Aquesta diplomatura pròpia de la UPC celebra el seu desè aniversari.
Des de l’inici de la titulació, s’han graduat 183 estudiants i més de 700 persones més grans de 55 anys han cursat assignatures del seu pla d’estudis.
El pròxim dia 12 de juliol es graduen els 14 estudiants que formen la vuitena promoció del diploma UPC en Ciència, Tecnologia i Societat per a més grans de 55 anys, integrats des d’aquest curs dins de l’oferta formativa de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Des de l’inici d’aquesta diploma, l’any 2008, s’han graduat un total de 183 estudiants residents majoritàriament a Terrassa i a altres ciutats properes com Matadepera, Sabadell, Viladecavalls, Moià o Barcelona. La preinscripció per al proper curs acadèmic ja està oberta.
Els 14 estudiants de la vuitena promoció rebran el diploma el dia 12 de juliol, a partir de les 18.15 h, en un acte acadèmic que tindrà lloc a la sala d’actes de l’edifici històric de l’ESEIAAT (C. Colom, 1). Assistirà un representant de l’Ajuntament de Terrassa, la vicerectora d’Ordenació Acadèmica de la UPC, Núria Garrido; el sotsdirector de l’ESEIAAT, Joaquim Marqués; la presidenta de l’Associació ACTES, Ana Maria Masachs, i la professora del diploma Carme Carrió, que actuarà com a padrina de la promoció i que serà l’encarregada d’impartir la lliçó magistral titulada ‘L’envelliment: canvi, adaptació i aprenentatge’.
Carme Sarrió és llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació i ha realitzat cursos de doctorat en l’àmbit de l’educació d’adults a Europa. Ha exercit com a professora durant 16 anys a la UNED als centres de Cervera i Terrassa, en les àrees de Teoria de l’Educació i Educació Permanent. És professora del diploma UPC en Ciència, Tecnologia i Societat, des de l’inici del programa (2008) i imparteix l’assignatura ‘Tècniques d’organització i treball de la informació’. Carme Carrió també ha estat coordinadora pedagògica del projecte Barri Educador a Manresa l’any 2000 i directora de l’Aula del Coneixement des del 2001 a la mateixa ciutat. Gràcies a aquest projecte va ser finalista del premi Barcelona Innovació Educativa de l’Ajuntament de Barcelona, amb la publicació del llibre ‘L’aula del coneixement’.
ALUMNES D’ÚLTIM CURS DEL DIPLOMA “CIÈNCIA, TECNOLOGIA I SOCIETAT”. FOTO: ANA BELÉN MESA
10 anys d’estudis singulars per a estudiants singulars
Com vam explicar recentment, el diploma UPC en Ciència, Tecnologia i Societat per a persones més grans de 55 anys celebra aquest curs el seu desè aniversari. L’any 2008 es va posar en marxa aquesta titulació pionera i singular, amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, la Fundació Mina Aigües de Terrassa i l’Agrupació pedagògica Tecnos. Des de llavors, s’han graduat un total de 183 estudiants, residents majoritàriament a Terrassa i a altres ciutats properes com Matadepera, Sabadell, Viladecavalls, Moià o Barcelona, i han cursat cursos complets o alguna de les assignatures 700 persones més grans de 55 anys.
Per arribar a obtenir el diploma universitari, aquests estudiants han hagut de superar tres cursos i 12 assignatures vinculades a àrees diverses del coneixement, com ara l’economia, les tecnologies de la informació, la psicologia, la història de la ciència i la tecnologia o tecnologia i sostenibilitat. Cada curs s’estructura en dos quadrimestres (tardor i primavera), durant els quals els estudiants han de cursar 78 hores de classes presencials i altres de treball personal a casa o a la biblioteca.
Els responsables del disseny de la titulació han tingut en compte la singularitat dels estudiants pels quals ha estat dissenyat el diploma i ho han fet sota paràmetres diferents de com es planteja bona part de la formació universitària. Per això, el programa docent és obert, interdisciplinari i molt flexible, de manera que els estudiants puguin fixar el seu aprenentatge en funció de la seva preparació prèvia i la disponibilitat horària.
Preinscripció oberta
La preinscripció per al curs que ve es pot realitzar de dilluns a divendres, de 9 a 13 h, a les oficines de l’edifici Campus, planta 1 (C. Colom, 2. Terrassa) entre els dies 3 i 14 de setembre. Telèfon d’informació (en l’horari esmentat): 93 739 86 71 i correu electrònic: diploma.eseiaat@upc.edu
Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT) es preveu que d’aquí a unes dècades el nombre de persones majors de 60 anys passarà de 672 milions a 2.000 milions i segons el Secretariat d’Estat de la Seguretat Social, només el 44% dels majors de 55 anys es troba en situació activa. Amb aquest programa propi de la UPC s’està donant una oportunitat d’aprenentatge i sociabilitat a persones en situació laboral no activa però en condicions físiques i mentals encara pròpies de l’etapa adulta.
Experiències similars a Catalunya, Espanya i al món
Els responsables i impulsors del diploma UPC en Ciència, Tecnologia i Societat s’han fixat en experiències similars d’arreu del món. De fet, a Terrassa, l’Aula Gran, que té lloc cada dijous també a l’ESEIAAT, ja funciona des de fa molts anys i amb gran èxit de participació, amb una programació estable. Per la seva part, els exalumnes del diploma UPC “Ciència, Tecnologia i Societat” per a més grans de 55 anys, estan vinculats a una programació estable d’activitats culturals que tenen lloc durant tot l’any i que organitza l’associació ACTES (Alumni Ciència, Tecnologia i Societat).
Web del Diploma UPC en Ciència, Tecnologia i Societat:
https://diplomasenior.eseiaat.upc.edu
Deixa un comentari