Signat el nou pacte per l’aigua a Terrassa, que demana ‘blindar’ la gestió i la creació d’una regidoria exclusiva

No Comment
Santi Aragonès (esquerra) llegeix el text de l’OAT a la roda de premsa. Foto: observatoriaiguaterrassa

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa celebrà, el passat 21 d’abril, la signatura d’un nou Pacte Social per l’aigua de Terrassa per part dels partits polítics locals amb representació a l’ajuntament aquest mandat i el passat, amb excepció del PP, Ciutadans i de Vox. La signatura d’aquest nou Pacte té l’objectiu de «blindar la gestió de l’aigua sota el model públic i comunitari a Terrassa».

En roda de premsa al Centre Excursionista de Terrassa, Santi Aragonès, vicepresident de l’OAT, llegí el següent text, on l’òrgan demana la creació d’una regidoria de l’aigua exclusiva per atendre amb l’atenció tècnica i política necessària aquesta qüestió, que com podem constatar des de fa anys, té una dimensió i importància creixent.

«Va ser la Taula de l’Aigua de Terrassa qui va presentar, el dia 6 de maig del 2015, un primer Pacte Social per l’Aigua que apostava per la remunicipalització d’aquest servei i pel reconeixement de l’aigua com un dret humà, amb una gestió pública participativa i transparent i amb criteris de sostenibilitat i justícia social.»

«El 8 de setembre del 2017, es produeix a Terrassa, amb una població de 215.000 habitants, la primera gran municipalització de la gestió del servei de l’aigua a Catalunya»

«Taigua com empresa municipal no només pot funcionar millor, sinó que tots els beneficis nets obtinguts, uns 13,9 M€ serveixin per fer front a les inversions contínues que necessita una empresa d’aquestes característiques»

«Demanem que es creï una regidoria exclusiva de l’Aigua, perquè es puguin abordar amb més èxit tota aquesta nova situació, es consolidi un pla econòmic i financer que doni sortida a totes les necessitats de gestió de l’aigua i garanteixi l’accés a l’aigua per a tota la població sigui quina sigui la seva situació econòmica.»

Text íntegre de l’OAT:

Bon dia a tothom a aquest acte en que pretenem tancar i signar un nou Pacte Social per l’aigua de Terrassa i pel quan us hem demanat el vostre suport.

Recordar que va ser la Taula de l’Aigua de Terrassa qui va presentar, el dia 6 de maig del 2015, un primer Pacte Social per l’Aigua que apostava per la remunicipalització d’aquest servei i pel reconeixement de l’aigua com un dret humà, amb una gestió pública participativa i transparent i amb criteris de sostenibilitat i justícia social.

En aquell acte de l’any 2015, l’actual i nova presidenta de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa, Sònia Giménez, en aquells moments representant de la Taula de l’Aigua, destacava el suport rebut per la gran majoria dels partits polítics representatius de la ciutat, dels sindicats i del moviment veïnal de Terrassa.

El 8 de setembre del 2017, es produeix a Terrassa, amb una població de 215.000 habitants, la primera gran municipalització de la gestió del servei de l’aigua a Catalunya, després que el ple municipal del nostre Ajuntament avalés majoritàriament, amb 20 vots a favor dels 27 possibles, aquest canvi de model.

Com Observatori de l’Aigua de Terrassa volem agrair la presència dels representants polítics aquí presents, tant dels que actualment estan governant com els de l’oposició, i com no dels partits que actualment no estant representats en consistori però que van tenir un paper molt important en la remunicipalització.

El document que us presentem avui, “Per un Pacte Social de l’aigua a Terrassa 2023”, va ésser aprovat per consens de tots les persones assistents a l’últim Plenari de l’OAT del dia 23 de març d’aquest any, amb la intenció de poder-lo presentar públicament a tots els partits polítics de la ciutat per tal de rebre el seu suport.

Aquest nou Pacte de ciutat pretén consolidar la gestió de l’aigua a Terrassa i dotar a la empresa pública local Taigua de les Línies Estratègiques del Servei d’Abastament de l’Aigua , aprovat en el Ple de l’Ajuntament de Terrassa el dia 30 d’abril del 2021, que té quatre objectius imprescindibles per aconseguir la consolidació i l’excel·lència d’un servei públic d’abastament d’aigua:

1. En el seu objectiu material és la triple garantia: de quantitat, de qualitat i de servei.

2. En el seu objectiu social d’assegurar el dret a l’aigua en el seu àmbit, i la transparència informativa i educar per a la nova cultura de l’aigua.

3. En el seu objectiu ambiental d’ús eficient de l’aigua.

4. En el seu objectiu econòmic, la sostenibilitat, basada en l’equilibri planificat entre costos i ingressos i en l’ús eficaç i eficient dels recursos.

La situació actual i futura de l’aigua és molt complicada, pel canvi climàtic, la sequera actual, la situació geogràfica del nostre país mediterrani, i també l’escassetat de l’aigua com a element estructural que ve marcat per una determinada gestió de l’aigua que prioritza donar sortida a la demanda. Això fa pensar que haurem de repensar l’actual sistema d’abastament d’aigua potable a les ciutats, el que implicarà canvis i noves inversions de reaprofitament de l’aigua i, com no, la digitalització dels servei per fer-lo més eficient i sostenible.

Volem agrair a la regidora Lluïsa Melgares Aguirre, tinenta d’alcalde de l’àrea de Territori i Sostenibilitat · regidora de Mobilitat, Trànsit i transports, Neteja i residus, Habitatge i del Aigua, el seu compromís amb l’Observatori; però per aquesta nova etapa necessitarem molta més complicitat i molta més dedicació de les nostres polítiques, per la qual cosa demanem que es creï una regidoria exclusiva de l’Aigua, perquè es puguin abordar amb més èxit tota aquesta nova situació, es consolidi un pla econòmic i financer que doni sortida a totes les necessitats de gestió de l’aigua i garanteixi l’accés a l’aigua per a tota la població sigui quina sigui la seva situació econòmica.

Durant aquest quatre anys de gestió pública s’ha demostrat, malgrat els impediments i litigis que ha anat presentant l’anterior gestora Mina Agbar, que Taigua com empresa municipal no només pot funcionar millor, sinó que tots els beneficis nets obtinguts, uns 13,9 M€ serveixin per fer front a les inversions contínues que necessita una empresa d’aquestes característiques, tot això sense haver de pagar dividends o per exemple l’impost de societats.

Volem que el proper govern municipal que resulti elegit, segueixi mantenint una actitud compromesa i valenta en la defensa del nostre sistema de gestió pública de l’aigua.

Volem molta més implicació de les representants polítiques, especialment de les que actuïn com a conselleres en el Consell d’Administració de Taigua, que és el lloc on es determina el present i el futur de la nostra gestió pública de l’aigua de Terrassa.

Es indispensable que governi qui governi no es posi en qüestió la gestió pública de l’aigua. Animem a tots els partits per que col·laborin i treballin decididament amb l’OAT, amb propostes en positiu, que millorin decididament la gestió pública de l’aigua a la nostra ciutat.

Volem que tots els partits representatius de la nostra ciutat es comprometin a blindar la gestió de l’aigua sota el model públic i comunitari a Terrassa, signant aquest Pacte Social de l’aigua a Terrassa.

Moltes gràcies per la vostra atenció.

Santiago Aragonés
Sots-president de l’OAT

Related Articles

Deixa un comentari