Moguda Rock Terrassa 80s portarà concerts, exposicions, i col·loquis per rememorar i homenatjar aquesta època d’efervescència cultural i molta música rock feta a la ciutat.
El 29 d’abril, concert a la Plaça Vella amb bandes mítiques de l’època.
Miquel Gordillo
Aquesta primavera vindrà plena de nostàlgia per recordar tota una època, la de la música rock feta a la ciutat durant la dècada dels 80. Es tracta de la Moguda Rock Terrassa 80s, una iniciativa que serà un homenatge als músics de l’època, i que a més està impulsada pels seus protagonistes, joves que en aquella època van crear “tot un esclat de llibertat i de creació a la ciutat, com ho va definir la regidora de Cultura Rosa Boladeras, en la presentació feta aquest dilluns a la Biblioteca Central.
Va ser l’artista David Millán qui plantejà la idea, primer per proposar posar una placa al Mesón Los Arcos de la Plaça Vella, lloc de trobada i bar emblemàtic fins que va tancar fa dues dècades, i fer-los un homenatge als seus protagonistes. A partir d’aquí però, Millán va engrescar més persones, que van muntar una comissió per elaborar tot un programa amb concerts, exposicions i col·loquis i moltes ganes de reviure aquesta època de disbauxa. També s’agraí a l’Ajuntament el suport a aquesta iniciativa, “des del minut zero Boladeras i Ballart van donar suport a la idea”, en paraules de Millán.
“Érem gent que ens atrevíem a agafar una guitarra, a pintar, a vestir-nos, fer fanzines i còmics”, va explicar Xavi Corral, artista i integrant quan era molt jove de la banda Esquizofrenia.
Aquest diumenge 19 de març s’inaugura, al Museu Tèxtil, la primera exposició amb un recull d’imatges i materials cedits, amb un mural que “farà caure alguna llagrimeta, amb objectes cedits per molta gent que evocaran aquells anys”. L’exposició es podrà visitar fins al 16 d’abril. Hi haurà una altra exposició en petit format, Fotomatoma als Amics de les Arts, i una col·lecció de fanzines que es podrà veure a la llibreria Cinta (carrer La Palla, 6). A més, la mostra “I tu què pintes?” a l’Arxiu Tobella, contindrà artistes com ara en Joan Matraca. Hi ha altres noms propis que van tenir el seu protagonisme a l’època: “Pere Soler va promocionar molt el rock de la ciutat”, va dir Corral. O en Josep Maria Farràs, el qual “prestava instruments als joves que muntaven bandes de rock i no tenien amb què pagar-les”, explicà Toni de Capdetrons, que també participa en la Comissió de la Moguda Rock Terrassa 80s.
Moment de la presentació de la Moguda Rock Terrassa 80s a la Biblioteca Central, el passat 13 de març.
Terrassa, capital dels fanzines
Els col·loquis que s’han organitzat busquen també ser un lloc de trobada i d’anècdotes que revisquin aquells anys. Es tractaran temes com el fenòmen dels fanzines, “en el seu dia Terrassa es va catalogar com la capital del fanzine”, va recordar Corral. Hi haurà també un debat sobre rock, drogues i tribus urbanes, un tema del qual reconeix Corral que va ser molt fulminant; o també el boom amb un grups mítics Código Neurótico i un homenatge al Jorge, mort recentment.
Una fita central serà el concert del dia 29 d’abril a la Plaça Vella, en el qual tocaran durant mitja hora les bandes originals o bé amb modificacions de personal, donades les circumstàncies del pas dels anys. Entre aquests bandes, tocaran: Chapando Garitos, Kansaths, Jinetes del Tiempo, Hernández y Fernández, La Non Regresed Band, Forajidos, Arrastrados, Esquizofrenia, Isa Kaissa i ADN. La música seguirà l’endemà, 30 d’abril, amb un altre concert en aquesta ocasió a la Nova Jazz Cava, amb els grups La Línea, La Mosca i Factoria Multikolor. Tots els concerts de la Moguda Rock Terrassa seran gratuïts. A la trobada, Paco Álvarez de la mítica banda Ostia Puta, confessà que el grups s’ha tornat a ajuntar arran d’aquesta iniciativa, tot i que no podran oferir el seu concert dins del programa per trobar-se en una gira internacional.
Entre aquestes artistes, van intervenir durant la presentació feta a la BCT: Paco Álvarez, baixista de Ostia Puta: Pedro Sánchez, baixista de los Jinetes del Tiempo i de Isa Kaissa (per aquesta ocasió); Kiko Villar, baixista de Chapando Garitos; Diego Beltran, baterista de Commando i de Chapando Garitos (per aquesta ocasió); Juan Feria, guitarrista d’A.D.N., i Jordi Flores, artista polièdric.
La comissió organitzadora del Moguda Rock Terrassa està formada per Pep Celdran, Pep Hernàndez “Pepo”, Juan Barrera, Sònia Torrens, Santi Palos, Xavi Corral, Toni Grau “Xungui”, Juan Feria, Paco Álvarez, Pedro Sánchez, David Millán i d’altres col.laboradors puntuals.
Cartell amb el programa de la Moguda Rock Terrassa 80s
1 Comment
enric morata
20 abril 2023 - 17:27El lector opina
Volem tocar al concert de la Moguda Rock dels 80′
El líder de Vientos del Norte, Enric Morata, lamenta que no se’ls deixi participar en l’esdeveniment tot i complir els requisits
Comparteix a TwitterComparteix a FacebookComparteix a WhatsappComparteix a Telegram
Enric Morata
19/04/2023 17:30
Enric Morata ha reclamat que el seu grup pugui tocar en el concert de la Moguda Rock dels 80′ que tindrà a finals d’aquest mes d’abril a Terrassa. El passat 13 de març es presentava en un acte oficial a la Biblioteca Central de Terrassa tot un seguit d’activitats organitzats des de la Comissió de La Moguda Terrassa. L’acte principal serà un homenatge als grups que van causar furor a la dècada dels vuitanta a la nostra ciutat, grups de rock, metal i punk, entre d’altres, que majoritàriament voltaven pel Mesón de los Arcos. Amb motiu d’aquest gran concert a la Plaça Vella, Morata i el seu grup Vientos al Norte demanen que se’ls tingui en compte i els deixin ser-hi.
Aquest ha estat l’escrit enviat a Món Terrassa i que vol fer arribar als organitzadors de l’esdeveniment:
“Volem poder tocar en el concert de la Moguda dels 80”
“El dia 29 d’abril a la plaça Vella s’ha organitzat un concert de grups musicals de Terrassa dels anys 80. Des d’aquí però vull mostrar la meva queixa perquè que en realitat només Xavi C. tocarà amb dos grups seus i uns quants grups d’amiguets seus, sense deixar participar a altres grups dels 80 de Terrassa. Nosaltres som “Vientos el Norte”, un grup de Terrassa de la dècada dels vuitanta, que n’hem estat exclosos. No només nosaltres, més d’una quinzena de grups no se’ls deixa tocar. Malgrat que ens hem adreçat a l’organització per poder-ho fer, no hem rebut contestació.
Considerem que això és un clar abús de poder, i conflicte de interessos, ja que el mateix organitzador no pot tocar a la vegada en dos grups, i al mateix temps no deixar tocar a altres grups de Terrassa dels anys 80.
Per la seva part, des de l’Ajuntament de Terrassa ens han dit que ells no tenen res a veure amb aquest concert. Però això no és veritat perquè l’Ajuntament surt com a co-organitzador en el cartell del concert, per tant, considerem que també n’és responsable. Després d’enviar una instància queixant-nos d’aquesta situació, l’Ajuntament de Terrassa ens ha donat permís per a tocar al costat de la Plaça Vella, el mateix dia 29 de Abril, a la Torre del Palau, de les 19h a les 20 hores. Això ho veiem com una mena de compensació per no poder tocar al concert de la plaça vella, al costat.
Per totes aquestes raons supliquem que el nostre grup “Vientos del norte” pugui tocar en aquest concert, perquè reuneix totes les condicions per a fer-ho, ja que es un grup musical de Terrassa i és dels anys 80. Demanen poder tocar en aquest concert, encara que només sigui una cançó i gratis, i sense important-nos en quin moment del concert pugui ser”.
Responder12 min