La cooperativa Magroc d’atenció a la infància celebra els seus 15 anys

No Comment

Una trobada amb professionals servirà per debatre els canvis en l’atenció a la infància al llarg dels darrers anys.


La cooperativa Magroc i el seu servei d’atenció a la infància que presten des del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), acaba de fer 15 anys a la ciutat. Per tal de compartir la celebració d’aquest aniversari, han organitzat un seguit d’activitats, entre les quals destaca una jornada de caràcter tècnic, amb presència de professionals i experts en aquest sector, per debatre sobre els canvis biològics, psicològics i socials de la petita infància i llurs famílies en els darrers anys.

Magroc SCCL és una cooperativa de treball i iniciativa social en funcionament des del desembre de 2003. «Gestionem el centre psicòlogues, logopedes, psicopedagogues, fisioterapeutes, neuropediatres, treballadores socials, així com altres professionals d’administració i gestió», explica Montse Clusellas, secretària del Consell Rector, a la roda de premsa que han realitzat a la seva seu del carrer Major. La cooperativa ha tingut un creixement important: en els seus inicis, estava formada per cinc professionals i sòcies, i actualment ja són 25 persones treballant a Magroc.

«Fem atenció als trastorns del desenvolupament dels 0 als 6 anys, o a persones amb risc de patir-los», relata la Maite Basáñez, coordinadora tècnica del centre. Parlem d’un servei públic i gratuït, concertat amb la Generalitat i on les derivacions dels casos que atenen provenen principalment de l’atenció primària, seguides de les escoles bressol i les famílies. A la vegada, destaca la Maite, els motius de consulta més habituals són les dificultats del llenguatge. Al CDIAP realitzen «una valoració diagnòstica per veure quina atenció necessita l’infant», explica la coordinadora; després, el diagnòstic apunta a trastorns de diferents tipus.

També posen èmfasi en la tasca de prevenció de trastorns en el desenvolupament dels infants. Dins del programa que duen a terme, orienten a professionals de l’educació en l’etapa de 0 a 3 anys i elaboren material divulgatiu per acompanyar-los en les escoles bressol.

D’esquerra a dreta, Ana Sedano, Montse Clusellas, Maite Basáñez, Núria Oñoro i Mª José Gracia, professionals i sòcies de Magroc SCCL. MG

Jornada al voltant dels canvis en la petita infància

«Celebrem els 15 anys i volem visualitzar la consolidació de la nostra cooperativa i de la tasca que fem des del DCIAP», ha explicat Ana Sedano, que exerceix de tresorera de la cooperativa. Dins del marc d’aquesta celebració, Núria Oñoro, gerent de Magroc, ha explicat els objectius de la jornada de divendres 8 de febrer (aquesta edició es va tancar un dia abans), en què han convidat a professionals de la sanitat de diferents àmbits, públics i també privats, així com institucions locals que treballen en l’atenció a la infància.

Durant la jornada organitzada per Magroc es debatrà amb altres professionals sobre com han incidit els canvis biopsicosocials en la petita infància en els darrers anys.

«La intenció és reflexionar sobre els canvis biopsicosocials que han tingut lloc durant aquest període en la petita infància i les seves famílies». Per fer-ho, han plantejat una taula de diàleg on compartir experiències amb altres professionals. A més a més, l’Alcalde de la ciutat, Alfredo Vega, donarà inici a la jornada i també es proposa una participació activa del públic en les conclusions. La jornada tindrà lloc divendres dia 8, des de les nou del matí fins al migdia, a l’auditori del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

L’endemà, el dissabte 9 de febrer, a la Biblioteca Central, s’ha organitzat una sessió de «contes i cançonetes», una activitat adreçada a les famílies ateses al CDIAP, a la qual han convidat també les escoles bressol de la ciutat. Aquesta sessió lúdica estarà conduïda per l’actriu i mestra Rosa Fité.

Divulgar els valors cooperatius

Com a cooperativa, una de les finalitats de Magroc és promoure activitats de divulgació dels valors cooperatius. Citen com a exemple la col·laboració amb diverses entitats de l’economia social i solidària locals i de l’entorn, com ara L’Apòstrof i Abacus. Pel que fa a la jornada de divendres, destaquen l’esmorzar cooperatiu que faran amb les assistents, que tindrà de base productes ecològics i de proximitat, a càrrec de la cooperativa local La Revolta.

Augmenta la demanda però es congelen els recursos

La manca de recursos que arriben des de la Generalitat és un dels problemes que destaquen les sòcies de la cooperativa Magroc: «estem preocupades, ja que la demanda s’ha incrementat molt els últims 10 anys, fins a un 40%, en canvi la dotació de recursos no ha variat en aquest temps», lamenta la Maite, qui afegeix que «és impossible donar el servei amb la mateixa qualitat». Les dades que proporcionen són eloqüents: «l’any 2008 es van atendre 549 famílies, i el passat 2018 n’hem atès 847. En el que portem de 2019 ja n’hem atès 538», exposen. El CDIAP de Magroc dóna cobertura a la població infantil que resideix en els districtes 2, 3, 4, 5, 6 i 7 de Terrassa (tots menys el districte del centre).

Entre d’altres factors, i segons expliquen, la crisi que travessen les famílies també afecta a aquest increment de demanda d’atenció als més menuts. «Sovint els infants són el símptoma de les dificultats que es viuen a la llar», expressa la Núria, i apunta que «l’abús o un mal ús de les tecnologies» a què tenen accés els més petits «també pot provocar trastorns de la conducta». De fet, aquests i altres temes són els que es posaran sobre la taula durant la jornada de debat que ha organitzat Magroc.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari