1.300 persones s’apunten per activar Comunitats Energètiques arreu de Catalunya a través de Som Comunitats

No Comment

En només una setmana, 1.300 persones s’han sumat per activar una Comunitat Energètica a 400 municipis i barris del territori

La campanya, impulsada, per Som Comunitats vol aconseguir activar Comunitats Energètiques a tots els municipis i barris catalans

En tan sols una setmana d’arrencada de la campanya que impulsa la creació de més de 1.000 Comunitats Energètiques de l’economia social i solidària a tot Catalunya promoguda per Som Comunitats, 1.320 persones ja s’han inscrit per activar la seva Comunitat Energètica en 408 municipis i barris de Catalunya. 

Hi ha Comunitats Energètiques on s’ha assolit ja el nombre òptim de persones o s’està fregant el 100% d’inscripcions per poder organitzar una primera trobada i començar a caminar per fer realitat la Comunitat. És el cas de Sabadell (100%) i Collbató (80%) i amb més distància Sant Cugat del Vallès que compta amb 52 persones interessades. 

La campanya està dirigida a la ciutadania, empreses, indústria i administració pública amb l’objectiu de generar i compartir serveis energètics de forma col·lectiva i local i vol arribar a la creació de com a mínim una Comunitat Energètica a cadascun dels 947 municipis, barris de grans ciutats i polígons industrials de Catalunya. En el cas dels polígons industrials, destaquen els de Sant Fruitós del Bages i El Pont de Suert.

A través de les Comunitats Energètiques, les persones de cada municipi es poden organitzar per activar i compartir serveis energètics, com per exemple, instal·lar plaques fotovoltaiques, compartir vehicles elèctrics, fer compres col·lectives de serveis energètics com llenya o il·luminació led i rehabilitació d’edificis entre molts d’altres.

Aquelles persones que fins ara s’han apuntat per impulsar la seva Comunitat Energètica, ho han fet localitzant el seu municipi a través del mapa i omplint un formulari del web de Som Comunitats (www.somcomunitats.coop). Quan s’assoleix el nombre òptim de persones, és el moment per organitzar una primera trobada i començar a caminar per fer realitat la Comunitat Energètica. 

Amb aquesta campanya, es vol contribuir a fer un salt endavant en la cada cop més necessària transició energètica, lliure d’energies fòssils, 100% renovable, democràtica, descentralitzada, local i en mans de la ciutadania. Ara mateix, l’acció de Som Comunitats està centrada a Catalunya però més endavant, altres Comunitats Autònomes podran replicar aquest model al seu territori. 

Més de 70 Comunitats Energètiques en funcionament a Catalunya

Actualment, a Catalunya, hi ha més de 70 Comunitats Energètiques que estan en funcionament o en fase de construcció. La tipologia d’aquestes Comunitats Energètiques és diferent en funció de l’entitat que la incentiva, la ciutadania, l’administració pública o les empreses. L’objectiu però, sempre és el mateix: l’organització col·lectiva per l’impuls de la transició energètica.  

Exemples de Comunitats Energètiques pioneres

Un exemple de Comunitat Energètica incentivada des de la ciutadana es troba als Hostalets de Balenyà, a la comarca d’Osona, amb la Comunitat Energètica Balenyà Sostenible. En aquesta Comunitat Energètica, les 170 persones sòcies comparteixen autoconsum fotovoltaic, una furgoneta elèctrica i carregadors elèctrics. 

De Comunitats Energètiques impulsades per ciutadania i empreses, destaca la Comunitat Energètica Vilanoveta a Lleida. Aquesta Comunitat està formada per 40 persones sòcies que comparteixen serveis com l’assessorament i la formació en energia, compres col·lectives d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic individual i estudis de teulades públiques i privades per autoconsum fotovoltaic col·lectiu. 

Per altra banda, també l’administració pública està al darrere d’algunes Comunitats Energètiques, com l’Ajuntament d’Ulldecona amb la Comunitat Energètica d’Ulldecona. Aquesta Comunitat, la conformen 45 persones juntament amb l’Ajuntament que fan autoconsum fotovoltaic col·lectiu i comparteixen serveis de formació per adquirir nous coneixements sobre els perfils de consum per tal de millorar l’estalvi i l’eficiència energètica. 

A més de la ciutadania i l’administració pública, les empreses de polígons industrials també poden crear la seva Comunitat Energètica per generar i compartir serveis energètics. És el cas de la Comunitat Energètica Manresa Il·lumina del polígon industrial Bufalvent de Manresa. Aquesta Comunitat està formada per 36 empreses i actualment comparteixen serveis d’energia fotovoltaica. També estan contemplant incorporar altres serveis com la mobilitat compartida o la xarxa de calor. 

Sobre Som Comunitats

Som Comunitats treballa per cobrir les necessitats de les Comunitats Energètiques en tot el seu cicle de vida a través de recursos i assessorament. Entre els serveis que s’ofereixen hi ha el desenvolupament d’una plataforma digital perquè cada Comunitat Energètica gestioni els seus serveis comunitaris i energètics com ara, plaques solars, vehicles elèctrics, auditories sobre estalvi energètic etc.

Som Comunitats rep el suport del Programa d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya dins del marc de Projectes Singulars 2022-2023.

Les cooperatives que promouen aquesta iniciativa provenen del sector de l’energia, la tecnologia i la consultoria estratègica d’empreses de l’economia social: Som EnergiaSom MobilitatCoopdevs ePlural (EPIArkenova, Suno y Tandem Social). 

Related Articles

Deixa un comentari