El grup municipal d’ERC-Mes insta a repensar les beques de recerca per a estudiants universitaris com a instrument de foment de la participació de les dones a la ciència i la innovació.
Per vuitè any consecutiu l’Ajuntament de Terrassa té previst obrir la convocatòria de beques de recerca per a estudiants universitaris amb l’objectiu, com explica el mateix Ajuntament, “de potenciar la recerca al Campus Universitari de Terrassa i contribuir a la potencialitat del nostre territori en aquest àmbit”.
Aquest any, les bases específiques de les tres beques programades han estat sotmeses per primera vegada a debat en Comissió Informativa de Cultura i Innovació. Des del grup municipal d’ERC-MES es demana que es reformuli el plantejament d’aquestes ajudes com a instrument per la promoció de la investigació entre les estudiants.
El grup d’ERC-MES ja va plantejar, a instàncies de l’Assemblea de dones d’Esquerra Terrassa (ADET), que hi ha un sostre de vidre en l’accés i reconeixement del paper de les dones a la ciència. ERC-MES manifesta que hi ha poques dones estudiants en un centre com la UPC (només un 18-20 per cent en els graus d’enginyeria) i que demanden d’una promoció prèvia a la universitat de les vocacions científiques i tècniques.
Per a ERC-MES, les dades corroboren una pèrdua del potencial femení a la universitat a partir de la lectura de la tesi doctoral i cal incentivar mesures, com ara les beques de recerca, per incentivar a les dones a promocionar-se en un món fins al moment poc igualitari. De fet, les dones són la minoria en totes les etapes de la carrera acadèmica de la universitat, però especialment en els llocs de poder de la piràmide organitzacional universitària, amb menys d’un 20% de catedràtiques. Si ens centrem en universitats de ciències i tecnologia, com pot ser la UPC, la situació s’agreuja, amb un 25-30% de dones als estadis intermedis de la carrera acadèmica i només un 8% de catedràtiques. Això evidencia la presència d’un sostre de vidre, existent en aquest camp igual que en la majoria d’àmbits laborals.
Per aquests motius, des d’ERC-MES s’espera que després del requeriment realitzat a la Comissió Informativa de Cultura i Innovació es revisi les bases específiques d’aquestes beques i s’inclogui el criteri de gènere com a factor de valoració positiva. Així mateix es veuria amb bons ulls que s’ampliés el nombre de beques de recerca a atorgar per part de l’Ajuntament i es dotessin de forma adequada per possibilitat l’accés i l’èxit dels mateixos al màxim nombre de persones possible.
Així mateix, des de l’Assemblea de dones d’Esquerra Terrassa s’ha demanat que s’aprofiti aquesta revisió per la incorporació d’un factor de respecte a la maternitat en el temps d’obligació de compliment de la beca. Per entendre’n, quan una investigadora es queda embarassada normalment no s’atura el temps del qual disposa per fer la seva recerca ni se li contempla una baixa. Un factor que, des de beques facilitades pel mateix Ajuntament es podria contemplar, incentivant la conciliació de la carrera acadèmica amb la vida personal.
Deixa un comentari