La Marea Blanca rep el compromís del Govern de destinar 100 milions per reduir les llistes d’espera

No Comment

La Marea Blanca de Catalunya va dur a terme el passat 28 de febrer una acció pacífica consistent en l’ocupació de la Vicepresidència del Govern de la Generalitat. Aquesta acció simbòlica s’emmarcava dintre de la campanya #Volem100iMes, per tal de reclamar que s’incorporin als pressupostos de la Generalitat els 100 milions d’euros destinats a reduir el problema de les llistes d’espera en la sanitat pública. Arrel d’aquesta acció, la Marea Blanca i membres de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa es va reunir el passat dia 20 de març amb el Secretari d’Economia i el Director del Servei Català de la Salut per plantejar-los directament aquesta reivindicació.

En aquesta trobada, els representants del govern van reiterar el seu compromís de reduir en un 50% el temps mitjà d’espera en proves diagnòstiques, reduir en un 50% el temps mitjà d’espera en primeres visites a l’especialista, i reduir també en un 10% els pacients en llistes d’espera per intervencions quirúrgiques generades per l’increment derivat de la reducció del temps d’espera en el procés diagnòstic.

La Marea Blanca informa que els representats del govern també van recalcar que el pressupost 2017 de la Generalitat inclou 57 milions d’euros per a la millora de les llistes d’espera. Aquesta valoració ha tingut en compte les millores de gestió i que entre 2 i 3 setmanes després a l’aprovació dels pressupostos 2017 es formalitzarà un Acord de govern que establirà un nou límit de despesa meritada per al Departament de Salut que se situarà entre 900 i 1.000 milions d’euros més que la despesa inicialment prevista al Pressupost. Fet que permetrà disposar, si resulta necessari, d’un pressupost per a la millora de llistes d’espera de fins a 100 milions d’euros. En la primera valoració de progressió de les llistes d’espera, prevista per a finals de juny del 2017, es determinarà si cal ampliar el pressupost destinat a la seva millora en la xifra esmentada.

botomalarrassa

Des de la Marea Blanca de Catalunya es valora positivament el compromís per escrit  del Govern de la Generalitat d’arribar fins als 100 milions d’euros. Asseguren això que sí que restaran atents i vigilants al seu compliment. De fet, confien en que aquest esforç suposi, entre d’altres,  una reducció anual efectiva mínima del 10% dels pacients pendents d’intervencions quirúrgiques.

La Marea Blanca insisteix en la «necessitat de que els pressupostos anuals de la Generalitat s’assumeixin directament el mínim de 100 milions anuals i que es consolidin sense haver d’esperar a posteriors implementacions pressupostàries». D’aquesta forma es reflectiria «la voluntat política tant del parlament de Catalunya com dels diferents governs de la Generalitat que succeeixin a l‘actual la prioritat política d’acabar amb el patiment individual i familiar que suposen les llistes d’espera a dia d’avui per als malalts i malaltes, així com per a les seves famílies».

Davant aquesta situació de real emergència, la Marea Blanca considera que «és imprescindible un major increment pressupostari com alhora un canvi de gestió estructural», amb una major inversió en prevenció i promoció de la salut i sobretot en atenció primària, i reclama que es tornin a obrir els serveis tancats per anteriors governs.

Font: mareablanca.cat/comunicat-de-premsa-reunio-generalitat-volem100imes

Related Articles

Deixa un comentari