La Comissió de Salut del Parlament rebutja la proposta d’En Comú Podem i la CUP per revertir la gestió pública-privada de l’atenció sanitària terrassenca

No Comment

La Comissió de Salut del Parlament rebutja la proposta presentada pel grup parlamentari d’En Comú Podem per revertir la gestió pública-privada de l’atenció sanitària terrassenca i que aquesta passés a ser de titularitat 100% pública

Membres de la Marea Blanca-Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública al Parlament de Catalunya

Malgrat que les llistes d’espera dels usuaris de Mútua de Terrassa són les més llargues de tota Catalunya, la Comissió de Salut del Parlament ha rebutjat la proposta de resolució presentada per En Comú Podem i la CUP perquè l’atenció sanitària de la ciutat passés a ser de titularitat, gestió i provisió totalment pública i revertir la privatització amb la subrogació per l’administració del seu personal. La iniciativa ha estat defensada per part dels comuns per la diputada Núria Lozano i ha comptat amb la presència de representants de la Marea Blanca, així com dels alcaldables d’ECP a Terrassa i Sant Cugat, Agnès Petit i Ramon Gutiérrez, així com la número 2 de Rubí, Ànnia Garcia.

La gestió de la Mútua de Terrassa es fa amb greu opacitat, sense control dels recursos públics, tant de professionals com de material, que es desvien a la privada. Hi ha personal sanitari contractat i pagat pel sector públic que actua durant el seu horari laboral també a la privada; es paguen recursos materials a través de la comptabilitat «pública» i s’utilitzen també en la privada.
Aquesta barreja de la gestió pública-privada aboca també a la desigualtat de tracte entre els pacients. La Mútua de Terrassa, tot i sostenir-se a partir de recursos públics, no segueixen les seves compres i subcontractacions els procediments que estableix la llei 9/2017 de contractes del sector públic, que és la que garanteix el bon ús dels diners públics i la lliure competència, fent contractes amb les empreses del seu hòlding sense cap control per part d’organismes públics. El CatSalut s’ha mostrat incapaç de fer complir el contracte i, per tant, de garantir l’adequada assistència als ciutadans de Terrassa i comarca mitjançant Mútua de Terrassa. Aquest contracte del CatSalut amb l’hospital Mútua de Terrassa ha finalitzat el 31 de desembre de 2021 i no es pot prorrogar per més de 10 anys.
Membres de la Marea Blanca-Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa protesten a les ports del Parlament.
La proposta de resolució presentada per En Comú Podem i la CUP a la comissió ha estat rebutjada, amb els vots a favor dels proposants i quinze en contra en els punts en què s’instava a realitzar els tràmits i gestions necessàries perquè l’atenció sanitària de Terrassa i la seva àrea d’influència passés a ser de titularitat, gestió i provisió 100% pública; a constituir una comissió de seguiment del procés de la transició, i que CatSalut no contractés cap altre servei assistencial amb Mútua de Terrassa. No obstant això, el punt que demanava que el CatSalut aportés els recursos extraordinaris per corregir, en un termini màxim de sis mesos, la desviació respecte a la mitjana general de Catalunya de les llistes d’espera de Terrassa i comarca ha estat aprovat amb cinc punts a favor i dotze abstencions.

Related Articles

Deixa un comentari