Membres de l’OCM, Espai Drets i grup de suport del Consell d’Entitats, avui dissabte al Raval, denunciant irregularitats del procés de votació a Síndic. MG
Que s’anul·li el procés i que es revisi. Per deixar-ho clar, l’OCM insisteix a denunciar negligència a l’hora de regular el sistema de vot per al nou Síndic de Gregues. Així ho ha explicat l’entitat en una roda de premsa aquest matí de dissabte al Raval de Montserrat, en la línia del comunicat públic que va emetre divendres. Membres de l’entitat han estat acompanyats en les seves queixes per persones d’altres col·lectius, com l’Espai de Defensa dels Drets Socials i del Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana.
Manifesten que han arribat aquí per haver corroborat amb proves l’existència d’irregularitats, comeses per algunes de les candidatures, que vulneren el drets de vot i un procediment adequat. D’aquesta forma, l’Observatori ha volgut posar de manifest que no hi ha un reglament que reguli el vot, ni comissió de control de la participació. Tot plegat, segons l’entitat, hi ha “una falta de transparència suficient per què es pugui dur a terme una observació i supervisió independent”.
«El procés que s’ha organitzat no reflecteix que s’apliqui la llei de consultes ni cap reglament. Ens preocupa que no hi hagi cap garantia, que es pugui permetre el frau, i hem detectat irregularitats”, ha apuntat Xavier López, que reconeix que el sistema escollit permet el vot delegat: “només amb el número de DNI i la data de naixement, un tercer pot votar a través de la web”.
D’aquesta forma, asseguren que el sistema de vot electrònic dóna peu a que es puguin cometre irregularitats, de les quals OCM assegura disposar de proves fefaents. «Tenim proves d’intercanvis de correu en què es demanen aquestes dades per fer el vot a través d’un tercer. Creiem que això és prova per deslegitimar tot el procés, ha manifestat Oscar G. Villa. “Hem observat a través de la pàgina de votacions moviments que no són gens normals, i ha reclamat que “una fórmula seria posar més taules amb urnes”. A més, des de l’entitat asseguren que no és ètic per a la institució del Síndic de Greuges que qui ocupi el càrrec acabi arribant-hi a través d’aquests fets.
Al temps, i com a persones vinculades a diferents col·lectius, manifesten que es plantegen presentar una denúncia davant el Síndic de Catalunya “per tal que prengui part en detectar les irregularitats detectades, i per què determini quins han de ser els procediments més adequats per aquest tipus de consulta”.
Per les entitats denunciats, tot plegat fa que es vulneri la Llei 10/2014 de 26 de setembre, anomenada de consultes populars no referendàries i altres formes de participació. Aquesta llei, que “hauria d’haver estat la base jurídica que regulés el procés de consulta, diu l’OCM, “ofereix les garanties mínimes que han de contemplar els principis democràtics, com són la llibertat de tot, la identificació plena de l’elector/a, i el canal de votació garanteixi que qui vota és la persona legitimada per fer-ho.”
Demanen el suport dels grups polítics
En la denúncia efectuada, s’apel·la igualment als grups polítics locals per què se’ls escolti, i els permetin manifestar els fets en la propera Junta de portaveus municipal, a banda de demanar una auditoria del procés consultiu i saber l’abast de les irregularitats. En aquesta línia, el regidor d’ERC, Carles Caballero, que és també president de la Comissió de Transparència de l’Ajuntament, ha expressat via Twitter que sol·licitarà les adreces IP dels ordinadors fets servir per efectuar els vots.
@ocmterrassa Dilluns al matí sol.licitaré el registre d’IP del procés d’elecció del síndic o síndica de greuges mitjançant vot electrònic
— Carles Caballero (@CarlesCaballero) 9 de desembre de 2016
Recompte de suports virtuals i presencials
Ara, s’ha de veure com prospera aquest assumpte i les respostes que s’hi donen als fets denunciats. A tot això, diumenge finalitza el termini de votació, i dilluns dia 12, a les 18.30 hores, l’Ajuntament convoca de forma oberta al recompte de suports virtuals i presencials de l’elecció al càrrec de Síndic de Greuges. El reglament estipula que tenint en compte el resultat de la consulta ciutadana i prèvia valoració de la Junta de Portaveus, l’Alcalde sotmetrà al Ple Municipal l’elecció del candidat o candidata al càrrec de Síndic/a Municipal de Greuges de Terrassa.
2 Comments
albert roma cabeza
12 desembre 2016 - 17:43No deixa de ser curiós que a Rubí no hi havia ningú que es presentés per ser Síndic.Tampoc ningú no ho havia proposat. L’alcaldessa va proposar una persona que acabava de jubilar-se, empleada de l’ajuntament en un ple es va posar a votació a tots els partits, es va acceptar per majoria i punt. Cap problema fins ara, que porta uns tres mesos l càrrec. El que és molt estrany és que a Terrassa hi hagi 8 persones que es presentin per aquest càrrec. Penso que no és normal en un càrrec no remunerat !! Tanta predisposició a treballar i defensar els demés no deixa de ser estrany. Per no dir sospitós. Perdoneu-me, però avui dia ningú fa res per res. Som humans. No serà una treta per fer de llançadora a un lloc polític??? Atenció doncs.
Finalitza el recompte de vots per a Síndic, amb més polèmica pel model de votacions emprat - Created by Redacció malarrassa - In category: Destacats, Política / Societat - Tagged with: - malarrassa - El periòdic independent i gratuït de Terrassa
30 gener 2017 - 9:47[…] entre el vot presencial i virtual prou clara per què, com a mínim, es tinguin en consideració les denúncies efectuades per l’Observatori Ciutadà Municipal i altres entitats, que han demanat que s’anul·li el procés, així com el clam per una auditoria que […]