El Consell Municipal de l’Economia Social i Solidària aprova crear un observatori de la contractació pública

No Comment

També es fan avenços per assolir un espai municipal adreçat a promoure l’economia social a la ciutat, i en l’aprovació de mesures a incorporar al nou Pla Estratègic de l’ESS.

Moment de la reunió plenària del Consell Municipal de l’Economia Social i Solidària (CMESST) celebrat dimarts 12 de juny al CC Avel·lí Estrenjer. Foto Ajuntament de Terrassa

Miquel Gordillo

El Consell Municipal d’Economia Social i Solidària, que es va posar en marxa fa quatre mesos, va celebrar ahir dimarts la tercera sessió plenària, al centre cívic Avel·lí Estrenjer. Format per grups polítics, serveis tècnics municipals, i majoritàriament, per entitats locals de l’economia social, es desprèn un consens sobre la necessitat de comptar amb un equipament que ajudi a potenciar el creixement d’iniciatives d’economia social a la ciutat. Aquí s’inclou la demanda de dotar d’un nou espai alguns projectes significatius, com el restaurant La Trobada, que va suspendre la seva activitat fa poques setmanes, o El Rebost.

Al darrere d’aquesta i altres demandes plantejades hi ha la Xarxa d’Economia Social local (XES) i les entitats que formen part d’aquesta plataforma. De fet, són aquests col·lectius qui més estan empenyent a què el Consell avanci i prengui resolucions propositives entorn de l’àmbit de l’economia social. L’esperit és que la creació d’aquest Consell no es quedi en paraules i bones intencions, i que estigui dotat tant de mesures concretes com dels recursos necessaris per facilitar-les. No obstant, es constata de nou la diferència de criteris de ritme entre allò que contempla l’administració per realitzar les accions, i el que volen marcar les entitats que formen part del Consell.

Observatori de la Compra Pública

En aquest sentit s’emmarca l’aprovació d’un Observatori de Compra Pública i que la XES havia posat sobre la taula. Es tracta de crear un ens que ha de fer seguiment dels contractes públics que l’Ajuntament i les empreses públiques externalitzen, amb la finalitat de fer més transparents les condicions d’execució d’aquests contractes. L’Observatori hauria de revisar aquests contractes amb empreses privades que estan a punt de vèncer, així com ajudar en la redacció dels plecs de contractació per tal que incorporin clàusules socials. Es tracta, tal com expressaren representants de la XES, d’adaptar-se als requeriments de la nova llei de contractació pública, i que va entrar en vigor el passat mes de març arreu de l’Estat.

Malgrat les reticències manifestades per part de l’Ajuntament respecte al text, referides a quants diners serien necessaris, o pel que fa als terminis d’execució, la proposta es va aprovar per unanimitat, després que al text definitiu s’incorporés que es tirarà endavant al més aviat possible. Cal recordar que en el darrer ple municipal els grups del PSC, PDeCAT, C’s i PP van rebutjar una proposta que havia fet Terrassa en Comú per constituir un Observatori d’aquestes característiques, amb l’excusa que ja s’estava treballant des del mateix Consell Municipal d’ESS. Respecte a aquest Observatori que ha aprovat el Consell, cal veure com i quan es materialitzarà, sigui en una pròxima etapa de junta de Portaveus per tal de ser elevada al Ple municipal, o bé previ pas pel sedàs de directrius tècniques del consistori.

De fet, des del Consell s’està elaborant un Pla Estratègic de l’Economia Social i Solidària, amb diverses actuacions i mesures a realitzar, En la reunió d’ahir es van aprovar i celebrar altres propostes que havia incorporat la CUP, com ara crear una moneda social, implantar un mercat agroecològic a la ciutat, o que els aliments servits en els menús dels menjadors escolars siguin ecològics, entre d’altres.

Related Articles

Deixa un comentari