Terrassenques a la III FESC, l’economia cooperativa i solidària truca a la porta

No Comment
Un treballador de Teixidors treballa amb un teler antic dels que utilitzen diariament al taller de Terrassa (Foto: PV) Un treballador de Teixidors treballa amb un teler antic dels que utilitzen diariament al taller de Terrassa (Foto: PV)

Tres cooperatives terrassenques van portar paradeta a la III Fira d’Economia Solidària de Catalunya (III FESC), celebrada el passat cap de setmana a l’antiga fàbrica tèxtil de Fabra i Coats, avui espai social i cultural en aquest barceloní barri de Sant Andreu. Són aquestes: Teixidors (www.teixidors.com), Alternativa3 (www.alternativa3.com) i E.I. l’Eina (www.einacooperativa.coop).

Una presència feble o forta, segons com es miri. En el rànquing de nombre de cooperatives per ciutat d’origen (44 localitats), està relativament bé. Però si considerem el percentatge que això representa de les cooperatives registrades a la ciutat, llavors comprovem que aquest ni tan sols arriba al 3% del total.

Segons dades de l’Oficina d’Ajut a les Empreses, responsable consistorial del món de les emprenedores cooperatives i de la dita “economia social”, el nombre de cooperatives registrades a Terrassa és de 160.

Així a primera vista no sembla pas malament. De totes formes, hom podria pensar que es fan notar molt poc. Efectivament, la majoria del veïnat desconeix la seva existència. Es podria pensar, llavors, o que tot i ser aquest nombre relativament gran el seu pes efectiu a l’economia local no significa massa, o que no tenen ni com a grup ni per separat una política de publicitat mínimament ambiciosa com per fer-se veure com a tals, o senzillament que aquesta no els hi funciona prou.

Estel Malgosa, del departament Comercial mostra l'exposició de venda de productes de comerç just, envasat tot a Terrassa. (Foto: PV) Estel Malgosa, del departament Comercial mostra l’exposició de venda de productes de comerç just, envasat tot a Terrassa. (Foto: PV)

En tot cas, un món per descobrir. Seria interessant xifrar el percentatge que la seva activitat representa en el conjunt del PIB local, incloent-hi allò que en general aquests indicadors no inclouen, com són els serveis d’atenció i cura de persones encara no mercantilitzats i d’altres que si es comptabilitzen és en l’apartat de voluntariat o similars; el volum total de negoci; tamany de les empreses, nombre de persones treballadores en total i com a mitjana, sectors de la producció de bens i serveis en els quals actuen, nivell d’internacionalització …

I en aquest punt, necessàriament tornem a la Fira. Aquest any, han participat 180 expositors, s’han realitzat 55 activitats i n’hi han garantit el funcionament i organització 88 persones voluntàries, a banda totes aquelles que ja venien preparant el brou.

Tot plegat, una petita mostra d’allò que cada dia és una realitat més important i a tenir en compte, sobretot quan es pensa en el futur: el cooperativisme, centre de la “nova economia”, s’atreveixen a afirmar alguns analistes, ha mostrat durant la crisi que és més capaç per donar respostes que les empreses capitalistes. Només per provar una mica: l’ocupació en el sector cooperatiu ha crescut en un 11%, segons dades de la Federació de Cooperatives, mentre que en la resta l’atur es manté o, en el millor dels casos, es redueix a base de treball precari i sense cap mena de dret.

Nota de premsa distribuïda per l’organització de la III FESC:

La III Fira d’economia solidària de Catalunya tanca les portes amb 17.000 visitants La tercera edició de la fira bat el rècord d’assistència i empreses participants. Disset mil persones han visitat aquest cap de setmana la III Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que s’ha celebrat a la Fabra i Coats de Sant Andreu (Barcelona). Durant els tres dies de la fira han tingut lloc un centenar d’actes que han demostrat que l’economia solidària és un sector que s’està consolidant i que és capaç d’oferir alternatives pràctiques per avançar cap a un model econòmic més just, democràtic i participatiu.

Dintre de la Fira, els intercanvis funcionaven en una nova moneda, l'ECOSOL (Foto: PV) Dintre de la Fira, els intercanvis funcionaven en una nova moneda, l’ECOSOL (Foto: PV)

La mostra de 196 entitats que han participat en la tercera edició de la fira, dotze més que en l’edició anterior, s’ha estructurat en eixos temàtics que demostren que les necessitats humanes es poden satisfer des d’un altre model econòmic: habitar, vestir-nos, alimentar-nos, reculturitzar-nos, educar-nos, comunicar-nos, cuidar-nos, divertir-nos, finançar-nos èticament i serveis a empreses.

Més intercooperació

Com a novetat d’enguany, la III Fesc ha volgut potenciar la intercooperació entre entitats. Per això dissabte es va fer una sessió específica que va comptar amb la participació de 80 organitzacions agrupades per sectors i es va crear un espai permanent perquè aquestes entitats poguessin posar en comú les seves demandes i necessitats. L’objectiu és fer créixer els projectes compartits i augmentar la seva incidència social.
Durant la fira, el recinte de la Fabra i Coats ha acollit una gran varietat de xerrades, presentacions, debats i tallers que han servit per visibilitzar el ric mosaic d’experiències i propostes de l’economia solidària del país. El paper de l’economia solidària en el procés d’autodeterminació de Catalunya, el projecte de la nova llei de cooperatives, l’articulació de territoris cooperatius, els models de consum agroecològic i les noves iniciatives d’emprenedoria col·lectiva han estat algun dels temes que s’hi han tractat.

A més, també s’han pogut conèixer de més a prop els casos de Grècia –que ha participat a la Fesc com a nació convidada per explicar les propostes del cooperativisme fer front a les polítiques d’austeritat i les privatitzacions– i del País Basc, amb sessions sobre el futur de Mondragon després de la crisi de Fagor i l’experiència de cooperativització de la vall de Debagoiena.

I Nit de l’Economia Solidària

Una altra novetat de la III Fesc ha estat la celebració de la Nit de l’Economia Solidària que, mitjançant una votació popular, ha servit per reconèixer la tasca de la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris Coop57, la cooperativa de producció i consum d’energies renovables Som Energia i la cooperativa de vins i olis L’Olivera. Per tercer any consecutiu, l’ecosol ha estat la moneda social alternativa i única forma de pagament al recinte (www.mercatecosol.cat), vàlida per a totes les transaccions durant la fira. Enguany, han circulat un total de 30.500 ecosols.

Globalment, la III Fira d’Economia Solidària ha estat un èxit que ha contribuït a dinamitzar un sector que està centrant cada cop més l’atenció de la ciutadania i les administracions. Enguany, 12.000 persones han participat en les activitats de la fira, un increment significatiu respecte de l’any anterior. L’èxit de la fira, organitzada gràcies al suport de 84 persones voluntàries, també s’ha notat a les xarxes socials. A Twitter, el hasthag oficial #fesc2014 ha impactat sobre 100.000 usuaris durant els tres dies de la fira. La XES (Xarxa d’Economia Solidària) és l’entitat organitzadora i impulsora de la fira que promou transformar la societat a través de l’economia. La xarxa és també la impulsora del Balanç Social (www.bsxes.org) que permet diagnosticar internament la coherència i els valors democràtics i participatius de l’economia social.

Related Articles

Deixa un comentari