Els horts urbans es reivindiquen com a projecte social davant la prohibició que utilitzin aigua per al rec

No Comment

Nota de Premsa del projecte d’Horts Urbans de Terrassa en referència al Decret d’Emergència

El passat dijous dia 8 de febrer, l’Ajuntament de Terrassa ens va comunicar en una reunió celebrada, que davant d’haver-se declarat l’Emergència per sequera, el projecte d’horts urbans tenia prohibit utilitzar aigua de boca per al reg.

També se’ns va informar que aquest projecte s’havia ubicat en el marc de zones verdes i jardins, públics i privats. Per tant, resta prohibit l’ús d’aigua de boca per a la realització de la nostra activitat.

En primer lloc, tenim la plena sensació que tant l’ACA com el seu Departament no tenen coneixement de què és el projecte d’Horts Urbans. No entenem per què se’ns ubica a parcs i jardins, quan és un projecte agrícola urbà, que aprofita espais abandonats per a donar-los una utilitat social, aplicant l’agricultura ecològica com a element fonamental, de proximitat, amb una funció social i pedagògica, i fonamentada en l’esperit col·laboratiu. Per tant, un projecte important i innovador que parteix dels principis on el seu Departament, hauria de ser el principal promotor i convençut. Un projecte d’èxit, ja que a Terrassa, són 18 projectes a tota la ciutat, i que afecta unes mil persones de forma directa, i més de tres mil en el conjunt de la ciutat.

Per tant, no tenim res a veure amb parcs i jardins, sinó en els àmbits agrícoles, que parteix dels fonaments de l’agricultura ecològica, del foment de l’autoconsum, i que aprofita els espais abandonats i degradats per a un ús agrícola i funció social bàsica. Moltes famílies amb pocs recursos i que disposen d’un espai per a obtenir productes per a menjar. I no té res a veure amb l’oci i entreteniment. És un projecte plenament social i que dona una oportunitat a tenir uns recursos agrícoles que ajudin a l’economia familiar.

Som plenament conscients de la gravetat de la situació i la necessitat d’estalviar aigua, per tant, cal garantir un bé escàs com és aquest, tot i que les polítiques aplicades tenen molt a desitjar i el retard en l’aplicació de mesures per a fer front a la situació, no han estat les adequades.

Però situar el nostre projecte en la prohibició d’utilitzar aigua de boca, el posa en molt de risc, ja que l’agricultura de secà és molt complexa i no adequada als objectius del projecte. Per tant, considerem que caldria situar-nos en el marc agrícola o turístic, permeten disposar d’un mínim d’aigua per a regar les plantes d’horta, perquè seria el més just. A més, caldria tenir en compte les peculiaritats de cada municipi segons l’esforç que cada ciutat està fent, atenent que Terrassa està molt per sota dels 200 litres per habitant dia.

I també cal indicar que els projectes d’hort urbà, des de fa més de dos anys estem aplicant tota mena de mesures d’estalvi i eficiència en el consum d’aigua, sistemes de degoteig i humitat, plantació de baix consum, comptadors de mesura de consum a cada parcel·la, consells per a fomentar l’estalvi, per tant, tots els hortolans han fet un gran esforç per a garantir l’estalvi i eficiència. I de sobte no poden posar en risc aquest projecte després de deu anys d’aplicació i èxit. Entenen que hi hagi limitacions, però també han d’entendre la funció d’aquest projecte i el volum de persones afectades, només demanem disposar d’un mínim d’aigua i estar en el marc adequat per a disposar-ne.

És per aquest motiu que se li ha comunicat al conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i a la gerent de l’ACA, aquests aspectes i la necessitat que atenguin la nostra demanda i ens ubiquin en el lloc adequat, per a disposar d’un mínim d’aigua similar al disponible en l’àmbit agrícola o turístic.

També hem sol·licitat a l’Ajuntament de Terrassa, que faci les accions i negociacions en els mateixos termes amb la Conselleria i l’ACA, i pressioni políticament en aquests àmbits per aconseguir les nostres justes demandes. I demanem a l’Ajuntament que fins que no tingui una resposta no apliqui el decret d’Emergència 1, i no talli l’aigua als diferents projectes.

Els diferents projectes d’hort urbà de Terrassa:

Boixac
Creu Roja
Arrels Terrassa
AVV Can Tusell
AVV La Cogullada
Plantem-nos
Ciutat Sembrada
L’Hortet de Can Palet
Associació Atau
Associació l’Aixada
AVV Barri Segle XX
Eina Cooperativa
Amics dels horts urbans de Terrassa
FAVT

 

Related Articles

Deixa un comentari