La Resclosa, cervesa artesana amb segell terrassenc

No Comment

Dintre dels productes de proximitat, la cervesa artesana està vivint un boom per les seves característiques. Un article que s’elabora amb ingredients totalment naturals (aigua, llevat, malta i llúpols) i que no porten additius artificials ni conservants.

Molts són els que han iniciat un projecte de fabricació pròpia i distribució, entre els quals tenim al terrassenc Sergi Closa, precursor de la cervesa artesana La Resclosa.


Detall de l’entrevista amb el Sergi Closa de La Resclosa. Foto @Fco Javier Amador

Qui hi ha rere la cervesa artesana La Resclosa?

Sóc un cerveser nòmada que vol un projecte diferent, nou, innovador, que només hi és a Terrassa, que anirà traient més cerveses noves. Amb un tracte molt proper, de tu a tu, on la relació amb els bars i restaurants es basa en la garantia que cuiden el material. A les persones a qui li portem les caixes li expliquem com funciona tot i cuiden el producte. La cervesa industrial està feta d’una manera, mentre que l’artesanal és més natural i sana.

Quan, com i per què arribes a fer cervesa artesana?

Fa cinc anys la Marina, la meva ex-parella, em va regalar un curs de tast de cerveses del món i a partir d’aquí va haver una inquietud de voler descobrir més enllà d’aquell curs. Poc després vaig descobrir a Sabadell una microcerveseria que feia un curs que durava dos dies de com fer cervesa a casa. Em va agafar el “mono” i vaig comprar tot el material per fer cervesa artesana, on vaig descobrir que la cervesa és tot un món amb diferents maltes, llúpols, llevats i fins i tot l’aigua influeix.

A partir d’aquí vaig fer cervesa a casa, al principi sortien com una “bonyiga”, però després de molt assaig i error vaig aconseguir-ho i vaig començar a repartir cervesa i a la gent li agradava. Em vaig centrar en dos estils, quan vaig conèixer al Víctor de la cervesa La Mola, a Viladecavalls, qui em va oferir anar a produir a casa seva, i a partir d’aquí no he parat.

Amb quines dificultats t’has trobat o encara et trobes?

Per començar l’elaboració, molt assaig i error, quan vaig començar a casa vaig fer molta cervesa i cap s’assemblava a la que jo volia. Fins que estabilitzes la recepta fas molta birra i vas fent petits canvis fins a aconseguir el que vols. Jo vaig començar l’EPA fa cinc anys, i fins fa dos no vaig estabilitzar-la i aconseguir la cervesa que tenia al cap. Ara ja tinc la recepta mare i a partir d’aquí ja la puc reproduir de manera constant, tot i que sempre variarà una mica.

També la gent encara té a la ment les cerveses industrials, les quals, veient que han perdut l’1% de vendes, estan traient noves cerveses “artesanes”, però les nostres tenen matisos, més gustos, més sabors, més aromes. No és que a la gent no li agradi la cervesa artesana, és que encara no n’ha trobat la seva, perquè tothom té la seva cervesa artesana.

Com la dones a conèixer i aconsegueixes vendre-la?

Picant molta pedra, és un producte molt sensible, i has de trobar els bars i particulars que ho accepten, perquè estem acostumats a la cervesa industrial que va a la nevera i que dura molt temps, però la cervesa artesana s’ha de tenir guardada d’una certa manera, a la nevera dempeus perquè té el pòsit i té una caducitat més curta.

També em trobo el tema dels preus. Una cervesa industrial te’n vas al súper i et costa 40 cèntims, i a mi em costa molt més produir-la, llavors he d’augmentar els preus perquè em surti rendible, i em trobo en una estira i arronsa amb els bars i restaurants i s’ha d’equilibrar amb la venda a particulars.

Això implica tocar moltes portes per oferir el teu producte i anar a moltes fires. Així i tot costa molt, a més a més hi ha un boom de la cervesa artesana, hi ha molta gent, som molts i costa. D’això no es viu, jo encara sort que pago la fornada, però com m’agrada segueixo fent-ho, és un projecte a llarg termini.

Explica’ns com són les teves cerveses.

Fins ara les meves cerveses, l’EPA i la Porter, són d’estil anglès, per la qual cosa els ingredients són anglesos, malta d’ordi, llevat i llúpol. L’aigua és del Ter, un 50% amb un 50% tractada amb osmosis, vigilant el pH de l’aigua.

L’EPA (English Pale Ale) té un color taronjós amb escuma blanca i cremosa, un aroma afruitat amb tocs cítrics i florals i de gust refrescant i lleugera amb final amarg.

La Porter és de color marró fosc-negre amb escuma color canyella persistent i cremosa, un aroma amb tocs torrats i xocolata i un gust lleugerament amarg i un punt sec amb notes suaus de regalèssia i final de xocolata.
L’APA (American Pale Ale), que surt ja, tindrà els ingredients americans, tant la malta, com el llevat i el llúpol.

D’on sorgeix el nom i el logotip?

Tenia molts noms en ment, i un amic, el Nances, em va dir: «perquè no li poses la Resclosa, així jugues amb el teu cognom?», i la mateixa resclosa que és la paret per pujar el nivell de l’aigua. El logotip el va fer en Lluís Pi, li vaig dir que innovés i aquest va ser el resultat. També ha fet les etiquetes.

I les que personalitzes?

Sí, hi ha qui per celebrar un aniversari per exemple, em demana una producció petita personalitzada, on es dissenya l’etiqueta i es treu una partida d’EPA o Porter. He fet pel bar Vinyeta, o el grup de rol Stastarat.
També faig una cervesa especial amb l’aigua mineromedicinal de termes Baronia de Les, a la Vall d’Aran, amb una producció 3.000 ampolles amb cinc edicions. La Judit Nogueres, directora de les termes, em va proposar fer una cervesa amb l’aigua d’allà i vaig pensar que era una bogeria, ja que té el pH de 9 quan per una cervesa és de 5.7. Ho vaig provar i va sortir bé. És una cervesa més dura, rugosa, llúpols menys forts per donar importància a l’aigua, no porta dry hooping. És exclusiva d’allà, és molt curiosa i s’ha de prendre freda.

Com és el procés d’elaboració?

Un cop tens la recepta mare, cuinar-la és un dia i després uns 10 dies per a la primera fermentació amb el dry hooping inclòs i l’embotellem. Això ho fem amb una màquina pràcticament manual i xapem a mà, la veritat que és el més feixuc. Tot i així prefereixo les ampolles als barrils perquè arriba a tot arreu.

On elabores?

Vaig començar amb la Mola, però necessitava produir més i coneixia als companys de la Calavera, que està a Ripoll, en Miquel, en Marc i en Carles, que a més m’assessoren bastant, ja que són uns cracs, ells fa més de vuit anys que estan fent cervesa. Així vaig passar de 250 litres a 1.250 litres, unes 3.000 ampolles, l’EPA l’elaboro cada tres mesos i mig o quatre.

On et poden trobar?

Al Vinyeta, a Casa Evaristo, Soul&Pub, al Cafè del Candela, al Disset, a la Cuina d’en Brichs, Damunt un Cel de Fil, la Revolta, a autoservei Ignasi Pujol, a l’Origen del Vi, al supermercat Agogo, al Kau de les Fades, a la Colmena, a l’Antic de la Plaça a Sant Cugat, al Ristol de Viladecavalls i a la formatgeria La Frasera Vacarisses.

Ana Belén Mesa

Related Articles

Deixa un comentari