La V Fira d’economia solidària de Catalunya tanca les portes amb 21.000 visitants

No Comment

La cinquena edició de la fira consolida l’economia social i solidària com alternativa al capitalisme


Prop de 21.000 persones han visitat aquest cap de setmana la V Fira d’Economia Solidària de Catalunya, organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària i que s’ha celebrat al recinte Fabra i Coats de Sant Andreu (Barcelona). La xifra suposa un augment de 2.000 visitants respecte a l’edició de 2015. Durant tot el cap de setmana s’han desenvolupat una cinquantena d’activitats, entre xerrades, tallers i taules rodones, que han tornat a demostrar que l’economia social i solidària (ESS) creix i està consolidant al territori un model més just, democràtic, sostenible i que posa a les persones al centre. Aquestes activitats han implicat un total de 130 persones ponents.

Fesc 2016 1Sota el lema “Terra compartida, terra cooperativa”, enguany més de 200 entitats han participat en la cinquena edició de la fira per a demostrar que la quotidianitat de la nostra vida es pot resoldre a través de projectes i iniciatives de l’economia social i solidària. En aquest sentit, l’àrea d’exposició, amb 190 expositores, s’ha estructurat en eixos temàtics: habitar, vestir-nos, alimentar-nos, reculturitzar-nos, educar-nos, comunicar-nos, cuidar-nos, divertir-nos, finançar-nos èticament i serveis a empreses. En aquesta edició s’han sumat 1.200 m2 d’espai a la fira, que ha afegit la pista poliesportiva, la Nau Centre d’Art Contemporani i el carrer d’accés a la porta fins la nau Elissa Garcia.

Una tecnologia sostenible, social i lliure

Una de les principals novetats d’aquest 2016 ha estat la TecnoFESC, un espai coorganitzat per set entitats que ha volgut incidir en l’ús de la tecnologia com a eina per la transformació social. A través de diferents activitats i tallers, s’ha reflexionat al voltant de conceptes com el consum responsable i de proximitat, la reutilització, l’obsolescència programada o la seguretat de les nostres dades.

També destaca la presentació de “L’informe del mercat social català 2015”, un document que fa una foto fixa per entendre i analitzar com està el moviment de l’ESS avui. El document conclou que les 173 empreses i entitats que conformen la Xarxa d’Economia Solidària donen feina a gairebé 3.700 persones i generen un volum de negoci de 164 milions d’euros.

 

La moneda social, element clau

Per cinquè any consecutiu, les monedes socials han estat única forma de pagament al recinte, vàlida per a totes les transaccions durant la fira. A la moneda oficial de la XES, l’ecosol, enguany s’hi han sumat altres monedes socials del territori: la turuta de l’Associació Ecol3VNG de Vilanova i la Geltrú, l’hora de l’Ecoxarxa del Bages i l’eco de la Xarxa Eco de Tarragona i Cooperativa Integral Catalana. Totes les monedes han tingut una equivalència d’1 a 1 excepte l’hora de l’Ecoxarxa que ha tingut un valor de 10 a 1 (és a dir, 10 ecosols/turutes/ecos equivalien a una hora). En total, han circulat 31.000 ecosols, dels quals 1.800 han estat intercanviats directament en moneda social.Fesc 2016 2

L’èxit de la fira ha estat possible gràcies al suport de 110 persones voluntàries, algunes d’elles procedents d’intercanvis internacionals a través del Servei Civil Internacional. La FESC també s’ha fet notar a les xarxes socials. A Twitter, el hashtag oficial de la fira #fesc2106 va ser trending topic durant tot el dissabte al matí. La setmana de la fira més de 4.000 usuàries han generat al voltant de 9.600 piulades que han impactat en més de 35 milions d’usuaris en aquesta xarxa social.

El coordinador de la Fira, Xavi Palos, ha destacat “l’èxit rotund de la cinquena edició, malgrat que les condicions meteorològiques no han acompanyat. Les noves propostes, com la TecnoFESC, el Banc del Temps o l’augment de les activitats culturals, han estat molt ben acollides per les visitants. La FESC ja és un referent tant per la ciutadania en general com per les empreses i entitats participants, que l’entenen com un espai de trobada, debat i, sobretot, d’intercooperació. A més, gràcies hem aconseguit sumar a la convocatòria a grans referents de la cultura per la transformació social, amb la presència d’Alguer Miguel (cantant de Txarango), Natxo Tarrés (cantant de Gossos) i Lídia Pujol”.

Related Articles

Deixa un comentari