TeC presenta els seus candidats a les municipals i anuncia que guanyarà l’alcaldia

No Comment

Terrassa En Comú (TeC) s’estrenà en públic, el passat dijous 12 de març, i començà la campanya tot presentant el “proper alcalde” de la ciutat, Xavier Matilla, d’acord amb les paraules de Marc Grau, qui en el seu torn havia estat presentat per la líder de Podemos Catalunya, Gemma Ubasart: “serà un bon regidor”.

Aquest era l’ambient: eufòria, festa i celebració, en la sala de concerts Faktoria, on intervingueren les primeres espases de les formacions i partits que integren aquesta coalició política, la qual defineixen com a “confluència ciutadana”: Dolors Camats (ICV), Joan Josep Nuet (EUiA); Ubasart (Podemos), Xavi Domenèch (Procés Constituent) i Gerardo Pisarello (Barcelona en Comú).

En torn a 200 persones assistiren a una posada en escena més en sintonia amb allò que programa habitualment la sala que no pas amb el que es veu més freqüentment en els actes polítics. Tot fosc, només llum sobre el solitari faristol d’un auster escenari i una veu en off conduint l’escena. Segurament, senyals dels canvis en curs, les noves formes de fer política i la nova gent i generació.

Aquesta candidatura terrassenca és part del procés que donà vida a la de Barcelona en Comú, liderada per l’Ada Colau. “Des del principi hi havia gent de Terrassa”, explicà tot felicitant la proposta egarenca en Pisarello, un dels primers candidats a la llista barcelonina. D’aquesta manera, afegí, “ens sumem a una onada de canvi que recorre Espanya i bona l’Europa del sud”.

TeC faktoria

En presentar Camats i Nuet, la veu en off recordà que el canvi que proposa TeC incorpora gent que ha tingut i té responsabilitats a les institucions i governs. L’aliança ICV-EUiA ha format part del govern de Barcelona i del de la Generalitat durant anys, i encara ara mateix és govern a Terrassa. Un govern del que no reneguen, al contrari; però “2015 és l’any del canvi”, digué el coordinador de Esquerra Unida i Alternativa, i cal anar més lluny, “que TeC guanyi”. Dolors Camats, portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, afegí que l’aliança ecosocialista aportarà “el que millor sabem fer,  (…) des de les institucions hem treballat per canviar les situacions d’emergència”.

Abans de presentar el portaveu del Procés Constituent, en Xavi Domènech, la veu en off recordà que les municipals “seran una oportunitat històrica per decidir i que Terrassa sigui referent”. Domènech anà més enllà encara, plantejant que tenim pel davant “un gran terratrèmol polític” i que tenim l’oportunitat de “canviar-ho tot”.

Sense baixar el to d’eufòria i saludant la Terrassa “inconformista i valenta”, la secretària general de Podemos-Catalunya explicà, en el seu torn, que el Vallès és la seva comarca i recordà que havia estat part de la candidatura alternativa de Castellar anomenada L’Altraveu. Elogià, des d’aquesta perspectiva, el treball realitzat per fer TeC, “vosaltres ja sou una candidatura 2.0”, assegurà tot felicitant i passant de seguida, amb entusiasme, a presentar el també membre de Podemos, en Marc Grau, “impulsor incansable del projecte, que serà un bon regidor”.

En Grau, un dels dos únics terrassencs que van parlar, afirmà que els objectius plantejats el passat més d’octubre (quan es va fer públic el projecte: crear una candidatura ciutadana, de majoria social i amb vocació guanyadora, a través de la confluència i articulant un “equip de gent solvent” per gestionar el projecte), “tot allò ja és realitat, no era farol”. D’aquesta manera, afegí, es donen les condicions per “fer fora qui està governant la ciutat des de fa 36 anys” (no inclou aquí, òbviament, ICV, que en fa només 16).

Membre de l’equip de 5 persones que acompanya el cap de llista, en Grau explicà que estan “dinant amb gent que coneix molt bé la ciutat” i que els adverteixen de l’existència de “poders fàctics, actors tap” que impedeixen els canvis. Afirmà que hi ha partits a esquerra i a dreta que “fan de majordoms d’aquests taps”. TeC, declarà, farà el contrari, “posar les institucions al servei de la ciutadania per superar els taps” i així poder “construir un futur nou”.

Un dels “taps”, digué encara, és generacional i té nom, “és el PSC”. Grau declarà que tot i que aquest partit ha fet progressar la ciutat, “ja fa anys que ha esdevingut tap”, i que “hi ha una nova generació disposada, ens ha arribat el torn”. Finalment,  va negar l’acusació d’arrogància de que han estat objecte, tot dient que el que passa és que “ens podem permetre el luxe de limitar-nos a fer les coses bé”.

Grau acabà presentant “el proper alcalde” al temps que la música anunciava la seva aparició en escena. Xavi Matilla, arquitecte urbanista, és guanyador segur de les primàries de TeC, ja que encapçala l’únic grup de les sis primeres persones de la llista que es presenta (a les municipals, però, tot indica que no serà tan fàcil, sí que hi haurà llistes alternatives).

Matilla insistí en l’anàlisi de la conjuntura, considerant que el model que encara vivim “ja no funciona, està esgotat”. Caldria, per tant, “desvetllar les oportunitats de canvi que ja existeixen”. El programa bàsic i genèric proposa una nova forma de fer política, compromís ètic, municipalisme, nou desenvolupament econòmic per una economia de bens comuns i a partir d’iniciatives que ja funcionen. Tot afirmant que tenen “persones capaces i valentes”, presentà l’equip de persones que l’acompanyen: el propi Marc Grau, l’Emiliano Martínez, la Rosa Garcia Hernàndez, en Xavi Martínez i l’Anna Rius.

Més dades sobre Terrassa En Comú i les candidates: http://terrassaencomu.cat/ca/candidatures

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari