La històrica empresa distribuïdora d’electricitat de Caldes de Montbui fa un segle que distribueix energia de proximitat a 10 municipis del Vallès.
L’any 1917, un grup de pioners constitueixen formalment a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) l’Electra Caldense, una de les primeres empreses energètiques catalanes. Per commemorar els seus 100 anys d’història, l’Electra Caldense ha elaborat una interessant exposició que mostra la trajectòria d’aquesta empresa i l’evolució de la generació i distribució de l’electricitat a Catalunya al servei de les necessitats socials, industrials i econòmiques del Vallès. Aquesta exposició arriba ara a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la mà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i romandrà oberta fins el dia 10 d’abril.
Ni les dues guerres mundials, ni la Guerra Civil espanyola, ni la dictadura franquista, ni les grans crisis econòmiques, ni el poder de les gran empreses energètiques han pogut amb l’Electra Caldense, una empresa distribuïdora d’electricitat que va néixer ara fa 100 anys a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) de la ma d’Avel·lí Xalabarder i un grup de pioners que ara s’anomenarien “emprenedors”. L’Electra Caldense, amb la col·laboració del Col·legi d’Enginyers Industrial de Catalunya, porta a l’ESEIAAT l’exposició commemorativa del seu primer segle de vida.
En la mostra, el visitant podrà fer el recorregut històric d’aquesta empresa energètica vallesana i, a través d’ella, l’evolució del sector elèctric des dels inicis de la segona revolució industrial fins les dues primeres dècades del XXI, tot il·lustrat amb fotografies de l’època, documents històrics d’arxiu o aparells, com ara, els primers transformadors, els primers comptadors domèstics, de 3 ampers i 50 volts fabricats per Ferranti, fins el cmptador l’actual, intel·ligent i digital fabricat per l’empresa ZIV, de 230 volts. També es poden veure amb tot detall, per exemple, la composició dels cables de molt alta tensió o diverses maquinàries de distribució d’electricitat que faran les delícies dels aficionats a la història de la tecnologia i de l’electricitat en particular.
L’exposició també mostra com una modesta empresa energètica pot superar els entrebancs que es va trobant al llarg de la història, ja siguin causats per les circumstàncies històriques, polítiques i econòmiques, o per les pressions d’algunes de les grans empreses energètiques que monopolitzen el mercat.
Energia de proximitat
I és que aquesta exposició, més enllà de l’evolució tecnològica del sector elèctric, constata la importància de l’esperit emprenedor en el desenvolupament industrial, social i econòmic dels territoris o de la distribució i generació de l’energia adequada a les seves necessitats. Tal i com expressa Albert Xalabarder, descendent dels fundadors i conseller de l’Electra Caldense, “a l’Electra Caldense som distribuïdors d’electricitat de proximitat. L’any 1903 el meu avi va poder il·luminar per primer cop Caldes de Montbui gràcies a l’aprofitament del salt d’aigua de San Miquel de Fai; poc desprès, l’any 1917, un grup de pioners constitueix formalment l’empresa. Ara, al segle XXI, desprès de 100 anys de progrés tecnològic i de lluita per consolidar la nostra empresa, estem molt orgullosos de distribuir energia a les llars i a les indústries de 10 poblacions del Vallès, amb un servei de qualitat i un alt grau de satisfacció dels nostre clients, que al cap i a la fi són també els nostre veïns”, assegura Xalabarder
Actualment, l’Electra Caldense distribueix electricitat amb una potència instal·lada de 88MVA i 224 estacions transformadores a mes de 12.400 usuaris de les poblacions de Caldes de Montbui, Sant Feliu de Codines, Gallifa, Palau-Solità i Plegamans, Sentmenat, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Bigues i Riells i Sant Eulàlia de Ronçana.
Història de l’Electra Caldense: https://electracaldenseholding.com/historia
Lloc web de l’Electra Caldense: https://electracaldenseholding.com
Deixa un comentari