El tinent d’alcalde primer del govern local de Terrassa i líder del grup municipal d’ERC fa un balanç de la gestió positiu i en treu pit, tot defensant sense ‘peròs’ la gestió feta, tot afirmant que són «un govern de transformació i canvi».
Pep Valenzuela
Han passat 2 anys de govern marcats per la pandèmia. El govern ha estat paralitzat?
La pandèmia ha marcat, és un problema evident, però no és cap excusa per deixar de fer. Una de les primeres virtuts d’aquest govern ha estat no convertir la covid en una excusa, malgrat que el primer pressupost aprovat, el del 2020, va saltar pels aires al cap de 3 mesos. Això i tot, hem fet de manera exitosa l’enfrontament d’aquesta pandèmia, mundial, amb un impacte molt greu a la ciutat; donant resposta amb agilitat.
Hem desenvolupat projectes que teníem sobre la taula, començant per obrir la porta a la transformació de l’administració. Això no es farà ben visible fins al final del mandat, però l’hem posada en marxa des del primer moment, tant des d’un punt de vista intern com en la relació amb la ciutadania.
Què vol dir transformació de l’administració?
És un pla estratègic de tots els serveis i empreses municipals, començant amb una auditoria interna de pressupostos i dels recursos que gestionem. Això no s’havia fet mai: com ingressem i com gastem. És molt important, perquè tenim un pressupost de 160 milions d’euros, són molts diners i cal veure com s’estan utilitzant.
Pensa que venim de molts anys d’una manera de fer les coses, d’unes inèrcies que costen molt de canviar, i estem posant les bases per transformar aquesta forma de treballar.
Parles de més projectes…
Més, vull afirmar que ja tenim un èxit en l’àmbit de l’educació. Terrassa, una de les ciutats amb més segregació escolar del país, està prenent decisions i fent canvis molt importants: primer, el de l’Educació 360, que planteja que l’educació no és només a l’escola, sinó que és tot el dia, també fora. Això vol dir plans educatius d’entorn, l’escola de segona oportunitat i els instituts-escola. Això ja està en marxa, hi ha realitats, com els esplais amb recursos i activitats.
Escola de segones oportunitat i institut-escola?
Comencem ara, ja està aprovada als pressupostos. Cal donar resposta a una franja d’edat, la de qui acaba l’educació obligatòria i triga a trobar treball. Aquest pla vol donar oportunitats perquè es reenganxin en el cicle laboral amb més formació.
L’altre pilar molt important és el dels instituts-escola, ens permet posar l’escola pública en igualtat de condicions amb la concertada, en fer que l’alumnat es pugui mantenir des de P3 fins a 4rt d’ESO. Això genera continuïtat, capacitat d’atracció com a projecte educatiu. Ja estan funcionant quatre i l’objectiu és acabar el mandat amb un a cada districte. Perquè és un gran instrument que ajuda en la lluita contra la segregació escolar. Aquest model, cal dir-ho, va néixer en la República.
Us heu enfocat en alguns àmbits només?
Un altre àmbit amb accions molt positives és el d’Urbanisme. Tot i no ser un àmbit fàcil. És molt reglat, molt legalista, i el POUM actual mana, saltar-se’l és molt difícil i pot ser molt car per a la ciutat. El govern es planteja de créixer dins, aposta per una ciutat compacta, desenvolupant i creixent en els espais que hi ha dintre la trama urbana, mirant no créixer tant per l’exterior. Ens estem sortint molt bé, estem intervenint.
Com aquest creixement intern?
Primer, aplicant la disciplina urbanística. Una part dels problemes és que hi ha molts immobles com abandonats i en situació molt deteriorada, i això afecta l’impacte visual i al desenvolupament de l’entorn. Només aplicant la disciplina urbanística, que és una obligació, s’estan sacsejant coses. Després, hi ha els projectes de restauració i recuperació d’espais interns.
“En dos anys no podem canviar-ho tot, però en Educació, els projectes, la mirada, són transformadors”
Diries que sou un govern de canvi o de continuïtat?
Aquí et parlo una mica d’ERC. Nosaltres, fem política de canvi i transformadora. Vam governar del 2007 al 2011 en l’àrea d’Acció Social i Drets Civils, i en Medi Ambient. Vam canviar les coses, les polítiques d’inclusió i serveis socials. Ara tenim molt més pes, i les àrees que portem són de canvi i transformació, però el ritme és més lent que voldríem.
En dos anys no podem canviar-ho tot, però en Educació, els projectes, la mirada, són transformadors. Ens acostem a la realitat de forma de diferent. Això ho defenso davant tothom i concretant. A Urbanisme igual. L’àrea de govern que porto ara, obrim la porta a transformacions en l’organització, l’auditoria, la relació amb les empreses municipals. Som un govern de canvi i transformació. Per més que la cultura política dels dos partits al govern és diferent, el govern és de canvi.
Però hi ha moltes coses que venen de l’anterior govern?
Cal tenir en compte que moltes propostes i accions del govern anterior (que governava en minoria) van ser aprovades per la pressió de l’oposició, ERC entre altres. Així que sí, efectivament trobem continuïtat, a partir de propostes nostres, molt clar en Educació i Administració.
Hi ha un ampli consens en considerar que aquest govern és d’un alcalde amb carisma i un partit, ERC.
ERC és un partit amb anys i tradició, té valors, principis i forma de treballar, i crec que tothom ens reconeix, agradi o no. Tot x Terrrassa neix molt recentment de la ciutadania, d’un lideratge carismàtic. En soc molt respectuós, Txt va guanyar de formar clara, té capacitat de connectar amb la ciutadania i té el seu projecte. En tot cas, parlem d’un únic govern. Sé de què parlo, jo he governat amb un govern de coalició que eren tres partits governant, aquí no, això és un govern de coalició, no coincidim amb tot, tenim visions diferents de molts problemes, però som capaces de treballar conjuntament.
Crec que nosaltres aportem una certa expertesa, som gent de projecte, de relat, de visió, d’estratègia, mentre TxT és de molta proximitat, i crec que la suma és molt bona. Aquest equilibri és molt important, calen paraules i fets, discurs i relat, a peu de carrer, els problemes immediats, però explicant cap a on va la ciutat.
Fins aquí sembla que tot s’ha fet bé…
El que hem fet malament ja ho dirà l’oposició. Però a mitjan mandat tenim oportunitat de fer moltes coses, i ja tenim bona valoració de la ciutadania. Segur que no hem estat capaces d’aprofitar tot el capital que tenim per transformar, però això també és normal, tenim experiència, però també un equip amb gent molt nova. La pandèmia tampoc no ha ajudat.
“Nosaltres aportem una certa expertesa, som gent de projecte, de relat, de visió, d’estratègia, mentre TxT és de molta proximitat, i crec que la suma és molt bona”
L’Espai Drets i altres entitats, també la Síndica de Greuges, han denunciat vulneració de drets humans a la ciutat, reclamant el compliment de la Carta Europea.
Tenen raó, i fa un paper que valorem molt, perquè ens posa davant el mirall i ens mostren la magnitud de problemes que podria quedar esbiaixada. Però també hem fet accions. Davant dels talls de subministraments, desnonament, sensellarisme… crec que som un exemple, però no ens sentim cofois ni tenim la feina feta, perquè se segueixen produint desnonaments. Durant la pandèmia s’han adequat escoles i l’alberg per atendre a persones sense sostres. Però és cert que queda molt a fer. I la predisposició és total. En som conscients. Són problemes de la ciutadania, no de cap entitat només.
“El POUM actual mana, saltar-se’l és molt difícil i pot ser molt car per a la ciutat”
Tornant a la covid, l’oposició al Ple i entitats ciutadanes afirmen que no s’han aprofitat totes les forces.
Per nosaltres ha estat la gestió d’un problema, però també és cert que ha accelerat canvis que ja prevèiem, en l’àmbit econòmic, de mobilitat, en el comerç, el treball. La gestió de la pandèmia feta pel govern ha estat bastant modèlica. Hem donat resposta, segons a les possibilitats, d’una forma àgil i ràpida des del primer moment.
Segur que es podia fer millor, però hem mantingut la informació, i hem compartit el que s’ha fet des del primer moment. Vull recordar, de totes maneres, que un 13 de març ens vam trobar amb tot tancat i tothom a casa, prenent decisions molt immediates en un context inèdit. Vam muntar un comitè de crisi, amb reunions de treball telemàtiques diàries, des del primer moment. Segur que va faltar el fet de donar informació ràpida, però superat el primer moment es va compartit tot. Els grups d’oposició i la ciutadania també van col·laborar amb esforços propis. Poso molt en valor la lleialtat de tothom en posar-se al servei de la ciutat i el govern.
Deixa un comentari