L’Egarenca duu a terme una campanya per reduir envasos i el malbaratament alimentari

No Comment

Redacció

Diversos estudis demostren que comprant en els comerços tradicionals, on habitualment hi ha més producte a granel i menys d’envasat, es poden arribar a produir fins a un 69% menys de residus respecte a la mitjana dels hipermercats i supermercats. L’ecobotiga cooperativa l’Egarenca han explorat quines actuacions per reduir encara més aquesta generació de residus podien dur a terme.

Per això, aquest últim any s’han estat realitzant tot un seguit d’activitats, emmarcades dins un projecte concedit per l’Agència de Residus de Catalunya anomenat “L’Egarenca amb menys residus”, amb l’objectiu de conscienciar tant treballadores com sòcies i aconseguir reduir-los encara més. En primer lloc, es va fer una diagnosi dels residus tant d’envasos com de menjar que es generen habitualment a la botiga, amb el que es van poder emprendre accions per a reduir-los: reutilització de caixes de transport amb els nostres proveïdors, calaix de venda de fruita i verdura «tocada» amb descomptes, ofertes de productes amb data de caducitat pròxima, augment de l’oferta de productes a granel, etc.

També les sòcies van poder fer una diagnosi per a ser conscients dels envasos generats, així com del menjar que se’ns fa malbé i llencem gairebé cada dia sense ni adonar-nos-en i s’han repartit envasos reutilitzables per a la compra diària per evitar la generació d’envasos (bosses, oueres i ampolles reutilitzables). També s’han realitzat diversos tallers de producció de bosses de tela reutilitzables per evitar les bosses d’un sol ús en les compres diàries, tallers de cuina d’aprofitament i xerrades amb els nostres proveïdors per a valorar les diferents opcions de minimització de residus a tots els nivells de la cadena alimentària.

L’Egarenca pretén ampliar l’abast d’aquest projecte a tota la societat, i fer-la partícep d’aquests canvis, més necessaris que mai en vista a les previsions d’escassetat de recursos i els problemes d’abastiment que estem observant en el model imperant actual, on tot se centra en cadenes llargues de subministrament.

Malbaratament alimentari i excés d’envasos de vidre

La generació de residus provinents d’envasos a la indústria alimentària és clarament una fracció majoritària en les escombraries de cada llar catalana. La mitjana d’envasos convertits en residus el 2019 se situava al voltant de 125 kg per persona i any, corresponent el 80-90% a envasos d’aliments i begudes.

Per altra banda, els aliments que es llencen, també anomenat malbaratament alimentari, ascendeix a 173 kg/any per a cada habitant de la Unió Europea. Aquest malbaratament es distribueix amb un 53% de malbaratament a les llars, un 5% en la comercialització i la resta en origen (per exemple, fruita i verdura que no s’arriba ni a collir o que es descarta per no complir criteris estètics requerits per les distribuidores convencionals).

Taller de reaprofitament d’aliments organitzat per l’ecobotiga l’Egarenca.

I què se’n fa de tots aquests residus? N’hi ha prou llençant-los al contenidor de reciclatge adequat? La majoria de nosaltres estem familiaritzats amb les 3R: Reduir, Reciclar i Reutilitzar. Però en coneixem suficientment els impactes de cadascuna? Dit així semblaria que estan totes al mateix nivell, però en realitat es tracta més aviat d’una piràmide, on la base hauria de ser justament REDUIR, i no pas reciclar. Si ens centrem només en el reciclatge, com potser es pot percebre com el pas més fàcil, estem incentivant igualment la generació d’un munt de materials que gasten recursos del nostre planeta.

En el cas del vidre, per exemple, que és el material amb una taxa de reciclabilitat més elevada, encara que el cicle fos infinit (que tampoc ho és), només durant el procés de reciclat es gasta energia del transport dels camions d’escombraries, energia en el triatge, energia en la fosa i producció de nou vidre, energia en el transport fins a l’envasadora, etc. En el cas de la reutilització, seria un punt intermig, on també consumiríem recursos (de transport i de neteja), però menors que en el cas del reciclatge. Per tant, queda clar que l’escenari més eficient de tots, és el de minimitzar qualsevol tipus de residu, evitant per exemple els envasos innecessaris. Aquesta minimització dels residus és un dels objectius que es proposen des de l’ecobotiga l’Egarenca, tant dels produïts per la compra dels usuaris com els generats en la pròpia botiga.

L’Egarenca és una ecobotiga amb funcionament cooperatiu, inaugurada com a tal el 2018, però nascuda a partir de la unió de dues associacions de consum responsable i agroecològic: la Coope del Candela i Kopikua. L’Egarenca aposta per un consum responsable, sostenible i saludable, donant suport a la producció de proximitat i ecològica mitjançant un projecte participatiu i sense ànim de lucre. Actualment la botiga té al voltant de 150 famílies sòcies i 3 persones treballadores.

Consells pràctics i receptes

L’ecobotiga l’Egarenca convida a passar pel seu local del carrer del Nord, 136, on es pot recollir de franc un petit bloc de notes amb diversos consells pràctics, així com receptes per a aprofitar aquelles restes o sobralles que tenim a la nevera i no sabem què fer-ne. A continuació, un tastet d’alguns d’aquests consells.

Consells per a reduir el malbaratament alimentari:
  • Diferenciar data de caducitat i data de consum preferent: si veiem que estan en bon estat, els aliments es poden consumir més enllà de la seva data de consum preferent. Simplement poden haver perdut alguna de les seves qualitats organolèptiques.
  • Mantenir la nevera ordenada: perquè no se’ns quedin restes perdudes al fons de la nevera que ni recordàvem que teníem, mantenir l’ordre és el nostre millor aliat.
  • A la nevera, guarda els aliments en recipients hermètics: aguantaran més temps frescos. Prova-ho especialment amb l’enciam i les pastanagues, notaràs la diferència!
  • Col·laborar amb productors que donen una oportunitat a les fruites i verdures «lletges» per evitar el seu malbaratament a camp degut a les pressions de les grans superfícies pels productes visualment «perfectes».
Consells per a reduir la generació de residus d’envasos:
  • Utilitzar bosses de tela per a comprar fruita, verdura i altres productes a granel (pasta, fruits secs, etc.): des de l’Egarenca de tant en tant s’organitzen tallers per a fer-ne, estigues atent i no et perdis el proper!
  • Comprar productes de proximitat: al mateix temps que generar un impacte positiu directe a la comunitat més propera, és una manera directa de reduir els anomenats envasos secundaris: tots aquells envasos per al transport de llargues distàncies (palets, film, caixes de cartró dins de més caixes de cartró…).
  • Beure aigua de l’aixeta enlloc de comprar-ne d’envasada, és igual de saludable i si el gust no t’acaba de fer el pes, hi ha opcions molt més sostenibles, com la instal·lació de petits filtres a les aixetes o en gerres.
  • Comprar menys productes precuinats (habitualment molt més envasat) i més producte fresc. Cuinar els teus propis plats moltes vegades no comporta un temps extra gaire més gran i guanyaràs també en salut!

Related Articles

Deixa un comentari