Malalai Joya, exdiputada al Parlament afganès: “És mentida que els talibans han canviat, són més cruels que mai»
Malalai Joya, exdiputada al Parlament afganès, al centre de la imatge
Miquel Gordillo
La situació catastròfica de les dones afganeses i que en general viu el país, va centrar l’atenció el passat 25 de gener als Amics de les Arts. Malalai Joya, exdiputada al Parlament afganès, va acudir a la ciutat en un acte organitzat per Malarrassa i l’Observatori dels Drets Socials. Així, vam poder escoltar un testimoni en primera persona sobre la «tràgica història que torna a repetir-se al nostre país», des que el setembre de 2021 es va tornar a proclamar l’Emirat Islàmic, i que ha portat de nou la «ideologia absurda i podrida dels talibans i els senyors de la guerra». Tot plegat, després de dècades d’intervenció estrangera i de la «fallida guerra de l’OTAN».
«Els EUA han comès incomptables crims de guerra al nostre país», assegurà Joya; un dels darrers exemples, quan van disparar contra la multitud que esperava a l’aeroport per fugir del país, amb l’excusa de disparar els talibans, causant 9 persones mortes incloses dones i infants.
Joya exposà clarament la crueltat dels talibans des que van arribar al poder: l’expulsió de dones i nenes de l’educació i de la vida pública, execucions i tortures, genocidis de minories ètniques, desaparicions de periodistes i artistes, exilis, etc. En aquesta línia, la diputada mostrà imatges colpidores de l’atemptat recent a un centre educatiu a Kabul en què van morir 50 estudiants, la majoria dones.
«Us animo a qüestionar la mentida que els talibans han canviat, són més cruels que mai», assegurà. «Hi ha 25 milions de pobres al país, i per descomptat, la situació de les dones ha anat a pitjor». El darrer exemple il·lustratiu que va transcendir ha estat el de la jove diputada de Kabul, Mursal Nabizada, que va ser assassinada el passat gener.
«‘Pa, treball i llibertat’, i ‘L’Educació és el meu dret, Reobriu les escoles’, han estat sempre les nostres consignes per reforçar els moviments de dones al país», assegurà Joya. Un país marcat per la pobresa («més de la meitat del país passa gana»), el tràfic d’opi i la inseguretat. La diputada explicà sense miraments com és d’habitual que les famílies hagin de vendre els seus fills o els mateixos òrgans per sobreviure.
En la seva intervenció davant una cinquantena d’assistents, Joya cridà per la solidaritat de les forces progressistes, tot assegurant que «les nacions només es poden alliberar per elles mateixes», va dir, a la vegada que obria la mà a la solidaritat internacional. Per això, la Malalai procura explicar aquesta realitat allà on la conviden: «en la meva opinió, hi ha dos superpoders: els EUA i l’opinió pública mundial».
En la presentació de l’acte, l’advocat i activista pels Drets Humans, Joan Tamayo, assenyalà la contradicció que el 23 de gener va ser el Dia Internacional de la Llibertat declarat per Nacions Unides, quan precisament hi ha manca de llibertat! D’aquí que «el testimoni de la Malalai ens mostri una realitat que aquí ja havíem oblidat».
Deixa un comentari