La UPC-ESEIAAT i la Universidad Autónoma de Chiapas col·laboren en crear un sistema resistent als terratrèmols

No Comment

Aquest sistema de reforç per a obres de maons evitarà l’ensorrament d’edificis a la regió de Tehuantepec i la regió de Chiapas, que va quedar totalment arrasada pel sisme més fort de què es té notícia en els darrers 100 anys.


A l’esquerra, Lluís Gil del grup LITEM de la UPC, amb Franciso Alberto Alonso, de la Universidad Autónoma de Chiapas. Foto: UPC-ESEIAAT

El director del Laboratori per a la Innovació Tecnològica d’Estructures i Materials (LITEM) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC a Terrassa), Lluis Gil, i el catedràtic de la Facultad de Ingeniería de la Universidad Autónoma de Chiapas, Francisco Alberto Alonso, han arribat a un acord per desenvolupar un projecte d’R+D que permetrà fabricar un nou tipus de reforç per a obres de maons resistents als terratrèmols. Aquest sistema servirà per reconstruir amb criteris de màxima seguretat i eficiència la regió de Tehuantepac, assolada l’any passat amb un sisme de 8,2 en l’escala de Richter.

El setembre d’aquest any ha fet un any d’ençà que Mèxic va patir el terratrèmol més violent dels darrers 100 anys. L’epicentre es va situar a  l’Istme Tehuantepec i el sisme va ser detectat amb 8,2 graus en l’escala de Richter. La sacsejada de la terra  va ser tan forta que va ensorrar més de 10.000 edificis  de la regió i milers de persones es van quedar sense el seu habitatge i sense les infraestructures pròpies de qualsevol ciutat.

Ara,  Lluis Gil, director del Laboratori per a la Innovació Tecnològica d’Estructures i Materials (LITEM) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i Francisco Alberto Alonso, Catedràtic de la Facultad de Ingeniería de la Universidad Autónoma de Chiapas, han arribat a un acord per començar a desenvolupar un nou tipus de reforç sostenible i econòmic per a obres de maó que pugui ser resistent als terratrèmols i adaptat a les característiques geològiques de Tehuantepec i la regió  Chiapas.

Segons han explicat els dos investigadors, la primera fase del projecte implicarà realitzar una anàlisi exhaustiva dels materials de fabricació de maons disponibles en la regió, i establir un coeficient de disseny que garanteixi la resistència. I és que, actualment, el maó que utilitzen la major part dels constructors de la zona és artesà i la seva resistència a terratrèmols és mínima. Per això, els investigadors també realitzaran un estudi per tal que es tingui en compte en l’aplicació de les normatives legals de construcció de Tehuantepec i a la regió de Chiapas i augmentar així el grau d’exigència pel que fa a la resistència.

Posteriorment, el grup d’R+D que lidera Francisco Alberto Alonso modelarà experimentalment el nou maó i els investigadors del LITEM de la UPC s’encarregaran de la modelització numèrica. D’aquesta manera es podrà fabricar un maó a base de ciment i sorra amb un estudi previ de la seva dosificació que permeti construir envans recosits i suficientment resistents a terratrèmols tan agressius com el de setembre de l’any passat. A més els maons es podran reforçar amb un sistema de tèxtils i morters que augmentarà la seva ductilitat.

Related Articles

Deixa un comentari

cacaus Alternativa3