Torna la revista llibertària Bicicleta després de quaranta anys

No Comment

Josep Padilla

Conforme s’apropava la data en què es complirien 40 anys del final de la trajectòria de la revista Bicicleta (1977-1982), algunes de les persones que van formar part d’aquell projecte, animades per la Fundació Salvador Seguí, es van plantejar editar un número commemoratiu que recollís una selecció dels seus continguts i que resumís el paper que va exercir la revista durant uns anys en què les opcions i plantejaments del moviment llibertari estaven al carrer i competien amb una infinitat de propostes que tenien com a objectiu veure la llum des del túnel negríssim del franquisme i construir un futur més just i solidari.

A diferència de les posicions undergroud d’Ajoblanco i de les anàlisis teòriques marxistes d’El Viejo Topo, la revista Bicicleta, des d’una postura ideològica anarquista, s’interessava per les lluites dels moviments obrers i socials radicals, l’ecologia, l’antimilitarisme, el feminisme, el naturisme, el sindicalisme, l’acció política, l’internacionalisme i la història, sempre tractant de donar veu a diferents sectors socials i de promoure la participació de tots els llibertaris sense dogmatismes.

El mon de les presons apareixia sense excepció número rere número: motins, activitats de la Coordinadora de Presos en Lluita o de la Coordinadora de Grups Marginats contra la Llei de Perillositat Social, cartes de presos denunciant morts, tortures i humiliacions.

Una altra secció fixa era la dels debats al voltant d’un tema, procurant aportar diferents posicions. Així es va debatre sobre les diferents posicions a favor o en contra dels moviments d’alliberament nacional dins del moviment llibertari, sobre les interaccions entre l’anarcosindicalisme, el consellisme i l’assemblearisme, o sobre les alternatives al treball, la família, el parlamentarisme…

En qüestions ecològiques sobresortia, per exemple, l’atenció dedicada al moviment antinuclear i les seves accions contra les centrals de Cofrents, Lemoniz o Valdecaballeros, però també s’incloïen informacions pràctiques sobre els conreus orgànics i el naturisme, o crítiques com la d’Ivan Illich a l’absurditat de l’automòbil com a mitjà de transport.

L’internacionalisme era un tret clau de la revista. Es recollien informacions sobre l’organització de l’autodefensa comunal del barri de Christiania a Copenhaguen, la migració de la Comunitat del Sud uruguaiana a Suècia, les lluites contra la dictadura argentina, el poderós moviment d’autonomia a Itàlia i a França, i la lluita els moviments indígenes contra els Estats que ocupen els seus territoris.

I, en tot moment, es van incloure informacions sobre infinitat de temes, com la lluita obrera mitjançant vagues i sabotatges, els moviments i les lluites feministes, les escoles antiautoritàries i autogestionades, les ràdios lliures, les comunes, les lluites obreres, l’alliberament sexual, l’antipsiquiatria, les ocupacions…

Una de les motivacions que ha portat a donar una segona vida a aquesta capçalera és la vigència de molts dels seus continguts. «40 años después la vida sigue igual», asseguren els impulsors, que han plasmat aquest eslògan a la portada d’aquest llibre-revista.

Fitxa

Bicicleta. Revista de Comunicaciones Libertarias
Diversos autors
Fundació Salvador Seguí,
Barcelona, 2021
360 pàgines

 

Presentació a Terrassa

La revista Bicicleta serà presentada en un acte el pròxim 14 de desembre a les 19h, al carrer Ramon Llull, 152. A càrrec de Joan Tamayo, Pep Martínez, i Jesís Bolinaga.

Organitzat per la Fundació Salvador Seguí, El Kasalet i el Centre d’Estudis Llibertaris Josep Padilla

Related Articles

Deixa un comentari