització de dades; també n’hi ha que han aplicat tecnologies d’impressió sobre suports durs i tridimensionals, o que examinen l’abast conceptual de la reproductibilitat. Tots ells parlen de qüestions que afecten la nostra manera de viure.

img_5479-600x396La naturalesa de l’obra d’art no té un únic centre, és oberta i multidisciplinària, per això el projecte MetaMètode vol reflectir el sentit de processos en moviment, de desplaçaments entre mètodes i conceptes, de canvis i de pluralitat. Segons paraules de David Casacuberta, professor de Filosofia de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona, “MetaMètode és un projecte especial perquè busca tenir un impacte més enllà de l’obra i el treball de l’artista en qüestió. Així, les obres no són només una peça més en el currículum dels seus artistes, sinó que busquen reflexionar sobre les relacions entre ciència i art i entendre una mica millor en què consisteix fer investigació artística, traspassant les fronteres de la pròpia disciplina”.

L’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) del Parc Científic de Barcelona (PCB), l’Equip de Genòmica Computacional del Barcelona Supercomputing Center (BSC), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, el Departament de Biologia Vegetal (UB) i Grup de Física de Radiacions de la UAB han estat els centres col·laboradors que han permès la trobada dels diferents artistes amb centres d’investigació per tal de trobar la interdisciplinarietat de la investigació artística que constitueix el fil conductor de “MetaMètode. Diàlegs entre art i ciència”.

Entre els artistes que hi exposen, trobem Eugènia Agustí,  Jordi Bielsa, Luz Broto, Mercè Casanovas, Josefina deLópez, Jo Milne, Aleix Molet, Cristina Pastó, Eloi Puig, Marta San Gregorio, Anja Steidinger, Alicia Vela i Antònia Vilà.

L’exposició es podrà veure fins el 5 de juny.

Related Articles

Deixa un comentari