Cicle de conferències sobre el moviment veïnal durant la transició

No Comment

cartell ceht moviment veinalAvui dia 8 d’octubre, a les 18:30h, s’inaugura el cicle de conferències El Moviment Veïnal a Terrassa Durant la Transició, organitzat pel Centre d’Estudis Històrics local, CEHT. El moviment veïnal va ser un protagonista important de la resistència antifranquista, assegura en Marcel Taló, historiador i membre del Centre, que però ha estat poc estudiat localment.

El cicle servirà per revisitar la història d’aquest moviment, al temps que per presentar el projecte d’estudis sobre el mateix. Afegeix en Taló que, a més de poc estudiat, el treball fet al respecte no incorpora “perspectives interessants com les de gènere, migracions o crisi econòmica vinculada al tèxtil”.

El cicle es divideix en tres sessions. La primera, en que es presentarà el projecte d’investigació i estudi, farà una visió historiogràfica del fenomen, intentant portar a primer pla la importància del mateix durant la transició tant a Catalunya com a Terrassa.

A la segona sessió, a celebrar el dia 15 d’octubre, es treballarà des d’una perspectiva memorística, de recuperació de la memòria viva, de les activistes i protagonistes que encara poden dir molt. A la conferència estan convidats l’Agustí Daura, Pepe Ruiz, Apolo Giménez i Ferran Pont, tots ells personatges i història viva de la ciutat.

Finalment, el dijous 22, il·luminat per l’experiència viscuda, un debat necessari sobre el present i el futur del moviment veïnal, amb en Ramon Clariana, actual president de la Favt, en Salvador Pérez, de l’AVV del Segle XX i altres convidats encara no confirmats. L’organització matisa que parlen de moviment en un sentit ampli, amb una perspectiva oberta a l’eventual necessita de diferenciació i noves classificacions.

En tot cas, com es planteja des del principi, amb això només començaria un treball, que serà llarg, d’investigació i estudi. Fins ara, aclareix en Taló, l’obra d’inici és la que publicaren ara fa uns anys en Manel Màrquez, Josep Lluís de la Cueva i Lourdes Plans, Combat per la Llibertat. Memòria de la lluita antifranquista a Terrassa, 1939-1979. Aquí es tracta del moviment veïnal, però sense centrar-s’hi, afegeix.

Tot plegat, cal conèixer més i millor la història local. A més de necessari per entendre com han anat les coses i perquè som on som. Aquest nivell permet entendre la importància de la participació de la ciutadania en la vida política i social.

Pep Valenzuela

 

Related Articles

Deixa un comentari