El passat dimarts 27 de setembre es va presentar a Amics de les Arts i Joventuts Musicals el llibre Cultura en tensió, coeditat per Raig Verd i Indigestió, que recull una introducció a càrrec de Jordi Oliveras i sis petits assaigs sobre la situació de la cultura actual escrits per Joan Miquel Gual, Ramon Faura, Marina Garcés, César Rendueles, Lucía Lijtmaer i Nando Cruz.
L’acte de presentació el va obrir Jordi F. Fernández, del Grup d’Opinió d’Amics de les Arts, que va indicar que estem vivint un temps en que hi ha un desig bastant generalitzat d’una cultura que no sigui una etiqueta que es posa a unes mercaderies o esdeveniments pensats perquè la gent passi l’estona, per matar el temps, o a unes eines manipuladores al servei de la legitimització de determinats projectes polítics, d’una cultura que sigui una expressió de la vida, una conseqüència d’intentar exercir la vida en plenitud.
A continuació va intervenir Jordi Oliveras que va definir Cultura en tensió com «un llibre amb dues intencions principals. En primer lloc, el d’abordar la idea de reapropiar la cultura des de diferents perspectives, en contraposició al discurs que parla de la cultura com el problema d’un seguit d’agents més o menys professionals (artistes, empreses culturals, altres…) que necessiten vendre la seva feina o creacions. A diferència d’aquests llocs, que parlen de cultura com un problema professional, i sovint reclamen el seu ordenament, aquí parlem de cultura com a pràctiques compartides i sovint en conflicte, sobre les quals sovint hi ha tensions per diverses apropiacions. En segon terme, ens hem proposat que aquesta anàlisi crítica serveixi per obrir portes a accions concretes oferint possibilitats per aterrar la reflexió. Sense ser, ni molt menys, un manual de gestió, hem volgut que aquests textos fossin útils per a gent que des de qualsevol perspectiva es proposi dedicar temps a l’acció cultural».
Laura Huerga, directora de Raig Verd, va parlar sobre les dificultats de les editorials emergents, però també de projectes cooperatius com el blog “Llegir en català” que dóna visibilitat a les editorials petites en producció, però grans en singularitat.
Per concloure les intervencions, Joan Miquel Gual va exposar algunes idees contingudes en el seu text a partir de la reflexió sobre la transformació de la cultura en un recurs per a la legitimització de l’ordre establert i en una mercaderia que sobre tot pretén ser rentable, però també l’aparició, en oposició a aquesta cultura poderosa i corrompuda, d’una cultura de resistència i autogestió que prové dels moviments punk, hacker i cooperativista gestada a partir de l’acció d’una xarxa de petits grups i propostes.
L’acte va concloure amb un debat ben animat entre els ponents i el públic assistent.
Deixa un comentari