Dimecres, 15 de febrer, a Terrassa, hem celebrat una jornada i taula rodona al voltant dels beneficis dels telecomptadors d’aigua. La iniciativa ha sorgit del grup Projectes i Mediambient de l’OAT, coordinat pel professor d’automàtica i investigador en la Universitat Politècnica de Catalunya, Joseba Quevedo. Des de la nostra ciutat agraïm la presència de la Raquel Comta, l’Albert Roca i l’Adrià Salvans, que ens han explicat les experiències de les empreses d’aigua de Mataró, Reus i Vic on també fan gestió pública i on ja fa anys han apostat per la inversió en comptadors de telelectura. A Terrassa s’ha fet un gran esforç tècnic per a presentar un bon projecte al concurs dels PERTE -Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica- i volem aconseguir l’adjudicació de Fons Next Generation per a la transició a un model digitalitzat de la xarxa d’abastament i sanejament.
Som una de les més grans ciutats de Catalunya on s’abasteix, segons xifres de 2022, a 224.111 persones, i de les quals, 38.736 tenen més de 65 anys. Per a l’OAT aquest PERTE ens permetria garantir el millor control de pèrdues i despesa, i arribar a un control del servei òptim al qual volem arribar donant un important impuls en l’adaptació d’un parc de més de 98.000 comptadors i alhora el coneixement i control de la xarxa de sanejament, peces clau en el tancament del cicle integral i en el bon ús de l’aigua a la ciutat.
Som una ciutat innovadora, amb un Observatori de l’Aigua referent a nivell internacional, que treballa en el marc dels valors de la Nova Cultura de l’Aigua –eficiència i eficàcia, transparència, participació, justícia social i mediambiental-. Treballem potenciant la coordinació entre Taigua, l’empresa pública gestora, l’Ajuntament, el responsable del servei i l’OAT que vertebra el coneixement situat de la ciutadania, les universitats, instituts, escoles, empreses i entitats diverses.
Volem fer la implantació de telecomptadors pels avantatges que comporta, però sabem que és un procés a fer de forma esglaonada pels costos que suposa i per la complexitat que implica. El cost del projecte puja a 9 milions d’euros. Si guanyem el concurs, obtindrem una subvenció del 60%. Emplacem la Generalitat i el MITECO (Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico) a què el nostre sigui un dels projectes escollits, la qual cosa ens permetria uns tempos alineats amb les necessitats que marca el canvi climàtic i les seves conseqüències. Els telecomptadors ens permetran una detecció instantània de fuites, consums irregulars i altres, de manera que no malbaratem ni una gota d’aquest bé imprescindible per a la vida que és l’aigua.
Sonia Giménez Guzmán
Grup Comunicació OAT
Deixa un comentari