30 Comunitats Energètiques de Catalunya es troben a Manresa per continuar impulsant la transició energètica

No Comment

L’acte ha comptat amb la participació del nou Director General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, Juli Silvestre i Martínez que ha destacat que amb les accions de les Comunitats Energètiques “estem fent política nacional i això s’ha de visualitzar”. El Regidor d’Ocupació i Emprenedoria de l’Ajuntament de Manresa, Lluís Vidal Sixto Orozco també ha fet esment a la importància de l’administració pública per a l’impuls de les Comunitats Energètiques. Des de Som Comunitats, Roger Reixach ha avançat que estan treballant per ajudar a la creació de més d’un miler de Comunitats Energètiques, una a cada municipi i barri de Catalunya, i preveuen fer-ho públic aquesta tardor. 

La jornada ha aplegat Comunitats Energètiques de municipis d’arreu de Catalunya: Viladecans, Barcelona, Mataró, Montcada i Reixac, Sant Celoni, Santa Coloma de Queralt, La Canonja, Manresa, Sant Vicenç de Castellet, Hostalets de Balenyà, Gurb, Santa Eugènia de Berga, Tona, Salt, Sant Joan de les Abadesses, Mediona, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, Vilanova i la Geltrú, Ivars d’Urgell, Mollerussa, Sant Guim de Freixenet, Almacelles, Lleida, Bellpuig, Ulldecona, Flix, Lluçà i El Cogul.

Una de les Comunitats Energètiques participants ha estat SolFlix, del municipi de Flix (Ribera d’Ebre) formada per veïns i veïnes que s’han organitzat per la compra col·lectiva de plaques solars apostant així per energia neta en un territori molt marcat per la central nuclear d’Ascó. La Comunitat Energètica d’Ulldecona és una altra Comunitat Energètica que també hi ha estat present. Aquesta Comunitat Energètica s’està impulsant a través de l’Ajuntament d’Ulldecona i l’Ateneu Cooperatiu de Terres de l’Ebre i està treballant per impulsar la instal·lació de plaques solars de consum compartit en espais municipals.

Durant la jornada s’han treballat conceptes relacionats amb els reptes en què es troben les Comunitats Energètiques en el seu dia a dia com la mobilitat respectuosa amb el medi ambient, la sostenibilitat econòmica i financera i la inclusivitat i l’impacte social de les Comunitats Energètiques.

Sobre les Comunitats Energètiques de l’Economia Social i Solidària

Les Comunitats Energètiques són agrupacions de diferents actors que tenen per objectiu aconseguir un model energètic 100% renovable i sostenible des de la transformació social democràtica. Les Comunitats Energètiques poden ser un grup de persones particulars, entitats, administracions públiques locals i petites i mitjanes empreses que s’organitzen principalment en cooperatives o associacions per transformar el seu barri, poble, ciutat, comarca o país cap a un model energètic 100% renovable, inclusiu, democràtic i de propietat col·lectiva.

Sobre Som Comunitats

Som Comunitats rep el suport del Programa d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya dins del marc de Projectes Singulars 2022-2023.

Les organitzacions que promouen aquesta aliança orientada a coordinar serveis i cobrir les necessitats de les Comunitats Energètiques en tot el seu cicle de vida provenen del sector de l’energia, la tecnologia i la consultoria estratègica d’empreses de l’economia social:

Som Energia: cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre, que es dedica a la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable, per a impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable. En l’actualitat compta amb més de 83.000 persones i entitats sòcies i 118.000 contractes d’electricitat.

Som Mobilitat: cooperativa de consum sense ànim de lucre que ofereix serveis i productes de mobilitat per accelerar la transició cap a una mobilitat més sostenible. La cooperativa té Compta amb més de 3.600 persones i organitzacions sòcies i més de 3.800 usuaris de servei de carsharing.

Coopdevs: cooperativa de treball associat que ofereix serveis professionals de consultoria i desenvolupament tecnològic. Fomenten la intercooperació en l’àmbit tecnològic a través de coneixements en obert i codi obert, mancomunant solucions que redueixin costos i assegurin la continuïtat dels projectes al llarg del temps.

ePlural: sorgeix de la col·laboració de les cooperatives EPI, Arkenova, Suno, Tandem Social i Som Mobilitat en projectes relacionats amb la transició energètica, la mobilitat sostenible i el desenvolupament de l’economia social i solidària entre les següents entitats:

EPI: cooperativa de serveis sense ànim de lucre que ofereix serveis d’eficiència energètica i d’energies renovables als seus clients, incloent-hi des de l’estudi fins a l’execució dels projectes.

Arkenova: Ofereix solucions integrals per a facilitar la supervisió, gestió i manteniment d’instal·lacions mitjançant la plataforma IoT “SmartDataSystem” per a enginyeries, fabricants d’equips o qualsevol amb coneixements bàsics

Suno: cooperativa de treball sense ànim de lucre especialitzada en energies renovables. Està especialitzada en l’assessorament energètic, la redacció i direcció d’obra de projectes executius entre d’altres.

Tandem Social: cooperativa de treball sense ànim de lucre que forma part del grup cooperatiu Tandem Més i que ofereix solucions innovadores a empreses de l’Economia Social i Solidària i a altres entitats i organitzacions per ampliar la seva eficiència en la gestió de produccions, recursos, equips i vendes.

Related Articles

Deixa un comentari