Més de 140 entitats i empreses exposen dissabte i diumenge a la desena Fira d’Economia Solidària de Catalunya

No Comment

La FESC recupera els dies 23 i 24 d’octubre la presencialitat perduda l’any passat a causa de la Covid-19

L’espai Fabra i Coats de Barcelona acull la fira durant tot el cap de setmana, a més de diverses activitats paral·leles​


L’espai de l’antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona acull aquest cap de setmana la desena edició de la Fira d’Economia Solidària (FESC) de Catalunya. Ho farà amb més de 140 entitats i empreses representatives de l’economia solidària del país mostrant els seus productes i serveis, però també amb un conjunt d’activitats paral·leles que tindran lloc al llarg del dissabte i diumenge.

De fet, la FESC ja va començar diumenge, quan es va inaugurar amb una conversa entre les filòsofes Marina Garcés i Silvia Federici. També des del diumenge ja funciona la fira virtual al web fesc.xes.cat. Durant la setmana també hi ha hagut diverses activitats virtuals, i aquest divendres es farà una inauguració més festiva per celebrar els deu anys de la FESC.

La FESC és organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Catalunya, que agrupa a més de 400 entitats i empreses de l’economia solidària del país. Arriba a la desena edició recuperant la presencialitat, després que l’any passat s’hagués de fer la fira de forma virtual a causa de la Covid-19. A més, aquest any presenta com a novetat que totes les expositores seran a l’espai exterior de les naus de la Fabra i Coats per garantir la seguretat sanitària.

Imatge de la FESC 2019, l’última que es va fer de forma presencial. 

La represa de la presencialitat, però, es combina amb alguns formats virtuals, fruit dels aprenentatges de l’edició de 2020. Entre altres, que ja des de diumenge des del web fesc.xes.cat es pot accedir a una plataforma on es pot conèixer i visitar virtualment cadascuna de les entitats i empreses que participen a la FESC, moltes d’elles oferint promocions amb motiu de la fira. També hi ha el repositori amb la gravació de tots els actes paral·lels de la FESC. Així mateix totes les activitats presencials que es faran durant el cap de setmana a la fira es podran seguir en streaming a fesc.xes.cat.

Avui divendres 22, una inauguració festiva per celebrar els 10 anys de FESC

La inauguració festiva d’aquest divendres constarà d’un doble espectacle, amb ‘ImproESS’, a càrrec de Planeta Impro, i un concert de la Beat Band de Sant Andreu. L’espectacle es farà a partir de les 20h a la Sala Elisa Garcia de l’espai Fabra i Coats.

L’horari de la fira presencial és dissabte 23 de 10 a 21 h i diumenge 24 de 10 a 15 h.

El programa complet de la FESC 2021 es pot consultar en aquest enllaç.

Per la resta, la FESC manté algunes de les singularitats que l’han caracteritzat des de la primera edició. Entre elles que les diferents sales i espais de la fira porten el nom de persones vinculades històricament al cooperativisme i l’economia solidària. Aquest any se n’estrena un de nou dedicat al professor i activista Arcadi Oliveres, desaparegut l’abril passat, i que s’havia caracteritzat per donar sempre suport a les iniciatives d’economia solidària.

Una altra de les novetats de la present edició és un espai de trobada entre entitats de l’economia solidària i administracions públiques. Es farà aquest divendres al matí.

Empreses i entitats de quasi tots els sectors econòmics

Entre els objectius de la fira hi ha divulgar les alternatives que aporta l’economia solidària, tant a curt termini, per cobrir les necessitats urgents, com a mitjà i llarg termini per sortir del capitalisme, tot donant a conèixer d’una forma propositiva les solucions que aporta ja avui en dia aquest tipus d’economia a les necessitats materials de les persones en la seva vida quotidiana.

També, però, donar visibilitat al teixit comercial i empresarial de l’economia social i solidària, i que ja abarca bona part dels sectors econòmics. Tot plegat amb l’objectiu d’augmentar el nombre de persones i organitzacions compromeses en les iniciatives de l’economia solidària, siguin com a proveïdores, estalviadores o emprenedores.

A nivell més intern, més enllà de ser la gran trobada anual del sector, i més aquest any després d’haver hagut de suspendre la fira virtual de l’any passat, la FESC és un espai de foment de la intercooperació entre els agents de l’economia solidària, alhora que un espai de reflexió i debat. En aquest sentit, es planteja la desena edició com un punt per mirar al passat i al present però per fixar nous horitzons de futur per a l’economia solidària catalana.

Tot plegat, consolidant la FESC com un referent periòdic del mercat social català i un esdeveniment clau en l’economia solidària a Europa i a la Mediterrània.

Related Articles

Deixa un comentari