No se’n parla tant dels efectes del canvi climàtic, quan té més importància del que l’agenda marca. Dins del marc de la Fira de Medi Ambient, es va dur a terme dimarts a la Biblioteca Central aquesta xerrada sobre combustibles fòssils, o millor dit, de com enfocar una necessària transferència energètica per combatre el canvi climàtic.
L’enginyer industrial Ramon Sans fou el convidat per parlar sobre aquestes qüestions. També és vicepresident de CMES (Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible), i autor dels llibres El col·lapse és evitable (2014) i més recentment La darrera oportunitat (2016). «Fa un any jo deia que hi havia solució, ara matiso, crec que sí». Per tant, un optimisme moderat que sembla virar cap al pessimisme davant la situació global i dels passos que s’estan duent a terme per mitigar el canvi climàtic. Segons Sans, «no sabem ben bé la magnitud del problema i com respondrà el planeta, tot i que els efectes són ben visibles”.
Ramon Sans parla sobre el model de transició energètica a la Biblioteca Central. Foto: MG
La intervenció d’en Sans va estar centrada en la lluita contra l’ús de combustibles fòssils, i en la necessitat d’evolucionar cap un consum basat en energies renovables, l’anomenada Transició Energètica del segle XXI. «Estem cremant els combustibles fòssils de manera accelerada, en queden com a molt per uns 40 o 50 anys, estirant del carbó», ens deia, i afegia: «l’etern creixement s’ha acabat, els recursos del planeta són finits i ens hem dedicat a malgastar-los».
La seva aposta passa per aprendre a usar l’energia en lloc d’abusar-ne. «Primer de tot, ens hem de formar. Quan ho analitzem una mica, no s’entén el malbaratament d’energia que estem fent». En paraules de l’expert, abans del 2050, «al ritme que portem, s’esgotaran totes les reserves de carbó, petroli, urani i gas». Altra dada preocupant, és que «necessitem molts més boscos per restablir els valors normals de diòxid de carboni de fa 100 anys», i no sembla aquest el camí que s’està seguint vista la desforestació global.
Per tant, l’aposta és clara: «Amb les renovables en tenim prou: l’energia eòlica, hidràulica, biomassa, marina, geotèrmia, i sobretot, amb la solar, en podem produir de sobres l’energia que necessita consumir el món en un any». A més, amb els fòssils tenim pèrdues d’energia. A mode d’exemple, quan es crema un litre de petroli, que pesa 0,87 kg, aboquem a l’atmosfera 2,7 kg de diòxid de carboni».
El ponent n’és conscient dels interessos econòmics dels grans lobbies, que intenten minimitzar els efectes del canvi climàtic. «La temperatura del mar Mediterrani està pujant, ja no és notícia que les sardines no creixin a causa de que s’està morint el grill que mengen», afirmà, o també: «No pot ser que a primers de juny estem a 31 graus, això anys enrere no ocorria». Per sans, el problema és que el canvi climàtic es mou molt més ràpid que la transició energètica.
Transició energètica, solució per al mediambient i per a l’economia
La transició energètica no és només necessària, sinó també una solució per al mediambient i per a l’economia. Per al professor els números calculats són prou clars. Prenent com a exemple Catalunya, ens gastem 20 mil milions d’euros anuals en comprar combustible, entre d’altres aquí ni a l’estat en produïm, sumant el transport, la distribució, la refineria i els impostos. Doncs ens estalviaríem fins a 280 mil milions fins el 2050 invertint en renovables. Sense oblidar la generació de llocs de treball en aquesta inversió. Però clar, algú guanya tots aquests diners que ens gastem, són gent que compren governs i mitjans de comunicació, el que faci falta», asseverà Sans.
Sans també mostrà la seva confiança en l’hidrogen com a mètode d’emmagatzematge de l’energia. Destacà també que ens cal ser més eficients, reduint, reutilitzant i reciclant. I una altra recomanació: fugir de les grans multinacionals i apuntar-nos a rebre energia verda, per exemple a través de la cooperativa Som Energia.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari