Acabat d’escollir el seu nom, la XES Terrassa està impulsant una moneda local per reforçar la producció local de béns i serveis. El projecte en què participen per ara una quinzena d’entitats de l’economia solidària de la ciutat es troba en fase de proves, a través dels intercanvis que ja estan fent. Ara, es vol que més entitats es vagin incorporant a aquesta iniciativa per tal que guanyi pes.
Impulsat per entitats de l’economia solidària, està en marxa un projecte de moneda social per articular una altra manera de bescanviar productes, d’empoderament ciutadà, de generar riquesa local, i fora de l’àmbit de la moneda en curs legal que és l’euro. Per començar a fer-la circular, una quinzena d’empreses cooperatives i entitats de l’economia solidària, aglutinades al voltant de la XES Terrassa, s’ha implicat per impulsar aquesta moneda. La prova en què estan embarcades està servint per testejar com va circulant, amb intenció que s’hi afegeixin més participants i s’ampliïn l’oferta i la demanda.
Recentment, les mateixes entitats que participen en la prova pilot van votar que la nova moneda es digués mola, un nom escollit entre altres opcions, donat el «vincle amb el territori i la història de la ciutat». La mola equival a un euro. Malgrat que el projecte acaba d’iniciar-se, les entitats ja estan intercanviant béns i serveis fent servir la mola com a moneda.
Alguns dels seus impulsors ens expliquen les motivacions i com ho estan fent servir per intercanviar productes i serveis. Comprar cafè de comerç just a AlterNativa3, verdures ecològiques a La Verdolaga, àpats saludables a La Revolta, mantes fetes a mà a Akarona, insercions publicitàries a Malarrassa, o bé serveis de paqueteria i repartiment amb La Terrassenca, són alguns dels exemples d’intercanvis amb moneda que ja s’estan fent en aquests pocs mesos de vida de la mola. «La primera compra va ser xocolata a AlterNativa3 per part d’Akarona per fer-ne sabó, aquesta interacció no hagués existit sense la moneda que ha facilitat la intercooperació entre les dues entitats», assenyala el Xavi López, membre de la cooperativa Sprintcoop i de la XES.
Les entitats impulsores de la nova moneda local mola estan fent servir un portal amb tecnologia blockchain per adquirir i vendre els seus productes i serveis.
Parlem d’un model que segueix el camí d’altres monedes locals properes, com els casos de la Turuta a Vilanova i la Geltrú, o la Grama de Santa Coloma de Gramenet, les quals funcionen des de fa un temps. En línies generals, es persegueix l’objectiu d’activar tant la producció com el comerç local, tot mirant, això sí, el fet d’afavorir un consum responsable i de proximitat. «La moneda està pensada per reforçar la producció local de béns necessaris», així ho descriu en Xavi, economista i impulsor teòric convençut de la necessitat d’instaurar una moneda pròpia, amb control democràtic, i al servei de les necessitats de l’economia local. La idea s’ha posat en marxa des de la XES Terrassa, reforçada també pel grup de l’Economia del Bé Comú.
Afirma el Xavi que «els estats de la UE han renunciat a crear moneda, el principal instrument per impulsar l’economia i facilitar la satisfacció de necessitats, amb la que podrien finançar els serveis públics». I argumenta: «hi ha moltes maneres de posar moneda alternativa en circulació, la que hem triat ajuda a finançar els petits productors. Fent-los generadors de moneda en relació a la seva producció, es garanteix també la utilitat de la moneda i per tant el seu valor de cara als usuaris».
El procediment que estan utilitzant és senzill: a través d’un portal web, les entitats exposen les seves ofertes, el preu dels productes, i en fer les compres, es transfereix de moneder a moneder el valor en moles. Aquesta web fa servir la tecnologia blockchain, per la qual les transaccions són segures i no estan controlades per cap intermediari financer.
La prova pilot va iniciar-se el juny; «segurament allargarem la prova», afirma en Xavi. Un cop es vagin incorporant millores, s’obrirà més a la participació de la ciutat. «Després dur a terme un procediment obert, caldrà que s’hi sumin més entitats», assegura. «A més, caldrà disposar de més opcions per gastar-les», afegeix l’Armando, soci consumidor de l’ecobotiga l’Egarenca, el qual, després de tres mesos, constata que «la prova també està servint per generar confiança en l’ús de la moneda».
Així, tenen clar que «cal crear un circuit alternatiu, més solidari, i que de retruc fomenti les relacions entre les entitats implicades», afirma l’Armando, i afegeix: «és una altra opció al consum establert». Per part de la Rosa Guinot, d’Alternativa3, «les ganes que tenim és que funcioni i que es pugui moure, que tothom ho fem servir», per això hi ha la «necessitat que la gent prengui consciència del seu valor».
«El Pla Estratègic de l’ESS – aprovat l’any passat per l’Ajuntament, i sorgit del Consell Municipal d’Economia Social i Solidària -, contempla que hi hagi una moneda social, però d’aquí a uns anys», diu el Xavi, Aprofitant aquest fet, manifesten que han de «parlar amb l’Ajuntament i veure quina col·laboració en farem». Afirmen en tot cas que els ho proposaran quan la prova pilot estigui més rodada.
L’experiència de la mola es presentarà també el dia 6 de novembre, a les 18 hores, al Mercat de la Independència, dins el marc de la Terrassa Cooperativa que impulsa l’Ajuntament. Serà el moment de constatar com està evolucionant la circulació de la moneda i d’establir els següents passos perquè aquesta continuï creixent.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari