La casa on es troba La Revolta ja cridava l’atenció de molts vianants quan es trobava en desús, per la seva curiosa i coqueta presència, enmig de blocs de pisos, ubicada a pocs metres de la Rambla, al carrer Volta. Ara ho fa encara més, des de que fa pocs mesos aquest immoble acull un interessant projecte cooperatiu: un restaurant amb menjar ecològic, cafeteria i activitats culturals combinat amb un espai on s’imparteixen tallers de creixement personal. La Vanessa Andreu, una de les seves promotores i sòcia de la cooperativa, ens explica tot el procés que ha permès que aquest somni fos una realitat.
Part de l’equip de treball del projecte cooperatiu La Revolta. Foto La Revolta
La creació i posada en marxa de La Revolta té, com molts altres projectes cooperatius, la il·lusió per emprendre en l’àmbit social a partir d’una idea pròpia. La Vanessa tenia llavors un feina de gestió i administració a la UOC, però la seva il·lusió passava per «crear un espai on hi hagués gent amb diferents interessos que englobés l’alimentació, la cultura i el creixement personal». En aquest punt la idea era compartida per la Zoraida Domènech, qui estava fent un màster de creix personal. «Quedàvem i fèiem volar la imaginació». La Vanessa explica que «un dia vam visitar aquest espai en veure que estava en lloguer – ja s’hi havia fixat un temps abans -. «En sortir de veure la casa, de seguida vam fer quatre números. La idea ens atreia molt, però en aquell moment teníem feines estables i ho vam aparcar. Més tard, les nostres parelles ens van començar a animar també». Poc després van comprovar que els números reals eren molt més alts dels previstos, però ja se n’havien fet càrrec i la decisió estava presa. A més la propietat «posava totes les facilitats i van confiar en el nostre projecte».
Les obres del local van durar 6 mesos, més d’allò previst a l’inici, per la complexitat de condicionar els espais, el cost i la negociació amb la propietat de l’immoble. «Va ser un procés feixuc. Hi havia molts homes i penso que massa testosterona», relata la Vanessa. «A més, jo em sentia la responsable de tirar endavant tot el que havíem pensat, i ho vaig patir molt. Mentrestant però, ens vam adonar que allò només es podia anomenar La Revolta, per totes les dificultats que vam viure! Per exemple, en obrir no teníem gas!».
Així les coses, La Revolta va obrir definitivament les portes el 28 d’abril; “han estat 7 mesos i mig molt intensos”, reconeix la Vanessa, gerent i coordinadora del projecte. Juntament amb la Zoraida són les sòcies treballadores i fundadores de la cooperativa de treball La Revolta. Ho van fer amb el Fernando Álvarez i el Sergi López, que en són els altres socis fundadors. La idea va cristal·litzar entre tots quatre, amb totes les dificultats que implicava, fent una inversió econòmica gran, posant els estalvis i amb una campanya de micromecenatge inclosa.
L’espai gastronòmic i cultural La Revolta i de creixement personal Inspira es troben al carrer Volta número 5.
I com va ser la decisió de constituir-se en cooperativa, en aquest sector hostaler en què és bastant poc habitual? «Jo estava vinculada amb un màster en responsabilitat social que feiem a la UOC, per això vaig posar-m’hi en temes d’emprenedoria social a les empreses. Això ens va ajudar a escollir aquest model de societat laboral, ja que creiem en les persones com a base de l’èxit del projecte». Això sí, s’hi van trobar amb dificultats per aquest fet, i per condicionar-ho tot i donar l’alta els subministres, «les administracions, gestories i empreses no estaven acostumades, això va ser un altre repte», recorda.
L’equip de treball del projecte el formen nou persones assalariades, «totes elles del nostre entorn de confiança»: Ari, Yolanda, Mónica, Raquel, Marc, Ana, Mari Carmen, i les mateixes Zoraida i Vanessa. En forma part la mare de la Vanessa, «ella es trobava estava en risc d’exclusió laboral!, amb 62 anys, després de quedar-se sense la seva cafeteria». També incorporen a l’equip personal en pràctiques: «volíem que qui estudia allò que li agrada ho pugui aplicar en un lloc real». Per això, treballen conjuntament amb l’Escola d’Hostaleria de l’INS Cavall Bernat, també amb Cultura Pràctica, en forma de col·laboracions i convenis.
El 50% del projecte de La Revolta, situat a la planta superior de la casa, és l’espai de creixement personal que han anomenat Inspira. Compta amb una programació estable al llarg de la setmana, amb tallers de mindfullness, ioga, pilates, també dansa polinèsia, “que agraden molt». Destaca l’Akadèmia, cada dilluns de 6 a 9, consistent en educació emocional gratuïta per a joves. Va ser a iniciativa del Sergi i la Zoraida, del màster de Borja Vilaseca, tot pensant en joves que necessiten saber com orientar la seva vida, si volen estudiar, si volen viatjar, quines coses els hi agraden, etc. Cada sessió setmanal la fa un terapeuta diferent. «Ens ha costat una mica al principi ja que la gent no sabia ben bé què s’hi feia, podeu pujar a dalt i us informarem, els dèiem». L’oferta es complementa amb ‘Semillas’: tallers de tres hores de durada cada dissabte, que acaba amb un berenar o sopar, segons sigui de tarda o nit, “per donar l’oportunitat a fer una sessió sense lligar-se a venir cada setmana a un taller». En tot cas, «podem dir que Inspira és un espai bastant free, els formadors pugen per fer els tallers i saben que a sota disposen de la cafeteria i de la informació que necessitin», apunta la Vanessa.
Cuina de producció pròpia i flexible
L’altra meitat del projecte és un espai gastronòmic i cultural, amb servei de cafeteria i amb dinars i sopars ecològics, «que no vegans». Una de les primeres idees era oferir pastissos en versió saludable. La Vanessa té clar el fet de promoure una l’alimentació sana: «molts dels pastissets que trobem arreu no són naturals ni sans, a més que promou un consum totalment irresponsable, és sobrealimentació!». En tot cas, l’aposta passa per dedicar més i millor temps a la cuina saludable en totes les seves vessants. O tal com ho expressa la Vanessa, «educar en allò que mengem». «Teníem clar que havia de ser un espai lliure d’aquests elements contraproduents a la salut, els sucres refinats, etc. I elaborar un menjar de proximitat i equilibrat, amb menús pensats perquè el cos obtingui tot el que necessita, verdura, llegums, cereals, etc., i amb racions raonables». Tot ho elaborem amb producte ecològic, amb farines i pastes integrals». A més, des de la cuina se serveixen el plat entrant i el principal a la vegada, «per què cadascú faci la digestió al seu ritme».
Pel que fa a la valoració d’aquest poc temps en funcionament, «s’ajusta més ara al que teníem pensat quan vam començar. L’agost va ser un punt de reflexió, i des de llavors la cuina es va orientar en elaborar un esmorzar totalment saludable, no el típic cafè amb llet i donuts». Un altre dels atractius de la cafeteria és el pati exterior. «Sabem que durant tres mesos no està gaire operatiu pel fred. Ara però La Revolta és un espai interior de recolliment i caliu, confortable per fer el cafè».
Com que els canvis són continus, de cara el futur volen seguir millorant i «adaptar-nos a allò que la gent demana però, alhora, a allò que nosaltres volem oferir, sense deixar-nos enlluernar per la venda fàcil». No es tanquen a res: han participat en un recital poètic del darrer festival Rauxa, que es va omplir de gom a gom. Altres activitats ara en marxa, com un mercat de roba de segona mà, l’exposició fotogràfica, o les presentacions de llibres, no estan enfocades «a guanyar diners, sinó que volem oferir l’espai per què s’hi dugin a terme activitats culturals de tota mena».
Com a nouvingudes al cooperativisme, van coneixent mica en mica el sector, així com les iniciatives que fan activitat a la ciutat. Formen part entre d’altres de la Federació Cooperatives i col·laboren amb la XES de Terrassa. «Amb el temps hem anat coneixent i pretenem col·laborar més amb les entitats de l’economia social i solidària de la ciutat», com va ser amb la seva recent participació a la Fira de Terrassa Cooperativa.
El que té clar és que fins ara «l’experiència és brutal, i no ho canviaria! Jo estic alliberada, faig tasques de cambrera, però veig que necessito més temps per a la gestió i innovació; a més te n’adones que dediques molta estona a explicar tot el que fem aquí».
Educar en una alimentació saludable
La Revolta obre cada dia de 10 a 20h els dilluns, dimarts i dimecres, i dijous, divendres i dissabte fins les 23.30h. «Això ho hem modificat recentment, ja que obríem a dos quarts de nou del matí i no entrava ningú, per això ara fa poc han decidir retardar l’horari i obrir a les 10, estàvem fent horaris molt llargs». La Vanessa destaca que «l’hostaleria en canvi és molt conservadora, però penso que som ràpides analitzant què succeeix a casa nostra, en tres mesos ja hem valorat com són els fluxos de gent, la despesa energètica que suposa el fet d’obrir llargues hores al dia».
Ofereixen menú de migdia i per sopar, diari i de cap de setmana. A dos quarts d’una ja oferim els dinars, pensant en la gent que dina més d’hora, en horaris europeus. «Nosaltres no fem servir precuinats, tot ho elaborem des de cuina, comprem de temporada i ecològic, per això el preu és més alt, volem que tothom pugui gaudir del servei». Ara ofereixen quatre plats de la carta inclosos en el menú, a 18 euros, les nits i caps de setmana, el menú el diari a 11,50€. En tot cas, tenen clar que volen «que la gent ens identifiqui en aquest tipus d’alimentació».
Miquel Gordillo
Deixa un comentari