[Trobo l’art que t’agrada] Fairy tales arriba a la Sala Muncunill

No Comment
Atracció de fira, Xevi Solà, pintura Atracció de fira de Xevi Solà. Pintura

Aquesta exposició col·lectiva ha estat produïda per Mataró Art Contemporani i comissariada per David Santaulària. Forma part del Programa d’Exposicions Itinerants del Departament de Cultura de la Generalitat, 2015-2016. Ha estat a Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona, a Tinglado 2 Port de Tarragona i al maig es podrà veure a l’espai Moritz de Cornellà i al novembre al Casino Centre Cultural de Manresa. Ara és a la Sala Muncunill de Terrassa fins al 24 d’abril.

Easy Katz (Carles Congost) Easy Katz/Bad Painting Series de Carles Congost. Vídeo

En una entrevista a Televisió de Girona, David Santaulària explica l’origen d’aquesta exposició: va ser un encàrrec per acompanyar una sèrie d’actes d’un mes d’abril entorn al món del llibre. D’aquí prové el fil conductor: com les arts visuals i plàstiques s’acosten a la narrativa i a la ficció.

La prima bastarda de Stephen Dedalus (Marla Jacarilla) La prima bastarda de Stephen Dedalus de Marla Jacarilla. Vídeo

L’Art sempre ha explicat històries: l’art prehistòric, egipci, clàssic, romànic… però el contemporani exigeix a l’espectador un paper actiu i no de simple observador. En aquest punt entenem l’elecció del títol que fa referència als contes de fades i també a molts contes tradicionals que en una primera aproximació semblen que ens expliquen una història senzilla i lineal però que amaguen segones i terceres lectures… com totes les obres de Fairy tales. Són interpretacions que l’espectador ha de desenvolupar.

La sombra del valle (Toni Amengual) La sombra del valle de Toni Amengual. Fotografies

Aquesta possibilitat interpretativa i algunes idees com la d’equívoc o sensació de desplaçament i la provocació de canvis d’expectatives i diàlegs entre el que sembla un diagnòstic de la realitat i allò que escapa a la realitat, o la provocació d’una confrontació amb un món divers, són alguns nexes d’unió entre tots els artistes i entre les diferents obres que formen aquesta mostra col·lectiva que és, conscientment i intencionadament, heterogènia perquè són obres totes elles autònomes.

Unes línies enmig del bosc (Job Ramos) Unes línies enmig del bosc de Job Ramos. Vídeo

Així doncs, David Santaulària ha recollit diverses peces d’artistes que ell coneix i que tenen una primera lectura fàcil i lineal però que provoquen una segona i tercera mirada i, amb aquest gest, una nova interpretació, diverses preguntes i reflexions no esperades. En aquest procés que fa l’espectador davant de cada peça acaba realment el procés creatiu que ha iniciat l’artista; per això, el paper de l’espectador va més enllà de la simple contemplació, té un paper actiu. Ell posa el punt final al conte. O els punts suspensius perquè la inquietud i la reflexió que ens provoca l’art pot no tenir fi.

Walbad-Steinbach (Verónica Aguilera) Walbad-Steinbach de Verónica Aguilera. Instal.lació

Els artistes que fan possible aquesta col·lectiva són: Veronica Aguilera amb la instal·lació Waldbad/ Steinbach de 2010; Toni Amengual amb la sèrie de fotografíes La sombra del valle de 2011; Carles Congost amb el vídeo Easy Katz/Bad Painting Series de 2013; Marla Jacarilla amb el vídeo La prima bastarda de Stephen Dedalus de 2013; Marc Larré amb una instal·lació de 2008 World’s wonders; Job Ramos amb un altre vídeo de 2014 titulat Unes línees enmig del bosc i les pintures fetes entre 2009 i 2014 de Xevi Solà.

World Wonder's (Marc Larré) World Wonder’s de Marc Larré. Instal·lació

Sala Muncunill
Plaça Didó, 3 Terrassa
Exposició fins al 24 d’abril
de dimarts a divendres de 17 a 21h
dissabte d’11 a 14h i de 17 a 21h
diumenges d’11 a 14h
dilluns i festius tancat

 

 

Laura Mendiluce (FbBloc)

troboartquetagrada_logo

Related Articles

Deixa un comentari