ERC-MES avalua el canvi d’alcalde: «una oportunitat per la ciutat desaprofitada»

No Comment
Carme Labòria, Isaac Albert i Pep Forn, del grup municipal ERC-MES, avaluen el procés de canvi d’alcalde, el divendres 17 novembre. Foto PV

 

El grup municipal d’ERC-Mes va explicar, el passat divendres en roda de premsa, la feina desenvolupada durant les darreres setmanes per possibilitar un govern de canvi a la ciutat i l’escenari en què queda Terrassa amb l’elecció d’un alcalde socialista sense equip ni projecte. «No volem retreure res a ningú», afirmà el portaveu del grups, l’Isaac Albert, «cadascú fa el que creu»; però, afegí, «el que va passar el dijous del Ple és molt incomprensible: el canvi era possible, estava totalment justificat, era necessari i el PSC s’havia autoexclòs, després de 38 anys, era el moment!». I tot i no «voler retreure», apuntà directament el PdeCat («volien estar al govern com fos») com a principal responsable.

Des d’ERC-MES s’ha explicat que es van treballar totes les opcions i que, només hi havia dues candidatures alternatives possibles al PSC, una candidatura de TeC o una d’ERC-MES que atorgués més consens i unís el bloc sobiranista. Una opció que, Isaac Albert, ha reconegut “vàrem descartar ràpidament per no tenir els suports necessaris i, sobretot, per no facilitar l’objectiu principal: aconseguir el canvi polític a la ciutat”.

També s’ha explicat, que es va treballar fins a l’últim instant amb el PDeCAT per poder-lo sumar a l’acord de canvi establert amb TeC incloent les seves propostes programàtiques a la futura acció de govern i creant una comissió o altres mecanismes de control per assegurar un seguiment i compliment d’aquests. “Hi va haver un moment durant el dia d’ahir que el pacte semblava possible, fins i tot malgrat el vot contrari de l’Assemblea que es va fer servir com excusa finalment per no facilitar el canvi”.

El portaveu d’ERC-MES, però, ha admès que un cop coneguda la posició final del PDeCAT es va tenir una sensació d’haver perdut el temps per un tema que es reduïa “a estar al govern o no” i on “es va emprar l’assemblea per una elecció que ja estava pressa”. En aquesta línia Isaac Albert ha conclòs afirmant “La política és saber sumar i definir projectes. Segurament es demanava molt a tothom, però la ciutat també hi guanyava molt: un canvi indispensable per la ciutat”.

L’entrada a un govern de canvi del PdeCat, de totes formes, no hauria estat massa problemàtica pel grup ERC-MES. En aquest punt, però, el portaveu va recordar que aquesta sí que era una qüestió de principis per Terrassa en Comú, i aquesta formació «ho va deixar molt clar des del principi».

Respecte a l’escenari en què se situa l’Ajuntament amb un nou govern socialista, des d’ERC-MES s’ha volgut destacar en primer terme el paper incomprensible dels cinc regidors que varen anunciar la seva dimissió fa 2 setmanes i el dijous van votar el candidat socialista: “Per responsabilitat, per dignitat, com podien votar ahir al candidat d’un partit que van afirmar públicament estava podrit?”.

La renúncia dels regidors, a més, va ser exclosa en el mateix ple de l’ordre del dia i, com explicà Isaac Albert, “això implica que no sabem qui seran els substituts, qui conformarà el futur govern i que, a la pràctica, s’hagi escollit un cartipàs actualment amb un alcalde i només dos membres més”. També s’ha recordat que el ja actual alcalde, Alfredo Vega, va dir públicament que els nous regidors depenien de si entraven o no a govern: “en definitiva, que el PSC torna a comportar-se com si la institució fos seva i els nous membres de la llista que entrin ho faran sense experiència, pel càrrec i per pur interès”.

En tot cas, preguntat per la eventualitat encara d’una moció de censura més endavant, si és que desapareguessin els entrebancs, l’Isaac Albert va certificà que «la possibilitat era ahir, ara oposició ferma, consistent i coherent, sense fer cap invent».

Redacció

Deixa un comentari