La Plataforma per la Sanitat Pública promou una auditoria ciutadana dels comptes de Mútua Terrassa

No Comment

L’Oriol Vicente, parlant en nom de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa (PDSP), declarà ahir dimecres 16 de setembre, que volen «que es realitzi una auditoria ciutadana dels comptes de Mútua Terrassa». Hom parla, va insistir, d’una gens menyspreable quantitat de 240 milions d’euros, «diners públics, per a serveis públics», subratllà, però que gestiona i administra l’empresa privada Mútua de Terrassa que, a part d’oferir serveis dels quals fa prou propaganda es vanta de tenir bons beneficis econòmics també.

Oriol Vicente i Francisco Villaran durant la roda de premsa. Foto: PV Oriol Vicente i Francisco Villaran durant la roda de premsa. Foto: PV

El portaveu de la Plataforma va recordar que l’Ajuntament de Terrassa té obligació i deure polític i administratiu de saber com funciona tot això. Malauradament, fins el moment, no s’ha pogut saber res per aquesta via.

«Tampoc hem aconseguit una oficina d’atenció municipal a les queixes de la ciutadania en matèria sanitària», denuncià l’Oriol. «No tenim coneixement del volum de llistes d’espera ni de la seva distribució per casos i especialitats».

Denuncià també que «no tenim ni un representant de la PDSP a un dels llocs que l’Ajuntament té al Consorci Sanitari de Terrassa-CST», un organisme que hauria de vetllar pel bon funcionament i la transparència en el sector a nivell local.

Continuaran les mobilitzacions diàries i més

Pel que fa al curs que comença, des de la PDSP anuncien que mantindrà «la nostra labor de suport habitual», però ho volen fer amb una perspectiva de més llarg abast, «ens hem marcat nous objectius que ens permetran actuar no només a la contra com ara, sinó ser protagonistes actius en la forma de fer política en el marc de la sanitat pública».

El que vol dir, declarà l’Oriol Vicente, que «també continuarem donant suport a altres lluites ciutadanes com la de la Taula de l’Aigua en defensa de la municipalització del servei, i ens mantindrem vigilants i atents a les passes dels grups municipals presents al nou consistori».

Punt i a part va tenir el cas recentment fet públic de la mort de l’Òscar Piñol, el 13 de setembre de 2012 «perquè el Servei Hospitalari d’Atenció Psiquiàtrica de Mútua de Terrassa no el va poder atendre degut al tancament dels serveis en un 50% en aquell temps». Casos com aquest, afirmà, «no volem que tornin a succeir. Cal dir clar que les decisions de Mútua tenen efectes per als usuaris i com diu la Neus Piñol, germana d l’Òscar, en aquest cas, tenen víctimes».

PDSP, l’aturada de la passarel·la i molta feina més, feta en molt poc temps

El dia 20 de novembre de 2013 veia la llum pública la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa (PDSP). Des de llavors fins ara, la Plataforma ha sigut protagonista d’esdeveniments d’una certa transcendència a la ciutat, recordà el portaveu de la mateixa. Manifestats contra les retallades, contra la Passarel·la, en favor de la sanitat pública i de qualitat, contra la corrupció en l’àmbit sanitari, en defensa dels treballadors i usuaris, defensant i exigint la transparència en l’ús dels recursos públics que gestiona i administra la pròpia Mútua.

Però, matisà, «potser el que més ens omple d’orgull és haver ajudat i acompanyat a moltes terrassenques i terrassencs en el seu periple i la seva lluita en la defensa dels seus drets com a usuaris d’una sanitat pública, universal i de qualitat.

Villaran i Cándida han estat els casos més sonats i de més ampli ressò mediàtic, però hi ha també, cità, els casos de l’Emi, la Carme, la Clàudia en la seva lluita contra la hepatitis C, i tants altres anònims als que han fet costat en les seves reclamacions.

En el balanç global d’aquest curt espai de temps, però de lluita molt intensa, «potser és l’aturada de la Passarel·la de Mútua allò que ens fa sentir més orgullosos i no tan sols per la seva aturada, sinó principalment per haver estat capaces d’aglutinar més d’una trentena d’entitats ciutadanes i veïnals en la defensa de la sanitat pública i en contra del que hauria estat una de les injustícies i cacicades més evidents dels últims anys a Terrassa».

Related Articles

Deixa un comentari