En pocs anys de vida, Fiare Banca Ètica s’ha convertit en una banca totalment operativa, i en continu creixement. A diferència però de la banca tradicional, on s’imposen els beneficis purament econòmics, aquesta cooperativa prioritza les dimensions socials, humanes i ambientals de les finances, i posa per davant de tot les persones i les seves necessitats.
La democràcia i la participació són claus en el desenvolupament de Fiare: és el conjunt de socis qui decideix com es gestiona aquesta cooperativa de finances ètiques. I també quins projectes empresarials i socials es financen: energies renovables, gestió del medi ambient, agricultura de proximitat, cooperació, comerç just i lluita contra l’exclusió social són l’objectiu de suport econòmic que estableix la base social de Fiare. La transparència és igualment un valor bàsic, tots els projectes que reben finançament es poden veure a la seva web.
Fiare Banca Ètica ja és un banc plenament operatiu a tot l’Estat Espanyol
En una assemblea de socis de la comarca celebrada el passat gener al Casal Cívic del Vapor Gran de Terrassa, Albert Gasch, un dels deu treballadors de la plantilla, exposà algunes dades de l’exercici 2015. Fiare Banca Ètica ha tingut un estalvi de 20 milions d’euros, duplicant així els objectius que hi havia per a l’any. S’han atorgat crèdits a projectes i a organitzacions per valor de 3 milions d’euros. Les perspectives pel 2016 són arribar fins als 8 milions en concessió d’ajuts i préstecs, tot una fita de cara el creixement de la cooperativa. Pel que fa al capital social, en només un any s’ha arribat a la xifra de 800 mil euros.
L’activitat creditora de Fiare s’ha concentrat al llarg del segon semestre, ja que el primer tram de l’any es va dedicar a culminar la fusió amb Banca Ética Popolare, de matriu italiana i amb una llarga experiència europea en les finances ètiques. BpE començà la seva activitat el 1999, i té una base social de més de 38.000 socis.
Plena operativitat com a banc
Aquesta coalició amb BpE ha permès que Fiare Banca Ètica esdevengui un banc amb plena operativitat a l’Estat Espanyol, amb el qual ja es pot operar amb normalitat per fer domiciliacions, girar rebuts, nòmines, etc. Una altra novetat imminent: qui obri un compte podrà disposar de targeta per operar amb caixers automàtics, gràcies a l’acord amb VISA, en totes les seves modalitats de crèdit, dèbit i pre-pagament. També properament es podran domiciliar les pensions a través d’un compte de Fiare.
Malgrat el creixement constatat, no tot volen ser floretes. Com assenyalaven alguns dels socis presentats a l’assemblea, es manté certa sensació d’avançar encara lentament, en un moment en què es percep entre la gent que la banca tradicional està molt desacreditada. També i tal com es reconeixia, per capitalitzar el banc cal augmentar en socis, fer créixer el capital social, i així poder concedir més crèdits, sempre amb els criteris primordial d’ajudar al foment de l’economia social.
Finances ètiques a les administracions
En el discurs de moltes administracions públiques, hi ha la voluntat manifesta de treballar amb entitats financeres ètiques. L’Ajuntament de Terrassa va aprovar, en el ple del passat octubre, estudiar la viabilitat d’obrir comptes amb banca ètica i/o cooperatives, com ara Fiare Banca Ètica, Triodos Bank, COOP57 o Caixa d’Enginyers. També poblacions com Sabadell, Hospitalet, Collbató, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern o la Diputació de Barcelona han acordat establir col·laboracions i fer gestió bancària amb entitats de banca ètica. Per Fiare, aquesta és una de les línies d’actuació, també amb l’administració egarenca.
El GIT Vallès celebra la seva assemblea anual
L’organització dels socis de Fiare Banca Ètica es fa a través dels Grups d’Iniciativa Territorial. El paper dels GIT de Fiare és fonamental, ja que difonen els seus valors com a banca d’estalvi i finances ètiques a l’entorn local. Es tracta de donar suport i reforçar el desenvolupament d’aquells projectes empresarials i socials que sorgeixen al territori.
Al GIT Vallès, hi participen 139 sòcies entre persones i entitats. El grup comarcal vol estendre la seva base social, especialment al Vallès Oriental, on hi ha menys presència. El GIT es planteja com a fites bàsiques fer recerca en el territori de projectes per finançar, els quals al seu torn ajudin a desenvolupar l’economia social i solidària. Els 6 GIT de la zona mediterrània (Vallès, Barcelona, Transversal, Balears, València i Aragó) comprenen 1.389 socis, entre ells 184 organitzacions.
El passat 22 de gener va tenir lloc l’assemblea anual de socis del Vallès. La trobada va servir per fer un repàs de les accions dutes a terme al llarg de l’any com a organització territorial, i per tractar perspectives de cara aquest 2016.
Entre els projectes que el GIT Vallès ha treballat, destaquen la posada en marxa del nucli de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) a Terrassa, estendre el mapa Pam a Pam de projectes cooperatius i solidaris, les participacions a la Fira Agroecològica del Vallès, la Festa del Comerç Just, i diversos cinefòrums i xerrades, tot per tal d’apropar l’economia social a la ciutadania.
El GIT Vallès té identificats diverses entitats projectes susceptibles de rebre finançament. Entre ells es troben els ajuntaments de Terrassa, Sabadell, Cerdanyola i Santa Perpètua, horts urbans, cooperatives d’habitatge, centres educatius, i d’altres projectes vinculats a l’economia social i solidària.
A Terrassa, el grup local de socis de GIT Vallès es reuneix tots els dilluns a les 6 de la tarda al Casal Cívic de Ca n’Aurell, a la Plaça del Tint. Allà atenen les persones i entitats que busquen informació de Fiare Banca Ètica o bé volen fer-se socis de la cooperativa.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari