Vímet cooperativa: horta i pedagogia dels valors del camp a la ciutat

No Comment

Visitem i coneixem una cooperativa local de creació recent ubicada en un terreny extens de Torrebonica, dedicada a conrear productes ecològics i amb vocació de servei comunitari i de formació. Els dos socis treballadors de la cooperativa, en Víctor Rodilla i l’Oriol López, ens expliquen el seu compromís de transmetre els valors del camp a la ciutat, ja sigui a persones amb necessitats especials o a infants, a través de produir de forma agroecològica.


D’on va sorgir aquest projecte?

Víctor: Sorgeix de la cooperativa l’Eina, i de les negociacions per arrendar terres de la Fundació Sant Llàtzer, la qual cosa va ser possible gràcies a una subvenció de la Generalitat per fomentar el cooperativisme (Projecte Singulars). Una mica abans s’havia obtingut la certificació per fer-hi producció ecològica, l’agost del 2017. Posteriorment, i amb l’ajut de més voluntaris, vam posar-nos a treure pedres i arreglar el camp el mes d’abril. El terreny no tenia, en aquell moment, res a veure amb el que és ara.

Com ho heu fet per planificar quins productes produïu?

Oriol: Estem rebent l’ajut d’un tècnic de la cooperativa Mans, vinculada a la Fundació Catalunya La Pedrera, per fer aquesta planificació del camp. Ells també promouen l‘agricultura ecològica i ens ofereixen assessorament. De fet, fins ara hem utilitzat 2 hectàrees, ampliables a dues més. En total, la finca disposa de 10 Ha, tot i que anirem ampliant els serveis de mica en mica.

Quins són els objectius de Vímet?

V: Amb aquest hort agroecològic volem transmetre els valors del camp cap a la ciutat. Farem també acompanyament a persones amb necessitats econòmiques i és per això que treballem amb Serveis Socials de l’Ajuntament. La Lucía, que treballa amb nosaltres com a educadora, és qui hi està en contacte. La idea és que tothom qui tingui aquesta necessitat pugui tenir accés a aquests serveis.

Vista de l’horta agroecológica de la cooperativa Vímet, a Torrebonica.

O sigui que oferiu parcel·les per poder plantar

V: Sí, volem que realment Vímet sigui un hort comunitari. Oferim un acompanyament i un assessorament on la gent podrà gaudir de la seva parcel·la de 40 metres quadrats, i es compartirà espai amb perfils de persones de diferents nivells socioeconòmics, entre gent que ve derivada de Serveis Socials i altres persones que no. D’aquesta manera, fem més teixit social.

Com es fa aquest treball comunitari?

V: Hem planificat un circuit formatiu per a la gent derivada de Serveis Socials, començant per l’hort urbà de Torre-sana, que l’associació de veïns ens va cedir a nosaltres i a l’Eina. Aquí les persones poden estar-se un període curt en un espai comunitari per tenir un primer contacte amb l’hort. Posteriorment, qui ho desitgi pot venir aquí a la finca de Torrebonica per treballar en una parcel·la pròpia.

O: De cara a oferir visites a escoles, estem treballant la part pedagògica del projecte conjuntament amb l’Eina i La Llavor. Els plantegem venir per tal que els infants vegin l’evolució de les hortalisses, que es responsabilitzin del seu propi planter i que es puguin endur alguna cosa a casa, com ara la collita de les llavors que ells mateixos van plantar, i que aprenguin a gaudir-lo!

Malgrat el poc temps que porteu s’ha treballat molt la terra, què heu produït fins ara?

Vam començar amb tomàquets, ceba, i carabassa, i després vam afegir-hi col pell de galàpet, col de paperina, col llombarda, col kale, bledes, enciam, escarola, porros, bròquil Rumanescu i bròquil lila, patates, faves, pèsols i calçots, que tot just acaben de plantar, entre d’altres. Estem treballant per diversificar el que produïm.

Oriol López i Víctor Rodilla, socis treballadors de la cooperativa Vímet.

“A les ecobotigues s’entén millor el consum conscient i responsable”

En aquest curt temps de vida, des de Vímet ja estan treballant també amb altres col·lectius de l’àmbit del consum agroecològic. “Els nostres clients estables són l’Heura (Matadepera), l’Egarenca (Terrassa) i El Rodal (Sabadell), a banda d’alguns restaurants que ens fèien comandes després de l’estiu, sobretot de tomàquets”, explica l’Oriol.

Tenen clar que els grups de consum i les ecobotigues “entenen millor com funciona el sector de l’agroecologia, el producte de temporada, que sigui recollit de la terra el mateix dia… A més a més, saben que si una fulla està mossegada és indicatiu de què és un producte bo. Això vol dir que estàs fent un consum conscient”. Afegeix en Víctor que “s’està llençant molt menjar, s’ha educat a la gent fent-los pensar que la verdura ha de tenir una mida i una forma determinada. A més, ara els supermercats es tiren al producte ecològic però no treballen l’economia social, no és agroecològic, hem de marcar aquesta diferència, ja que segurament serà ecològic, però no serà de proximitat ni serà de temporada”, es lamenta.

El Víctor té clar que per apostar per aquesta alternativa agroecològica s’ha de créixer i hi ha la “necessitat que hi hagi més pagesos i més persones que treballin la terra”. Ells s’han ajuntat en un grup, amb productores de Terrassa i de la comarca, Vallès Agroecològic, amb la idea de “fer compres conjuntes, compartir llavors, i planificar conjuntament el que conreen, per exemple, si a tu et surt de conya un producte, ho fas i jo faig una altra cosa, i compartim producte”.

A través de la web www.vimet.coop es poden adquirir cistelles tancades amb verdures, la mitjana de 3-4 quilos i la gran de 6-7 quilos. També es poden escollir els productes, “enviem un whatsapp a primers de setmana per dir quins productes tenim disponibles”, especifica el Víctor. Els punts per recollir les comandes són a la mateixa finca de Torrebonica o a la cooperativa l’Eina, al barri de Torre-sana, el dijous a la tarda, o bé al Mercat de Sabadell, on cada dissabte al matí tenen en una parada pròpia per vendre el seu producte. El pròxim dissabte 12 de gener al matí realitzaran una jornada de portes obertes, de 10 a 14h, per mostrar la finca i explicar tot allò en què treballen a Vímet.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari