Nova acció en protesta contra la simbologia feixista de la ciutat

No Comment

El Grup Escombrem els Repressors de Catalunya (GERC) reivindica l’acció contra el medalló del monument Sala Argemí i fa públic un comunicat explicant les seves motivacions.

El monument, situat al Passeig Comte d’Ègara, està dedicat a Alfons Sala i Argemí, empresari tèxtil, polític egarenc i primer comte d’Ègara, que col·laborà amb la Dictadura de Primo de Rivera i fou un important aliat de les faccions feixistes i espanyolistes de Catalunya durant la dècada dels anys 30. Arran del fracàs del cop militar de 1936 a Catalunya, Sala i Argemí va instal·lar-se a Sevilla des d’on va recolzar les tropes nacionals tornant a Terrassa un cop ocupada Catalunya per l’exèrcit franquista, tres anys després. El monument va ser inaugurat als anys 1950 i des de fa anys és objecte de crítiques per ser considerat simbologia enaltidora d’una de les figures més important del feixisme català.

En el seu manifest, el GERC considera «impresentable que després de gairebé quaranta anys d’ajuntaments democràtics, a Terrassa es continuï mantenint un carrer i un monument a aquest enemic del poble català i de les classes treballadores». A més denuncien que «tot i definir-se com a demòcrates i antifranquistes, continuen mantenint carrers, medalles d’honor i plaques en honor dels botxins de Catalunya.»

La secció egarenca del Grup Escombrem els Repressors de Catalunya ha volgut aclarir que reconeixen el valor del medalló com a patrimoni públic i per tant es comprometen a tornar-lo aviat tot confiant que els governants de la ciutat no el tornaran a penjar i serà exposat al lloc que li pertoca com a «peça de museu».

De no ser així, conclouen, quedaria demostrat que prefereixen el franquisme a la democràcia.

 

IMG_0570

Related Articles

Deixa un comentari