Ho hem dit moltes vegades, l’Ajuntament, tant l’actual com l’anterior equip de govern, en el tema de residus ni tenen estratègia ni solucions ni ganes, és un problema que els va gros i, per això, no arribarem als objectius de reciclatge ni de prevenció.
Miren a una altra banda i són incapaços d’afrontar els problemes estructurals evidents, com la gestió de l’empresa municipal, que en són plenament coneixedors. O no tenir cap línia d’actuació, senzillament, anar posant contenidors de recollida lateral que és un sistema fracassat, anar llençant els euros i no tenir cap política local al respecte. Només anar esperant que algú des de fora, Consorci de Residus i l’Agència de Residus, els doni alguna idea i, sobretot, subvenció.
Des del Comitè per a la millora de la neteja i la gestió de residus, ja s’ha denunciat aquesta situació, s’han aprovat algunes actuacions, tant al plenari del mateix, com en el Ple municipal. Netejar tots els contenidors per a dins i per fora, i millorar el sistema de recollida de voluminosos aplicant el model del barri Segle XX des de fa més de quatre anys. I s’ha demanat una ampliació en punts de parada i horari del servei de deixalleria mòbil. També s’ha indicat la necessitat d’aplicar una estratègia comunicativa i de sensibilització, i anar a un model efectiu de recollida selectiva com és el porta a porta, que permeti avançar en els objectius de prevenció i recollida selectiva.
Els dos punts aprovats pel Ple, senzillament, no s’han aplicat i ja veurem si es farà. La gestió de l’empresa municipal segueix sense aplicar-se, ni actuar. No hi ha cap estratègia per avançar, ni pressupost previst per a avançar en sensibilització i informació, al contrari es tanquen departaments. I la deixalleria mòbil no es farà res, al contrari, anirem a un model de punt de proximitat absurd. I el porta a porta, es farà d’una forma merament testimonial i absurda. L’excusa, no hi ha pressupost. Ara, millorar l’eficàcia i la gestió, tenir una estratègia eficient, i altres actuacions al respecte, dons no.
Avancem amb un únic model, recollida lateral i amb això ja ens donem per satisfets, encara que aquest sigui inútil i no aconseguirà els objectius que haurem de complir. No es pot demanar on no hi ha.
Manresa, per exemple, acaba d’aprovar un pressupost important, per afrontar els objectius en la gestió dels residus, una forta campanya d’informació i sensibilització amb l’objectiu de millorar les dades i avançar en els objectius. Aquesta actuació durarà cinc anys, contractarà nou informadors ambientals fixes i combinarà els sistemes de recollida. Per a fer entendre a la ciutadania l’obligació de reduir la generació i millorar les dades de recollida selectiva. Això, és una aposta decidida i una estratègia. Bé, això tant des de l’Associació de Veïns del Segle XX, com des del Comitè, s’ha demanat i plantejat. Però, no hi ha cap interès, ni voluntat, només discurs vuit de bones voluntats, i estancats en el més pur immobilisme.
Aquest és un exemple, però en podríem posar d’altres.
I després es prenen mesures encara més incomprensibles que al final generen més contradiccions, i més rebuig, que en res ajuden a fomentar la recollida selectiva.
L’Associació de Veïns del Barri Segle XX, sempre ha tingut una forta sensibilitat en els temes relacionats amb la neteja, però sobretot, en el problema mediambiental dels residus, i per això sempre ha buscat la disponibilitat dels seus veïns i veïnes, la seva col·laboració i compromís. Per això, hem col·laborat en diferents proves pilot, per després ser aplicades al conjunt de la ciutat. En la nostra informació sempre hi ha missatges de col·laboració i sensibilització, i en les nostres activitats hi ha una política compromesa en la prevenció de residus, o sigui, aconseguir la seva reducció en la generació.
Però cal dir, que la resposta municipal, pels problemes indicats, no garanteix res, al contrari genera certes contradiccions i desànim.
Un exemple és que fa uns dies, l’Ajuntament elimina una bateria de contenidors amb una excusa del tot incomprensible i fora de lloc. Obliga als veïns de la zona a caminar a més distància, més lluny, persones grans. Sense cap informació, sense cap necessitat, de sobte els veïns es troben que els ha desaparegut la bateria, o sigui, no saben on deixar les escombraries. Això genera confusió, i l’empipament dels veïns.
Hi ha dos elements fonamentals per a millorar la recollida selectiva, són la proximitat dels contenidors i l’eficàcia en el seu buidatge, i la informació i sensibilització. Doncs d’una forma arbitrària i sense cap sentit, on no hi havia cap problema, l’Ajuntament solet el genera.
L’explicació, que els contenidors eren massa grans i l’operació de buidatge un risc. Després d’un anys i mig, d’haver decidit l’Ajuntament la ubicació, ara diu que el carrer és estret i un risc. Doncs haver canviat els contenidors més petits i de recollida pel darrera. Han optat per a fer caminar més als veïns, ja que els responsables municipals no ho han de fer, i els importa tres cogombres els problemes que generen a la ciutadania.
Aquest és un fet greu, que demostra com funciona el Servei, i el que no s’ha de fer. Es pren una decisió unilateral sense buscar la solució més adequada, no s’informa ni a l’Associació de Veïns, ni als veïns de la zona, i es pren la pitjor decisió. Això només provoca el rebuig, i la disponibilitat d’uns veïns que fan les coses correctes i col·laboren amb la recollida selectiva, que ara la deixaran de fer, al considerar que no se’ls ha tingut en compte, i els han generat un problema.
Algú dirà, això és un aspecte puntual, doncs no. És precisament un exemple del que hem indicat i afecta al que hem indicat, una manera de fer, oblidar que hi ha un compromís amb les entitats, i la necessitat de garantir la seva col·laboració i la dels veïns i veïnes.
L’Ajuntament i els serveis corresponents, haurien de recordar que tant en el tema de la neteja, com la gestió dels residus i l’ús de l’espai públic i els serveis, la ciutadania té un paper fonamental. S’ha de fer amb ella, de forma participada i compromesa, si es volen aconseguir els objectius. I si l’Administració no ho té en compte, està abocada al fracàs. I el que es pitjor, cada fracàs, anem enrere i hem de duplicar els esforços, i els recursos.
I això només porta a que al final la voluntat ciutadana, deixi de fer-ho, per estar tipa i farta, pel comportament d’una Administració, tant a nivell polític, com tècnic, per no estar al nivell necessari, per viure de l’acomodació i la indiferència, i el que és pitjor, no entendre res.
Salvador Pérez Riera. AV Barri Segle XX
Deixa un comentari