S’activa un micromecenatge per finançar iniciatives que estan sent solidàries durant aquesta crisi social

No Comment

Avui s’ha posat en marxa el Fons Cooperatiu ESS, una iniciativa per a finançar 26 iniciatives del món de l’economia solidària que aporten solucions directes en la situació d’emergència social i sanitària actual.


Entre les entitats de l’ESS impulsores del Fons Cooperatiu: Economia per la vida, es troben la Federació de Cooperatives de Catalunya, Coop57, la Xarxa d’Economia Solidària-XES, els ateneus cooperatius i altres projectes, d’un total de 17. L’objectiu comú és el de crear un fons de contingència amb el qual donar suport a iniciatives que, des dels seus àmbits de treball, estan donant una resposta a l’emergència social i sanitària, i que estan reorientant la seva activitat durant la crisi que està causant la pandèmia de la Covid-19. 

Es tracta d’una campanya de micromecenatge, activa a la plataforma Goteo.org, per aconseguir 60.000 euros. La Federació de Cooperatives ja ha aportat la meitat del total (30.000 €). Aquests diners serviran per acompanyar, en una primera fase, fins a 26 iniciatives de l’àmbit de l’economia solidària lligades a cinc sectors claus per a fer front a l’emergència sanitària i al confinament domiciliari: tèxtil, tecnologia i fabricació 3D, producció i distribució agroecològica, cures, i habitatge. L’objectiu doncs és el d’ajudar a aquestes iniciatives, que es poden consultar en el projecte del Fons Cooperatiu, les quals requereixen aquests recursos per la seva sostenibilitat.

Aquestes iniciatives han estat seleccionades també pel fet que impliquen a la comunitat, perquè busquen un impacte social i ambiental positiu, i per estar arrelades al territori i treballar en xarxa. La campanya de crowdfunding estarà activa durant 17 dies, fins a l’1 de maig.

Dues iniciatives de Terrassa

Els diners obtinguts en aquesta campanya recauran en dues iniciatives locals, del total de les 26 seleccionades arreu del país. Una d’elles, el col·lectiu Terrassa Sense Murs, el qual dóna suport a joves migrants sense papers, rebria 3.000 € que es destinaran a adquirir proteccions i aliments per a la comunitat amb què treballa. L’altra recaurà en el projecte de llars de la fundació Prodis d’atenció a les persones, per tal d’equiparar els recursos de professionals de l’entitat. El projecte de Prodis rebria 2.000 €.

En una segona fase de desenvolupament de la campanya, l’objectiu serà intentar multiplicar la recaptació i destinar-la a ampliar el suport i consolidar noves iniciatives de l’Economia Social i Solidària que ho requereixin, segons resa el mateix projecte descrit a Goteo.org. En aquest es manifesta que la crisi actual “ens posarà a prova també com a societat”, i remarca com “l’economia social ha demostrat ser un pilar essencial per tenir ecosistemes econòmics robustos, que siguin capaços de plantejar una alternativa a un sistema capitalista que ens està portant literalment a la mort”. A banda de generar un fons de contingència per a projectes d’economia social, es pretén mostrar, “des de la pràctica que l’ESS és la millor resposta a la crisi”, i que des de l’ESS es mostrarà “com sortim d’aquesta crisi ens marcarà com a societat i que podem fer-lo des dels valores de cooperació, solidaritat, etc.”.

Related Articles

Deixa un comentari