L’Ateneu Cooperatiu assessora i forma a diverses entitats de la comarca de Vallès en els valors de l’ESS i el cooperativisme.
El ventall d’iniciatives que recull l’economia social i solidària és molt extens, i són diverses les que es realitzen a la comarca. Una de les activitats amb què ha estat treballant i assessorant l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental (ACVOcc) està relacionada la formació en el món del circ.
Aire és una escola d’arts del circ, ubicada a La Floresta (Passeig La Floresta, 24/26), on s’imparteix l’aprenentatge de tècniques del circ a la vegada que s’educa en valors. Tot plegat, a través d’una atenció molt personalitzada per a cada participant.
Parlem amb l’Agustina Monczar, que coordina i gestiona les activitats de l’escola de circ, per conèixer una mica el seu projecte i l’atenció rebuda per part de l’Ateneu Cooperatiu.
L’Agustina fa quatre anys que està implicada en aquest projecte, el qual va començar uns anys abans amb altres persones implicades i a la que ella s’hi va sumar. Es troba en règim d’autònoma, i juntament amb la Natàlia, una altra companya, organitzen les activitats de l’entitat.
A l’escola Aire es porten a terme cursos adreçats a infants, per grups de 3 a 5, 6 a 9, 10 a 12 anys, joves de 12 a 16 anys, i també per a adults. Ara a l’octubre acaben de començar els cursos, que s’estendran fins al juny. Entre les disciplines que s’ofereixen, s’inclouen trapezi, malabars, acrobàcia i equilibris. A banda dels cursos, tal com s’explica a la seva web (https://acroaerea.com), també duen a terme casals d’estiu amb diverses activitats que inclouen excursions, piscina i tallers de circ.
Fa uns mesos van plantejar-se l’opció del format cooperatiu per al seu projecte. Per això, van establir contacte amb l’Ateneu Cooperatiu i posteriorment, van rebre un acompanyament amb les tècniques de l’ACVoo. L’Agustina ens explica que «teníem tota la intenció de constituir-nos com a cooperativa, per això varem contactar amb l’Ateneu Cooperatiu, ja que necessitàvem adquirir tota la informació relacionada», detalla. El fet que siguin actualment només dues persones per desenvolupar i executar el projecte, i que per ara mantinguin aquesta estructura, les despeses mensuals a nivell salarial que comporta crear una empresa cooperativa ha fet que, en el moment actual, hagin paralitzat la intenció primera: «tot i que per ara hem aturat la idea, per ara seguim com estem, i veurem en el futur més pròxim», aclareix l’Agustina. «Em va fer pena no tirar-ho endavant, tot i que la possibilitat està oberta», expressa.
La valoració que en fa l’Agustina de l’acompanyament per part de l’Ateneu Cooperatiu és «del tot positiva», malgrat que la idea principal de fer-se cooperativa estigui aparcada de moment. A més, rebre informació de com funciona i en què consisteix una cooperativa, «ens van ajudar a
dissenyar el projecte, fent servir la metodologia del model Canvas». Aquest fet els va permetre realitzar una planificació, juntament amb el disseny d’un pla d’estabilitat financera. «Estic molt contenta amb ells, i ja arribarà el moment idoni de fer el canvi a cooperativa», afirma l’Agustina.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari