S’ha escrit molt sobre el Che guerriller, però el seu pensament econòmic i la seva acció en la construcció del socialisme a Cuba han passat més desapercebuts. Aquest llibre precisament es proposa recuperar aquesta segona part del multifacètic personatge.
SINOPSI :
Els lladres i assassins de Batista van fugir el primer de gener de 1959 amb la victòria de la Revolució Cubana. Després, amb la promulgació de la Llei de la Reforma Agrària, els rics i els ianquis van comprendre que aquesta era una revolució de veritat i van decidir marxar, instigant a la vegada una fuga de cervells, d’enginyers i professionals de totes les branques del país, i promovent un seguit d’accions de bloqueig i sabotatges per tota l’illa.
Com s’adequa, doncs, la infraestructura d’un país, històricament pensada i subordinada a uns criteris de revalorització del capital i condicionada per unes matèries primeres, maquinària i tecnologia de la nació dominant: els Estats Units d’Amèrica del Nord?
El gran valor d’aquest llibre de Tirso W. Sáenz, col·laborador del Che al capdavant del Ministeri d’Indústries, és mostrar-nos de manera molt amena, realista i humana, com enmig d’aquests problemes els revolucionaris i les revolucionàries cubanes van aprendre a dirigir un país amb la concepció filosòfica impulsada pel mateix Che Guevara, de que un món millor és possible si la persona concep que perseguir la justícia social és el secret de l’èxit definitiu.
QUÈ EN DIUEN? :
«La Revolució cubana ha entrat de ple en el procés d’industrialització… Com un dels grans objectius del Govern Revolucionari i de la cimentació del seu desenvolupament econòmic… En aquest sentit es crea el Ministeri d’Indústries per unificar la planificació i l’execució del desenvolupament industrial…» Che Guevara
«La construcció de la nova societat es basa en dos pilars fonamentals: la formació de l’home nou i el desenvolupament de la tècnica.» Che Guevara
Tirso W. Sáenz
Tirso W. Sáenz (La Habana, 1931) és enginyer químic i Doctor en Ciències. Després del triomf de la Revolució cubana, el 1961 fou vicedirector i director de l’Institut Cubà del Petroli. El 1962 fou nomenat viceministre per la Indústria Bàsica i posteriorment viceministre pel Desenvolupament Tècnic del Ministeri d’Indústria sota la direcció d’Ernesto Che Guevara. Entre 1967 i 1985 fou vicepresident de l’Acadèmia de Ciències de Cuba. En aquest mateix període va crear i dirigir diversos instituts i centres d’investigació. El 1996 es trasllada a Brasil, on ha sigut professor visitant a la Universitat de Sao Paulo, posteriorment especialista a l’Associació Brasilera d’Investigacions Tecnològiques i més tard consultor al CNP. Des de l’any 2001 fins l’any 2013 ha sigut professor sènior associat del Centre de Desenvolupament Sostenible de la Universitat de Brasilia. També fou membre actiu de l’Acadèmia de Ciències Agrícoles de la República Democràtica Alemanya (dissolta el 1990). Ha publicat 13 llibres i més de 100 articles científics.
Fitxa:
Tirso W. Sáenz
“”El Che ministre””
Traducció: Arnau Carné
Primera edició. Col·lecció: Les 7vides
Editorial Tigre de Paper Edicions
ISBN: 978-84-16855-10-0
Idioma: Català
Deixa un comentari