Aquests dies s’ha fet públic que Mina d’Aigües de Terrassa continua intentant impedir o, com a mínim, molestar quan més possible i reclamar diners, en contra de l’efectiva municipalització i establiment d’un control públic, ciutadà i democràtic del servei d’abastament d’aigües a la ciutat. Ara, l’Autoritat Catalana de la Competència de la Generalitat demana a l’Ajuntament de Terrassa un informe preceptiu perquè la municipalització del servei d’abastament d’aigua tingui totes les garanties. Però, malgrat els pesi, el moviment en favor de l’aigua com a dret i servei avança arreu. Publiquem, pel seu interès, l’article de l’entitat Aigua és vida recentment publicat a la premsa de Girona. Viñas i Fajula (acaldes de Salt i Sarrià, recorden que des dels seus respectius consistoris ja treballaven en la línia d’una gestió pública.
Consens i una voluntat decidida s’entreveuen ja en el camí cap a la gestió municipalitzada de l’aigua. L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el de Sarrià, Narcís Fajula, valoren positivament l’anunci que va fer dilluns l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), que va manifestar el seu “compromís indubtable i ferm” per un model públic al 100% del servei de l’aigua a partir del 2020, un cop acabi la concessió actual. Viñas (ERC) precisa, de fet, que assolir aquesta municipalització a les tres poblacions ja és la línia en què treballaven tant el consistori que ell encapçala com el de Sarrià. Celebra, en aquest sentit, que l’Ajuntament de la capital gironina també s’hi sumi i comparteixi aquesta mateixa visió. Fajula (ERC), per la seva banda, exposa que a Sarrià ja van parlar sobre el fet de remunicipalitzar aquest servei bàsic quan Roger Torrent era l’alcalde de la població.
Sarrià va posar aquesta qüestió sobre la taula arran de l’ordre judicial del setembre del 2017, que encarregava als tres consistoris la gestió d’Agissa (Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter) en substitució del soci privat de la societat, Girona SA. Fajula indica que ja en aquell moment s’ho van agafar com un repte, amb la finalitat de demostrar que es pot crear una infraestructura municipal que porti amb èxit el servei. “És un bé que ha de ser de tothom i és satisfactori que sigui gestionat pels ens públics. Per tant, a partir del 2020, no és necessari que es torni a treure a concurs una nova concessió privada ni semiprivada”, afirma.
El grup municipal de la CUP de Girona també celebra que “el PDeCAT finalment hagi decidit pronunciar-se a favor de la gestió pública de l’aigua a la ciutat”. No obstant això, la formació pensa que aquesta és una qüestió que supera la responsabilitat de l’actual govern de Girona: “És el moment que tots tres ajuntaments es dotin d’un calendari d’actuacions des d’ara fins al 2020 que prevegi totes les gestions i tràmits que garanteixin les condicions per fer efectiva la recuperació del servei.” La CUP reclama “la creació d’un marc de treball que inclogui moviments socials i entitats de Girona, Salt i Sarrià per tal que el procés de municipalització pugui ser seguit per la ciutadania i per garantir, així, la màxima informació, implicació i consens social en els passos que es faran”.
El 1976 el servei va passar a mans privades (Girona SA) i des del 1992 és a càrrec de l’empresa mixta Agissa. El 25 de setembre del 2017, però, el jutjat d’instrucció 2 de la capital gironina va decidir apartar Girona SA (que té el 80% d’Agissa) de la gestió de la societat per presumptes irregularitats. La mesura cautelar es va prendre a proposta de la fiscalia anticorrupció, en el marc d’un procediment que es va iniciar per una denúncia de la CUP de Girona.
https://www.aiguaesvida.org/salt-i-sarria-celebren-que-girona-aposti-per-municipalitzar-laigua/
Deixa un comentari