Un any de presó amb multa a la fotoperiodista Mireia Comas, la qual cobria un desnonament, i de més de 5.000 euros a una dona jove amb un nadó que acabava d’ocupar aquest habitatge, han desfermat una allau de suports vers les dues dones i de rebuig a la vulneració de la llibertat de premsa, així com a la criminalització de la pobresa.
Aquest diumenge 18 d’octubre a la tarda hi haurà una manifestació en suport a la Mireia Comas i pel dret a la lliure informació.
Un any de presó i multa de 170 euros és el que demana el fiscal per a la coneguda fotoperiodista local Mireia Comas. Tot per voler fotos i informar en el transcurs d’un desnonament que duien a terme els Mossos d’Esquadra a un habitatge del barri de Can Palet. Més enllà encara, a la dona que va ocupar el pis durant unes hores li reclamen 6 mesos de presó i 5.249 euros de multa i indemnització.
Els fets van tenir lloc el passat dimecres 14 d’octubre al migdia, en un habitatge del carrer Àngel Guimerà. La nit anterior, una dona jove amb el seu nadó de sis mesos va ocupar l’immoble. Una persona en situació d’extrema vulnerabilitat, tal com explica el col·lectiu Terrassa Sense Murs, que no parla ni entén el català i el castellà. L’endemà van arribar el propietari de l’habitatge i els Mossos, i tant la fotoperiodista com la dona van ser detingudes.
La Mireia, en declaracions a Malarrassa, descriu una versió que dista molt de la gravetat dels fets que se l’imputen. “Ho van començar ells. Jo em vaig acreditar com a periodista, però em van dir que no podia fer fotos, llavors vam començar a discutir”, ens explica. Després, “vaig voler sortir al carrer, però no em deixaven i em van retenir al portal”. La Mireia detalla com la van tenir “emmanillada durant una hora contra la paret”, i després mitja hora més dins del cotxe patrulla.
Després de portar-les a ella i a la dona ocupant de l’habitatge a la comissaria dels Mossos, van estar detingudes durant set hores. Al vespre, els van deixar en llibertat, i dijous al matí, eren citades per les pertinents declaracions als Jutjats. I posteriorment, les dures peticions que en fa el fiscal, per presumptament donar cops de puny a l’esquena a una Mossa present durant l’actuació policial. “Jo que peso 54 quilos, amb la meva càmera a la mà, com poden dir que vaig agredir a una mossa al costat d’altres que fan dos metres d’alçada? És surrealista”, lamenta la Mireia.
Té clar que “s’han inventat una història per poder justificar la detenció”. Afegeix que “sembla que en veure la càmera es van espantar”. Tot plegat, i d’aquí la indignació del cas, es tracta d’un “inadmissible abús de poder institucional” per part dels Mossos, ha manifestat Terrassa Sense Murs en un comunicat que ha publicat avui (es pot llegir amb més detall aquí). el colelectiu insisteix que les penes imposades, “a més de semblar-nos injustes i desproporcionades, criminalitzen clarament la pobresa i atempten directament contra el dret a una vivenda digna”.
Mostres de suport i manifestació aquest diumenge
La data del judici per a les dues dones s’ha fixat per al 2 de desembre. Pel que fa a la Mireia, el seu advocat proposarà el testimoni d’una persona que ho va veure pràcticament tot. Reconeix la Mireia que en el judici “serà la seva veu contra la nostra”.
Poc després del dia dels fets, s’han produït multitud de suports adreçats a la Mireia, en el que es considera un abús de poder i una vulneració a informar lliurement. Ella ho agraeix i així ho considera, “no és tant per mi, sinó per aquesta vulneració del dret a la informació”. Tenint en compte que la Mireia i la seva tasca professional són prou conegudes a la ciutat, a banda de Terrassa Sense Murs, nombroses entitats locals i persones han expressat aquest suport, molt fortament a través de les xarxes socials, cap a ella i en defensa de la seva tasca a l’hora d’informar.
Destaquen també entre altres, el suport de l’Observatori Crític de Mitjans Mèdia.cat, el Sindicat de Periodistes SPC, la Plataforma en Defensa de la Libertad de Información, o l’Assemblea de Comunicació 27lliures de la UAB. El Grup de Periodistes Ramon Barnils, juntament amb sindicats de periodistes, han emès un comunicat de rebuig a una detenció que es considera arbitrària. A més, diversos mitjans amb què ha col·laborat com a fotoperiodista han fet costat a la Mireia.
En aquesta línia, s’ha convocat per diumenge 17 d’octubre, a les 17 h a la plaça de l’Aigua, una manifestació en suport a la Mireia Comas, amb el lema “Informar és un dret, deixeu-nos treballar!”, a càrrec de la plataforma Prou Repressió Premsa.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari