Taller sobre l’estafa elèctrica

No Comment

Durant aquest dissabte al matí, ICVerds de Terrassa ha organitzat un taller amb el títol ‘No a l’estafa elèctrica’,en referència a la nova reglamentació que el govern de Madrid vol introduir en el sector de les energies, i que afecten directament als consums que paguem com a ciutadans. Aquest acte ha tingut lloc en el Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany, al barri de La Maurina, des de les 10 del matí fins a les 14h.

Legislació de reforma energètica

El taller ha començat amb una ponència a càrrec de la Laia Ortiz, diputada per ICVerds-EUiA al Congrés de Madrid. Davant d’una cinquantena de persones assistents, la ponent ha desgranat alguns aspectes bàsics sobre la reforma elèctrica que pretén impulsar el govern del PP. Ha començat indicant no obstant, que aquesta reforma no es tracta tant d’un nou model energètic, sino més aviat d’un seguit de mesures destinades a perpetuar l’afavoriment a les grans companyies elèctriques que comanden el mercat de l’energia. Així, el model energètic implantat a Espanya i Catalunya és un model basat en una alta dependència de les energies fòssils (com ara el petroli, el gas, i l’urani), i que a més provenen de matèries que s’han d’importar ja que no les tenim al país. A banda, el sistema és malbaratador de recursos: el consum energètic a Espanya és gairebé el doble de la mitjana europea.

Fent un repàs cronològic de l’actual legislatura, la diputada ha indicat que el govern central del PP ha dut a terme, en menys de dos anys, fins a dotze canvis de regulació en la legislació, orientats tots ells a paralitzar l’evolució de les energies renovables, aturar els seus incentius, criminalitzar el consum d’energies netes, o també suprimir els organismes reguladors i els ens públics que vetllen per la promoció de l’estalvi energètic.

De tota manera, la Laia Ortiz opina que aquesta reforma té els dies comptats, ja que no resol els problemes bàsics del sector energètic, com ara l’augment imparable del dèficit i l’augment de la pobresa. Per això, diu la ponent, com a ciutadania hem de començar a “desconnectar-nos de les grans companyies elèctriques” que des de sempre han dirigit les polítiques energètiques.

La premisa, que s’incrementi el consum energètic

DSC_0523 Laia Ortiz i Eva Herrero (a la dreta)

Així, la Laia Ortiz s’ha referit al moment en què es liberalitza el sector energètic amb un model de mercat lliure, cap el 1997 i de la mà del PP i PSOE. La premisa, encara vigent ara i en contra del corrent imposat en d’altres països de la comunitat europea, és que aquest sector també entri en el mercat lliure per tal que es consumeixi més energia, quan precisament del que es tracta és d’estalviar-ne. Grans companyies com ara Gas Natural, Iberdrola, Endesa i Repsol, dominen el sector elèctric i controlen tot el procés de producció, distribució i comercialització. A més, a Espanya paguem pel consum elèctric molt per sobre del preu real, ja que a la factura s’han d’afegir tots els costos regulars del sistema, que no depenen directament de la producció, com ara els costos de la moratòria a les nuclears, és a dir, compensació a les empreses que pretenien construir plantes nuclears, despeses extres per distribució i transport, compensacions per a les grans empreses, o els interessos del deute a les empreses elèctriques, l’anomenat dèficit tarifari, entre d’altres. Tot plegat, segons la ponent, suposa un pla dissenyat “per a què les grans empreses mai no perdin”: la mitja dels beneficis de les companyies elèctriques espanyoles és el doble de les de la Unió Europea.

A tot això hem d’afegir que en els nostres contractes, tenim instal·lada el doble de potència de l’energia que consumim. Darrera de la nova reglamentació, segons la ponent, hi ha la intenció de castigar les energies renovables, ja que aquestes poden fer que el cost de l’energia s’abarateixi massa. Novament, fent negoci amb el bé comú.

Així, la nova llei que impulsa el PP pretén d’una banda, penalitzar l’autoconsum, aplicant un peatge per què no surti a compte al consumidor produir-se la seva pròpia energia (per exemple amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques solars). Al mateix temps, es pretén expulsar les renovables del sistema elèctric, de manera que l’Estat sigui qui decideixi quina ha de ser la seva rendibilitat. Les diferents normatives dutes a terme han provocat, segons la Laia Ortiz, la pèrdua de 40.000 llocs de treball directes del sistema d’energies renovables, i un enfosament de crèdits bancaris en aquest sector. A més, es crea una inseguretat jurídica, ja que cada tres anys es torna a regular el sistema i el consumidor no sap a què atenir-se.

Una tercera implicació, segons la ponent, és el canvi en les formes de facturació quan fem el pagament domèstic. La norma imposada és que s’ha de pagar el dèficit a les companyies elèctriques. S’aplica la mesura de prohibició de dèficit que impera en qualsevol àmbit també en aquest sector, de manera que acaben pagant aquest dèficit insalvable, de manera eterna, els consumidors i les renovables. Aquesta llei, a més, incompleix la legislació europea com ja han anunciat algunes directrius del Tribunal europeu, ja que ni tan sols parla de l’impacte mediambiental que provoca ni de l’estalvi energètic que ha de suposar la inversió en energies netes.

Proposta de Resolució del Grup Municipal ICV-EUiA

Per la seva banda, l’Eva Herrero, regidora a l’Ajuntament per ICVerds de Terrassa, ha presentat una proposta de resolució que el seu grup municipal farà en el proper ple del 31 d’octubre, amb l’objectiu de garantir l’accés al consum energètic mínim per als ciutadans que no hi poden fer front a la despesa que aquest consum representa. La regidora s’ha referit al concepte de pobresa energètica com la combinació de rendes baixes, preus elevats i condicions de l’habitatge inferiors a una vida digna. Aquest índex està pujant de manera alarmant, i cada cop hi ha més gent a la ciutat a qui els han tallat els subministres bàsics per no poder afrontar el pagament de les despeses que suposen, o bé no podran engegar la calefacció aquest hivern per no poder pagar.

Així, les propostes reflectides en la resolució del grup municipal, i que van ser distribuides entre les persones assistens a l’acte, són, la creació d’una Taula sobre Pobresa Energètica, com a espai de diagnosi i anàlisi, i recerca d’alternatives, reforçar l’atenció municipal vers els ciutadans que no poden fer front a les altes despeses de pagament així com a talls de subministrament, també la petició d’una moratòria a les companyies eléctriques per evitar tallades en el subministrament a aquelles persones que no poden pagar.

Cooperativa Som Energia

DSC_0530 Membres de la cooperativa Som Energia

Tot seguit, membres de Som Energia han presentat aquesta cooperativa que està funcionant des de fa un parell d’anys, amb origen a Girona, la qual tracta d’incidir en dos aspectes, que són la comercialització del consum elèctric domèstic i la promoció d’energies renovables. El membre de Som Energia ha volgut remarcar el caràcter assembleari d’aquesta cooperativa, que no té afany de lucre, i on cada soci integrant a la mateixa té el mateix pes en les decisions preses. Ara ja hi compten amb més de 10.000 socis en poc més de dos anys (amb una mitja de més de 500 socis nous cada mes). Així doncs, qui es fa soci de la cooperativa, previ pagament de cent euros, retornables en cas de donar-se de baixa, pot accedir a un seguit de serveis que a més són de valor afegit, com ara disposar d’un perfil propi on se’ls hi dóna orientacions per seguir estalviant. De fet, aquesta és una de les premises amb què treballa el projecte, l’eficiència energètica, conjuntament amb la promoció de l’autoconsum.

Des de la cooperativa també s’està invertint en nous projectes de plantes fotovoltaiques solars, i des de la mateixa també es fa la crida de promoure entre la ciutadania compromesa una “desobediència solar” i fer front a la injustícia que suposa, arran de les polítiques energètiques que ens imposen des de l’estat, no poder beneficiar-nos de les energies de bé comú que tenim a l’abast, com ara la solar. Seguidament, aquest acte ha continuat amb un taller sobre consells per estalviar més, per part de la Sílvia Invers, auditora energètica i membre del Col·lectiu per a un Nou Model Energètic Social i Sostenible.

Podeu consultar informació de la cooperativa Som Energia al seu web:

http://www.somenergia.coop

Related Articles

Deixa un comentari