Primera trobada de Comunitats Energètiques de Catalunya de l’economia social i solidària, amb participació de 20

No Comment
Foto: Capgròs Comunicació

La trobada, organitzada per Som Comunitats, s’ha celebrat a Mataró, aquest mes de maig, i ha reunit fins a 20 Comunitats Energètiques de l’Economia Social a Catalunya

Una vintena de Comunitats Energètiques de l’economia social i solidària del territori català que estan en funcionament o que estan a punt d’engegar s’han trobat per primera per primera vegada en una jornada a l’Espai Mataró Connecta (Mataró) per crear la primera Xarxa de Comunitats Energètiques de l’Economia Social i Solidària de Catalunya.

Aquesta trobada ha estat impulsada per Som Comunitats i ha servit per reflexionar conjuntament sobre la dimensió comunitària i energètica i teixir oportunitats de col·laboració a partir de les diverses experiències.

La jornada ha aplegat Comunitats Energètiques de 20 municipis d’arreu de Catalunya: Tona, Balenyà, Hostalets de Balenyà, El Cogul, L’Estany, Moià, Lleida, Barcelona, Girona, Sant Cugat Sesgarrigues, Lluçà, La Canonja, Flix, Lleida, Mataró, la Llacuna, Sant Jaume dels Domenys, Sant Joan de les Abadesses, Olot i Viladecans.

Una de les participants ha estat Balanyà Sostenible, Comunitat Energètica del municipi de Balanyà (Osona) formada per veïns i veïnes amb el suport de l’Ajuntament que ja ofereix diversos serveis energètics coml’autoconsum compartit, la mobilitat sostenible i xarxes de calor, entre d’altres. La Tonenca (Osona), és una altra Comunitat Energètica que també ha estat present i destaca per la seva acció per pal·liar els efectes de la pobresa energètica. Aquesta Comunitat Energètica s’ha creat a través de veïns i veïnes de Tona que volen impulsar l’autoconsum solar compartit.

Durant la jornada s’han treballat conceptes relacionats amb els reptes en què es troben les Comunitats Energètiques ara com ara com les barreres tècniques i de legalització de l’autoconsum compartit o els models de governança i la participació activa de les persones que les formen. La trobada ha finalitzat amb un dinar popular.

Sobre les Comunitats Energètiques de l’Economia Social i Solidària Les Comunitats Energètiques són agrupacions de diferents actors amb l’objectiu d’aconseguir un model energètic 100% renovable i sostenible des de la transformació social democràtica. Les Comunitats Energètiques poden ser un grup de persones particulars, entitats, administracions públiques locals i petites i mitjanes empreses que s’organitzen principalment en cooperatives o associacions per transformar el seu barri, poble, ciutat, comarca o país cap a un model energètic 100% renovable, inclusiu, democràtic i de propietat col·lectiva. Sobre Som Comunitats Som Comunitats rep el suport del Programa d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya dins del marc de Projectes Singulars 2022-2023.

Les organitzacions que promouen aquesta iniciativa provenen del sector de l’energia, la tecnologia i la consultoria estratègica d’empreses de l’economia social:

Som Energia: cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre, que es dedica a la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable, per a impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable.

Som Mobilitat: cooperativa de consum sense ànim de lucre que ofereix serveis i productes de mobilitat per accelerar la transició cap a una mobilitat més sostenible.

Coopdevs: cooperativa de treball associat que ofereix serveis professionals de consultoria i desenvolupament tecnològic. Fomenten la intercooperació en l’àmbit tecnològic a través de coneixements en obert i codi obert, mancomunant solucions que redueixin costos i assegurin la continuïtat dels projectes al llarg del temps.

ePlural: sorgeix de la col·laboració de les cooperatives EPI, Arkenova, Suno, Tandem Social i Som Mobilitat en projectes relacionats amb la transició energètica, la mobilitat sostenible i el desenvolupament de l’economia social i solidària entre les següents entitats:

EPI: cooperativa de serveis sense ànim de lucre que ofereix serveis d’eficiència energètica i d’energies renovables als seus clients, incloent-hi des de l’estudi fins a l’execució dels projectes.

Arkenova: Ofereix solucions integrals per a facilitar la supervisió, gestió i manteniment d’instal·lacions mitjançant la plataforma IoT “SmartDataSystem” per a enginyeries, fabricants d’equips o qualsevol amb coneixements bàsics.

Suno: cooperativa de treball sense ànim de lucre especialitzada en energies renovables. Està especialitzada en l’assessorament energètic, la redacció i direcció d’obra de projectes executius entre d’altres.

Tandem Social: cooperativa de treball sense ànim de lucre que forma part del grup cooperatiu Tandem Més i que ofereix solucions innovadores a empreses de l’Economia Social i Solidària i a altres entitats i organitzacions per ampliar la seva eficiència en la gestió de produccions, recursos, equips i vendes.

Related Articles

Deixa un comentari